Břicho Paříže přehled

Břicho Paříže https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170936/bmid_bricho-parize-qZn-170936.jpeg 4 247 247

Třetí díl románového cyklu Rougon-Macquartové se odehrává v pařížské tržnici Les Halles, zvané Břicho Paříže. Vypráví příběh politického vězně, uprchlíka z galejí, který se tajně vrací do Paříže, žije s novou identitou a stává se inspektorem rybího trhu. Jeho původ však vzbuzuje pochybnosti mezi trhovkyněmi a na základě jejich intrik je hrdina opět poslán do vyhnanství. Román, napsaný čelním představitelem evropského naturalismu, překypuje barvitým líčením lidských charakterů a nectností.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Omega
Originální název:

Le Ventre de Paris , 1873


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Břicho Paříže. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (40)

Evaho73
03.04.2024 4 z 5

Moja prvá kniha od Zolu a musím sňať pomyselný klobúk za úžasnú atmosféru, ktorá ma doslova preniesla do Paríža v 19. storočí. Ocitla som sa tu v prostredí ľudí z rôznych spoločenských vrstiev, od chudobných trhovníkov a robotníkov až po bohatých buržoáznych obchodníkov.
Hlavným dejom románu je príbeh Floriana, mladého muža z vidieka, ktorý prichádza do Paríža hľadať prácu a šťastie.
Zola v románe vykresľuje Paríž ako mesto kontrastov, kde sa bohatstvo a chudoba stretávajú v ostrom konflikte. Opisuje špinavé uličky, preplnené slumy a kruté pracovné podmienky v továrňach a na trhoch. Zároveň zobrazuje aj krásu a pôvab mesta, jeho bohatú históriu a kultúru.
Brucho Paríža je naturalistický román, v ktorom sa autor snažil zobraziť realitu čo najobjektívnejšie a najdetailnejšie.
Trochu mi v týchto "natur"opisoch zanikali dejové posuny, čo nakoniec ovplyvnilo aj môj celkový dojem.

vrbova4204
14.11.2023 4 z 5

Hltala...


Politre
20.08.2022 5 z 5

Nic pro zhýčkaného čtenáře, který potřebuje spoustu akce a zvratů na každé druhé stránce. Toho se tady nedočká, příběh jako takový tady je, ale není tak výrazný jako třeba u Člověk bestie, ale je protkaný spousty popisy pařížské tržnice, která je nám prostřednictvím autora takřka zpersonifikovaná, jakoby pulzující tvor žijící vlastním životem. V tom je Zola prostě mistr a já jsem jemu naprosto propadl, považujíc se za absolutního Zolistu, užil jsem si každé slovo. Opět a znovu ukazuje jací lidé jsou a nezáleží na době, a pokračuje tak v nastavování zrcadla lidstvu prostřednictvím svého románového díla rodu Rougon-Macquartů.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (1. - 15. 8.)

31.07.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Břicho Paříže v seznamech

v Právě čtených18x
v Přečtených384x
ve Čtenářské výzvě19x
v Doporučených12x
v Knihotéce251x
v Chystám se číst92x
v Chci si koupit16x
v dalších seznamech1x