Vznešený dům

Vznešený dům https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68621/bmid_vzneseny-dum-syi-68621.jpg 4 86 6

Asijská sága série

< 5. díl >

Vznešený dům je román od Jamese Clavella z roku 1981, jehož děj se odehrává v Hong Kongu roku 1963. Je součástí cyklu Asijská sága – šesti románů z prostředí Asie od Jamese Clavella . Panský (vznešený) dům je také přezdívka firmy Struan's, obchodní společnosti, která hraje ústřední roli ve většině románů Asijské ságy. V roce 1963 se tchaj-pan Ian Dunross pokouší zachránit rodinnou firmu (Struan's) z obtížné finanční situace, v které ji zanechal jeho předchůdce. Proto se snaží uzavřít partnerství s americkým milionářem a zároveň se brání Quillanu Gorntovi, který chce konečně zničit Struan's. Mezitím čínští komunisté, tchaj-wanští nacionalisté a sovětští špióni usilují o získání vlivu v Hong Kongu, a britská vláda se jim v tom snaží zabránit. A jak se zdá, nikdo nemůže ničeho dosáhnout, aniž by se neobrátil o pomoc k místnímu podsvětí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Noble House , 1981


více info...

Přidat komentář

Rihatama
28.03.2024 5 z 5

Clavellova sága čtenáře přivádí do moderních dějin 20. století, přesněji do Hongkongu 60. let, kdy byl ještě pod správou britské vlády. Zdaleka ne však pod jejím vlivem v takové míře, jak si snad Britové mysleli, nebo se domnívali. Pro Číňany zůstali Britové a vůbec všichni cizinci (ať zelenoocí ďábli nebo ti se studenýma rybíma očima) jenom prostředek k vlastnímu živobytí a zbohatnutí. Clavell krásně vylíčil povahu čínského člověka - tady z Hongkongu - jeho obchodní a podnikatelské nutkání, nejenom jednání. Peníze jsou tady alfou a omegou. Ne nadarmo byla Čína první zemí, kde se začaly používat papírové bankovky. A tak banky hrají v celém příběhu tchajpana Iana Dunrosse z rodu Struenů (téměř jediná, nicméně zásadní linka sahající do počátku Clavellovy ságy).

Strašidelná délka románu mě neodradila, její předchozí části byly totiž skvělé. Tentokrát ale musím přiznat, že by Ianův příběh o udržení vznešeného domu Struenů mohl být klidně o třetinu kratší. Clavell se hluboce vyžíval v opakovaných popisech událostí, pocitů a vztahů, aniž by nutně vnášel nové elementy. Na druhou stranu, každá jednotlivá postava - ať Číňan/Hongkonžan, Brit, Američan, Rus nebo euroasijka a euroasijec - se mi důkladně vryla do paměti a já po těch týdnech čtení prožívala a vnímala čtené coby skutečné příběhy. Clavell nadto přisoudil velkou roli špionům, zrádcům, přeběhlíkům a zaprodancům, protože doba tomu nahrávala. Až jsem nejednou knihu odložila, jak mě většinově všechny postavy štvaly, vč. samotného Struena. Clavell rozhodně nenabízí černobílé charaktery a čtenář má obtíže se identifikovat s některým z nich. Není bez zajímavosti, že epizodní role v románu sehrají i Československo nebo Praha. Tentokrát bez ambivalencí :-).

"Jak se vám líbila Praha? Velmi. Nelíbila se mi však vaše nadřazená přítomnost tam všude. Suslev se zasmál. Jsme tam vítání. Rádi pomáháme přátelům. Je fakt, že se děje moc věcí, která já sám moc taky neschvaluju. A dokonce i v matičce Rusi.".

Finn69
05.12.2022 4 z 5

Tohle vydání z roku 2001 jsem sháněl řadu let. Nejen že se nedalo nikde koupit (leda za vyděračské ceny) ale dokonce se nedalo ani půjčit v knihovně na doma. A chodit si po kouskách číst číst tisícistránkovou knížku do MZK není moc praktické. Clavella a jeho Asijskou ságu mám moc rád, a teď konečně můžu říct, že ji mám přečtenou celou. Paráda :)
Vznešený dům je časově někde v šedesátých letech dvacátého století, tedy mezi Králem krysou a Smrští. Místo činu Hongkong, a v první řadě jsou tedy samozřejmě Struanové a jejich konkurenti, čínské hongy a nemalé množství špionů všeho druhu. Je to sám o sobě zajímavý thriller ze studené války a když to ještě Clavell podle svého zvyku pořádně okoření spoustou místních reálií, útržky katonské čínštiny a řadou vazeb na předchozí knížky, vznikne docela návyková záležitost. Líbilo se moc, v Asijské sáze řadím vedle Šóguna, Tchaj-pana a Krále krysu.
Kvalita překladu je proti nečitelnému vydání z roku 1996 nesrovnatelně vyšší, a klobouk dolů před překladatelkou, že do toho šla po tom fiasku znovu.


lampernaqui
22.12.2020 4 z 5

Clavell svou ságu píše stále stejně a to je dobře. Jediné, co se mění je období, ve kterém se příběhy odehrávají, a musím si přiznat, že mě bavilo více, když jsme byli dál v minulosti. Druhá polovina 20. století už mi tak přitažlivá nepřišla a největší problém, který jsem s románem měl, byl ten, že politikaření ustoupilo stranou a vše se točilo kolem burzy a bank, což není téma pro mě. Clavell zakomponoval do příběhu nejenom další generace z Taipana či Šoguna, ale přidal i charaktery z jeho nejslavnějšího románu Král Krysa.

PetrzOlomouce
09.11.2019 5 z 5

Wau. Po vlažnějším začátku se děj rozjede. Úplně nejlepší jsou části s ruskými špiony a čínským jaderným materiálem, i když ten se mohl rozvést trochu víc. Naopak méně řečí o akciích a burze by taky na škodu nebylo. každopádně skvělý román.

zoka
19.02.2017 4 z 5

Když ji dočtete, budete uchváceni. To je ale trochu problém - kniha je dlouhá (což samo o sobě problém není) a plná množství postav, které se třeba jen mihnou a už se neobjeví, nebo objeví za stovky stran, takže zapomenete o koho šlo a znovu to již není vysvětlené. Dost zdlouhavé je i uvádění do děje a zápletek. To totiž zabere polovinu knihy. Ne že by se nedělo v první polovině nic, ale oproti druhé polovině, která konečně dostane spád a šmrnc je to prostě delší.
Ač to dosud znělo jako kritika, kniha jako celek je... no prostě úžasná klasika od pana Clavela. Ne, není to Šógun, ani Král Krysa (ale i s Petrem se tu setkáte :-)), ale Vznešený dům bych zařadil hned za tyto dva skvosty. Tak jako každý Clavel je kniha zasazena do dobových reálií (které jsou velmi čtivě vylíčeny) a příběh by docela dobře mohl být uvěřitelný. Většina postav má svou osobnost a takřka každou si musíte zamilovat, protože pan Clavel umí vylíčit pohnutky postav. Děj samotný je směsicí špinážního dramatu a ekonomického thrilleru. Mohu rozhodně doporučit ke čtení... jen mějte s autorem trpělivost - on se Vám odmění.

Ladys
13.04.2014 5 z 5

Sice děj pokročil už do šedesátých let minulého století (narážím tím na středověkou trilogii o rodině Struanů), ale to rozhodně nevadí. Dobře vykreslené postavy, atmosféra tehdejšího Hong Kongu, nedostatek vody (pro nás samozřejmá věc, ale to byste se divili), ruské zájmy, čínské zájmy, banky, intriky a lásky....
Moje další oblíbená od Clavella.

Štítky knihy

Čína

Autorovy další knížky

James Clavell
britská, 1921 - 1994
2003  93%Král Krysa
2000  92%Tchaj-pan
2009  84%Gaidžin
2009  94%Šógun
1991  93%Šógun (I. díl)

Kniha Vznešený dům je v

Přečtených121x
Doporučených7x
Knihotéce92x
Chystám se číst81x
Chci si koupit24x