Alchymistické povídky

Alchymistické povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143744/alchymisticke-povidk-143744.jpg 4 57 5

Sbírka Alchymistické povídky obsahuje tři poměrně rozsáhlé příběhy spojené hlavním tématem, totiž odvěkou touhou po alchymistické přeměně obyčejných kovů ve zlato. Základní kostra povídek je podobná - skutečný zasvěcenec odhaluje své umění a předá zájemci část esence měnící kov ve zlato. Pak už je pouze na dotyčném, jak tento dar využije, většinou mu ale žádné štěstí nepřinese...... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Levné knihy , Volvox Globator
Originální název:

Goldmachergeschichten , 1925


více info...

Přidat komentář

tomas6658
26.12.2022 4 z 5

Český překlad povídkového souboru Goldmachergeschichten z roku 1925. Povídky s alchymistickou tématikou a spojujícím motivem snahy vrchnosti získat od adeptů alchymistického umění za každou cenu jejich schopnost přeměny stříbra či jiných kovů na zlato. To s sebou nese např. i mučení a dlouholeté pronásledování a ničení životů těch adeptů, kteří z vlastní ješitnosti či morální pokleslosti propadli iluzi, že o alchymistickém řemesle ví více, než skutečně "zasvěcení".

Všechny povídky jsou z mého pohledu velmi zdařilé kvality . Osobně se mi nejvíce líbilo "Dobrodružství Poláka Sendivoga", následována "Podivným hostem" a nejdelší povídkou, "Mnichem Laskarisem". Vedle Meyrikových alchymistických a mystických románů (Golem, Zelená tvář, Valpružina noc, Bílý Dominikán, Anděl západního okna) je jeho povídková tvorba další významnou částí jeho díla (další pak byly divadelní hry, které psal společně s Rodou Rodou). Za mě patří právě Goldmachergeschichten k vrcholu Meyrinkovy povídkové tvorby.

Netopyr07
30.09.2018 3 z 5

Meyrink byl můj milovaný autor, co se týče Golema a Bílého dominikána, na které jsem nedala nikdy dopustit. Alchymistické povídky spojuje touha po vědění, nebo spíše získání moci nad kovy a prvky a tím i získání bohatství, a zdá se, že nejeden alchymista špatně skončil. Z těchto povídek se také člověk doví něco z historie.


bobika
21.02.2018 3 z 5

Pro některé je Meyrink český Poe, nicméně povídky v téhle knize rozhodně nemají tak brilantní pointu jako ty od Mistra hororu. Když už se Vám náhodou do ruky dostane substance pro přeměnu kovu ve zlato a máte všech pět pohromadě, asi těžko hned poběžíte za nejbližším panovníkem a všechno mu vyklopíte. Bohužel postavy v této knize si v tom přímo libují, a podle toho taky nakonec skončí..

Selket
12.03.2017 2 z 5

Povídky mi trochu připomínali romány od R. Ludluma i s tou špionážní tématikou. Jedna jako druhá.

Ajrad1981
19.11.2016 3 z 5

Pod slovem alchymie si představuji víc než jen proměnu kovů ve zlato, nicméně anotace jasně říká, čeho se povídky týkají, takže mě to zúžené pojetí ani nepřekvapilo. Základní kostra povídek je prý podobná. Podle mne je úplně stejná - to už se mi moc nelíbí, je to kapku stereotypní. Povídka Mnich Laskaris je nejdelší a nejvíc zamotaná, často se tam uhýbá z hlavní linie příběhu, myslím, že kolikrát zbytečně, jen to dost mate, klame, zhoršuje orientaci v postavách.