Alchymistické povídky přehled

Alchymistické povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143744/alchymisticke-povidk-143744.jpg 4 57 57

Sbírka Alchymistické povídky obsahuje tři poměrně rozsáhlé příběhy spojené hlavním tématem, totiž odvěkou touhou po alchymistické přeměně obyčejných kovů ve zlato. Základní kostra povídek je podobná - skutečný zasvěcenec odhaluje své umění a předá zájemci část esence měnící kov ve zlato. Pak už je pouze na dotyčném, jak tento dar využije, většinou mu ale žádné štěstí nepřinese...... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Levné knihy , Volvox Globator
Originální název:

Goldmachergeschichten , 1925


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Alchymistické povídky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

tomas6658
26.12.2022 4 z 5

Český překlad povídkového souboru Goldmachergeschichten z roku 1925. Povídky s alchymistickou tématikou a spojujícím motivem snahy vrchnosti získat od adeptů alchymistického umění za každou cenu jejich schopnost přeměny stříbra či jiných kovů na zlato. To s sebou nese např. i mučení a dlouholeté pronásledování a ničení životů těch adeptů, kteří z vlastní ješitnosti či morální pokleslosti propadli iluzi, že o alchymistickém řemesle ví více, než skutečně "zasvěcení".

Všechny povídky jsou z mého pohledu velmi zdařilé kvality . Osobně se mi nejvíce líbilo "Dobrodružství Poláka Sendivoga", následována "Podivným hostem" a nejdelší povídkou, "Mnichem Laskarisem". Vedle Meyrikových alchymistických a mystických románů (Golem, Zelená tvář, Valpružina noc, Bílý Dominikán, Anděl západního okna) je jeho povídková tvorba další významnou částí jeho díla (další pak byly divadelní hry, které psal společně s Rodou Rodou). Za mě patří právě Goldmachergeschichten k vrcholu Meyrinkovy povídkové tvorby.

Netopyr07
30.09.2018 3 z 5

Meyrink byl můj milovaný autor, co se týče Golema a Bílého dominikána, na které jsem nedala nikdy dopustit. Alchymistické povídky spojuje touha po vědění, nebo spíše získání moci nad kovy a prvky a tím i získání bohatství, a zdá se, že nejeden alchymista špatně skončil. Z těchto povídek se také člověk doví něco z historie.


bobika
21.02.2018 3 z 5

Pro některé je Meyrink český Poe, nicméně povídky v téhle knize rozhodně nemají tak brilantní pointu jako ty od Mistra hororu. Když už se Vám náhodou do ruky dostane substance pro přeměnu kovu ve zlato a máte všech pět pohromadě, asi těžko hned poběžíte za nejbližším panovníkem a všechno mu vyklopíte. Bohužel postavy v této knize si v tom přímo libují, a podle toho taky nakonec skončí..

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Alchymistické povídky v seznamech

v Přečtených85x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených2x
v Knihotéce86x
v Chystám se číst24x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech3x