Baader Meinhof komplex přehled

Baader Meinhof komplex https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59326/bmid_baader-meinhof-komplex-IBU-59326.jpg 4 27 27

Působení Frakce Rudé armády se zapsalo do historie poválečné Spolkové republiky Německo jako jedno z nejdramatičtějších období. Stefan Aust strhujícím způsobem líčí období předcházející vzniku městské guerilly RAF a poté velmi podrobně kritická léta boje státu proti ní až do tragického vyústění událostí v roce 1977. Kniha BAADER MEINHOF KOMPLEX se stala podkladem pro scénář úspěšného stejnojmenného filmu.... celý text

Literatura faktu Historie
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Der Baader Meinhof Komplex , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Baader Meinhof komplex. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

FiFoj
28.01.2023 5 z 5

Velice pečlivé a poctivé zpracování vzniku a fungování jedné z nejznámějších městských guerill v Evropě. Pokud vás zajímá, kde se nachází bod zlomu, mezi politickým aktivismem a terorismem, ale i mezi právním a policejním státem, je toto publikace pro vás.

Autor zvládl na výbornou dvě věci:
1) pečlivou rešerší získaná data poskládat do logického a chronologického rámce, který se nejen dobře čte, ale i díky postupnému dávkování zásadních informací až gradací kniha příjemně odsýpá.
2) zachoval objektivitu popisu. Hlavní antagonisty ponechal bez soudu, čímž poskytl čtenáři prostor pro vlastní interpretaci jejich motivů, činů a z nich plynoucích důsledků.

Jde o část německých dějin, které se (snad kromě Německa) nedostává tolik prostoru, což je určitě škoda, jelikož je velice zajímavá a poučná.

-Pečivo-
17.12.2019 5 z 5

Německá historie je velmi rozsáhlá a určitě zajímavá, ale tak nějak Hitler. Německá historie rovná se Adolf stejně jako se českej hokej rovná Jarda Jágr.

Ale všichni víme, že život není zdaleka takhle jágr a tak se tentokráte v pečiho literárních vratech doví svět něco o Německu 70.-80. let. My se to ve škole neučili, takže teď bacha - nesu vám noviny, pozor dejte!

Když zase začala válka ve Vietnamu v 68, tak spousta levičáckejch studentů chodila protestovat - “Napalm do palm nepatří!”, “Vietnam, vietnaš, Vietná - fandí celá Letná!”. Todle je jen pár transparentů, který nikdo na ty demošky nenosil, ale mohl by, kdyby byl v Čechách, že jo. No ale my měli tenkrát jiny problémy. Třeba to, že jsem ještě nebyl na světě a nemohl tydle transparenty udělat. Peči, kam zas odbočuješ s tou svoji motorkou na recenze? Zpátky do Němec!

Takže v západním Německu sice měli zkušenosti s tim, že spousta rodičů a dospělých lidi všeobecně byli bejvalý/skrytý nackové, ale na druhou stranu nevěděli, že takovej komunista, je úplně to samý hovado. Takže mladý protestovali proti imperialistům a místo hraní playstationu házeli po ulicích molotovy. Než jednoho dne jedno bengo zabilo omylem jednoho protestanta. Tím se zažehlo peklo, který trvalo 25 let a stálo život asi 50 lidi.

Andreas Baader aka Áďa Báďa to celý vedl a potom co vypálil nákupák, tak ho zavřeli do basy. Tam se lehce radikalizoval a Ulrike Meinhof aka Ulrike Meinhof ho tam odsud s par kamarádama vystřílela v roce 1970 ven a od ty doby se valil německem teror frakce rudé armády.

Hru na městskou guerillu dotáhli k dokonalosti a jeli třeba na par týdnu na výcvik do Libanonu. Automat na Colu ve výcvikovým kempu a další funky požadavky a kecy vedly k tomu, že dokonce i palestinská guerilla jich měla plný zuby a zrušila jim trénink.

Pak se vrátili, ukradli par aut, zabili pár policajtů a brzy na to je chytli die Benga. Tady jsem myslel, že kniha skončí. Pan Aust mne ale přečůral, protože následovalo dalších 350 stran. A stálo to za to. 7 let ve vazbě a samotný proces nakonec vedl k tomu, že v Německu zavedli protiteroristický zákony, počítačovou evidenci zločinců, a spoustu dalších šmakulád.

Spoiler alert - kamarádi, kteří byli na svobodě unesli člena představenstva Daimleru & jedno letadlo Lufthansy s 90 rukojmíma a žádali propuštění Ádi Bádi a dalších 3 spoluvězňů. Po třiceti dnech bylo letadlo osvobozeno, na to konto byl pan manažer zastřelen a všichni čtyři vězni se v cele zabili. Bum. Konec jak vínečko. Za mne 10/10.


JanieLarkin
29.06.2015 5 z 5

Autorovi knihy musím přiznat, že skvěle zvládl být objektivní a popsat vše tak, aby si čtenáři a čtenářky mohli, nebo spíš museli udělat vlastní názor.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Baader Meinhof komplex v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených33x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených6x
v Knihotéce32x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit4x

Štítky knihy

Německo terorismus 70. léta 20. století Rudá armáda

Autorovy další knížky

Stefan Aust
německá, 1946
2010  86%Baader Meinhof komplex
2013  88%Sága rodu Porsche: rodinné dějiny jednoho automobilu