Aforizmy a iné kruté rozkoše přehled

Aforizmy a iné kruté rozkoše https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85292/bmid_aforizmy-a-ine-krute-rozkose-85292.jpg 5 98 98

Franz Kafka, pražský nemecký židovský spisovateľ, ktorý v roku 1924 zomrel ako 41-ročný na tuberkulózu, ovplyvnil ako málokto iný vývin svetovej literatúry 20. storočia. Kafkove romány Proces, Zámok a Amerika, ale aj poviedky, aforizmy, úvahy, denníkové záznamy spred sto rokov fascinujú čitateľov na celom svete svojou "fantazijnou reálnosťou", s akou zobrazil tragickú neschopnosť človeka komunkovať, i jeho osudovú predurčenosť znásobenú byrokratickou odľudštenosťou mechanizmov moci. Vybral, zostavil a z nemčiny preložil Milan Richter.... celý text

Literatura naučná Citáty a přísloví
Vydáno: , MilaniuM
Originální název:

Aphorismen und andere grausame Wonnen , 1883


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Aforizmy a iné kruté rozkoše. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

zedir
20.08.2023 5 z 5

Na Kafkovi oceňuji jeho neuvěřitelnou schopnost vyjádřit myšlenky, které rozvádí ve svém "velkém" díle (absurdnost, nespravedlnost, bezpráví, existenciální hrůza apod.), popsat i jen jednou větou, která je však tak trefně napsaná, že nám dá mnoho podnětů k zamyšlení a filozofování, co tím chtěl Kafka říci. A Kafkův styl je tak specifický, že každý si může jeho výroky a díla vykládat zcela jinak.

"Pravá cesta vede po laně, které není napnuto ve výši, nýbrž těsně nad zemí. Zdá se být více určeno k tomu, aby se o ně klopýtlo, než aby se po něm přešlo".

"Z určitého bodu již není návratu. Tohoto bodu je třeba dosáhnout".

"Kontakt s lidmi svádí k pozorování sebe sama".

"Můžeš se vyhnout utrpení světa, to je ponecháno tvé svobodné vůli a odpovídá to tvé přirozenosti, ale možná, že právě toto vyhýbaní je jediným utrpením, kterému bys mohl zabránit".

Lucie Pfeifer.
05.06.2022 5 z 5

Aforismy jsou nahlédnutí do nejhlubších zákoutí Kafkovy mysli. Je tam nádhera a temnota, kterou jsem si dokázala představit jen částečně. Je to hromádka myšlenek, které se potácí mezi smíchem a slzami. Jsou to destilované vášně jednoho umělce, který i přes svou nekonfliktní povahu vedl od samého začátku až do konce boj s vlastní existencí.


milamarus
04.12.2019

Po dlouhé době opět kniha, na které je vidět, že koluje od člověka k člověku, a že to, co se v ní píše, čtenáře oslovuje, jeho oči zastavuje. Třeba tahle pasáž: ,,Jsme hříšní nejen proto, že jsme jedli ze stromu poznání, ale i proto, že jsme dosud nejedli ze stromu života. Stav, v němž se nacházíme, je hříšný nezávisle na vině.“ – ta je zaškrtnuta hned několikrát.

…Jednou vzal někdo do ruky obyčejnou tužku a dal ty řádky do hranaté závorky. Druhému to ale nestačilo, a tak je označil ještě kolmou čarou po pravé straně (hned vedle té závorky). Po nějakém čase přišel k tomuto místu v knize třetí. Přečetl si ony věty, přečetl si je znovu, a ještě jednou, protože přece byly nad ostatní konstatování autora vypíchnuty dvěma značkami, a pak - pod tíhou těch slov, těch značek a sebe samotného - vzal růžovou pastelku a udělal stejnou kolmou čáru jako to udělal druhý. Jen zleva.

A to je myslím nad všechna hvězdičková hodnocení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Aforizmy a iné kruté rozkoše v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených152x
v Doporučených7x
v Knihotéce62x
v Chystám se číst49x
v Chci si koupit18x

Štítky knihy

aforismy

Autorovy další knížky

Franz Kafka
rakousko-uherská, 1883 - 1924
2007  77%Proměna
2005  82%Proces
1989  82%Zámek
2001  86%Dopisy Mileně
1990  87%Povídky