Blackout přehled

Blackout https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/306066/bmid_black-out-puC-306066.jpg 4 1228 1228

Zajtra už bude neskoro. Európou práve lomcujú februárové mrazy, keď na celom kontinente vypadnú prenosové elektrizačné sústavy a nastane totálna tma. Následky sú katastrofálne. Na neosvetlených cestách dochádzka k dopravným kolíziám, zlyháva centrálne kúrenie, mobilné telefóny sa nedajú dobiť a k internetu nie je prístup. Taliansky informatik Piero Manzano má podozrenie, že ide o útok hackerov. No jeho snahy upovedomiť talianske úrady zostanú bezúspešné. Uverí mu až komisár Europolu François Bollard, ktorý rozbehne pátranie po stopách útočníkov. Krátko nato sa na Manzanovom notebooku objavia záhadné emaily a on sám upadne do podozrenia. Až vtedy pochopí, akí rafinovaní a nemilosrdní sú ich protivníci. Zatiaľ čo Manzano uteká pred políciou a zároveň pátra po pôvodcoch výpadku, Európa a jej obyvatelia prežívajú kruté chvíle a vedú beznádejný boj o holé prežitie. Úspešný román rakúskeho autora Marca Elsberga nastoľuje otázky, na ktoré bude musieť ľudstvo nájsť odpovede čím skôr, pretože zajtra už bude možno neskoro...... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Zelený Kocúr
Originální název:

Blackout – Morgen ist es zu spät , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Blackout. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (358)

bozena3656
20.05.2024 4 z 5

Velice realistický pohled na to co by se mohlo stát, kdyby Evropa přišla o dodávky elektrického proudu. Pravdou je, že jako společnost jsme na energiích závislí čím dál víc a méně a méně lidí by se o sebe dokázalo bez proudu a plynu postarat. Velice doporučuji přečíst i zamyslet se nad možnými scénáři.

jana-cisarova
18.05.2024 4 z 5

(SPOILER) Velice napínavý thriller Marca Elsberga, který se podle mínění čtenářů může kdykoliv stát realitou. Když jednoho únorového dne zhasla světla v Italském Miláně, poté bylo totéž hlášeno ze Švédska a postupem následujících hodin z téměř všech států Evropy, vypukl velký zmatek. Byly hlášeny první oběti. Zpočátku šlo o havárie automobilů na dálnici, když rázem zhasly semafory, všechno kolem zahalila neproniknutelná tma, automobily vrážely jeden do druhého, sypala se skla, demolovaly se karosérie.
Piero Manzano, italský programátor a bývalý hacker, brzy objevil, že to, co se stalo, není náhoda nebo nějaká náhle vzniklá havárie. Šlo o globální výpadek elektrické sítě v celé Evropě a s ní všechny následky, co způsobí výpadek energie. Bylo jisté, že ve skutečnosti jde o teroristický čin jednoho nebo několika jedinců, kteří chtějí ochromit ekonomiku Evropského kontinentu. Po několika dnech došlo k výpadku elektrické energie i ve Spojených státech.
Knihu jsem četla s velkým napětím, události se střídaly po kapitolách v různých městech a různých státech Evropy. Zpočátku byl problém si zapamatovat tolik osob, které v jednotlivých kapitolách vystupovaly. Bylo to moc zajímavé, ale hodně odstrašující při představě, že stačí málo, a toto všechno se může stát kdekoliv ve světě, nebo i u nás.


Jirka92333
05.05.2024 5 z 5

Celou knihu jsem uvažoval o jednom. Dokázal by v tak kritické situaci jednat správně? Nebo bych sobecky sehnal zásoby a snažil se to přečkat pouze v kruh svých nejbližších. Člověk si říká, dokud se mám dobře jsem ochotný pomáhat. Ale když jsou v úzkých všichni.. Jak rychle se vrátíme k právu silnějšího?

všechny komentáře

Související novinky (2)

Seznamte se, Marc Elsberg

22.11.2019


10 právě čtených knih podle uživatelů (leden)

15.01.2018


Citáty z knihy (6)

Pane generále, už více než pět hodin je Paříž bez proudu. Máte informace, jak dlouho tenhle stav ještě potrvá?


Víceméně celý výrobní a dodavatelský řetězec potravin se zastavil. Veškeré moderní systémy totiž fungují na elektronické bázi.


Nejdůležitějším cílem nejsou fungující dodávky energie do domácností a továren, ale generování zisku.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Blackout v seznamech

v Právě čtených62x
v Přečtených1 740x
ve Čtenářské výzvě273x
v Doporučených77x
v Knihotéce712x
v Chystám se číst729x
v Chci si koupit143x
v dalších seznamech11x