Král krysa přehled

Král krysa
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/159248/bmid_kral-krysa-159248.jpg 5 2215 2215

Asijská sága série

< 4. díl >

Román z prostředí japonského zajateckého tábora poblíž Singapuru, z tábora, v němž živoří hladem, žárem a nemocemi zbytky spojeneckých armád z tažení na dálném východě - Angličané, Australané a Američané. Na pozadí prolínaného a v závěru podtrženého pozorování krysího způsobu života, kdy živí jedinci se živí mrtvými a posléze slabší živí se stávají potravou silných živých, vypráví autor příběh amerického desátníka s příznačným jménem King - Král, který se v tomto prostředí bídy a utrpení, v tomto ,"soumračném světě polomrtvých", snaží za pomoci peněz a černého obchodu na úkor ostatních přežít. Román je fikcí a chce být kritikou amerického způsobu života.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Votobia
Originální název:

King Rat , 1962


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Král krysa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (280)

Artim
včera 5 z 5

Tak nějak jsem si vždy říkal, že toto přeci musí být povinná literatura. Vždyť ta sonda do lidských charakterů v extrémním prostředí je naprosto brilantní. A ono ne, mezi středoškolskou povinnou literaturou jsem ji nenašel. Jaká škoda.
Clavell si dokázal precizně pohrát s detailním vykreslením utrpení a to dle mého lépe než mnozí jiní autoři, jejichž příběhy jsou zasazené do koncentračních táborů Evropy. A do tohoto scénáře pak vsadil hlavní pointu celé knihy a to dilema mezi různými podobami lidskosti na jedné straně a touze po přežití za jakoukoli cenu na straně druhé.
Brilantní dílo! První od Clavella, těším se na bichli Šóguna!

Corwin11
18.05.2024 5 z 5

Skvělá kniha, která na pozadí zajateckého tábora odkrývá charaktery lidí a ukazuje nám, jak prostředí "pekla" dokáže pokřivit lidí, kteří byli v normálním mírovém životě považovaní za slušné.


KatarínaK.
06.01.2024 5 z 5

Obdivuhodné, mistrovské dílo, které jednomu vyrazí dech. I dnes, kdy jsem knihu dočetla, po druhé po 20 letech, žasnu a nemám slov. Bravurní sonda lidských charakterů. Pořád o tom přemýšlím a čím déle, tím více si uvědomuji, že nejen v tom malém světě zajateckého tábora Čangi, ale vůbec stále a všude se lidé chovají stejně. Přirovnání lidí a krys je drsné, leč velice pravdivé. I když s tím nemusíme souhlasit, nelíbí se nám to, ale je to tak.
Závěr knihy mě úplně dostal na kolena. A na Hawkinse a jeho psa nemůžu do teď zapomenout.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Král krysa v seznamech

v Právě čtených27x
v Přečtených3 137x
ve Čtenářské výzvě259x
v Doporučených391x
v Knihotéce894x
v Chystám se číst918x
v Chci si koupit143x
v dalších seznamech26x