Bleskostrom

Povídka od: Patrick Rothfuss
Z knihy: Darebáci


Povídka popisuje typický den v životě jedné z nejoblíbenějších postav Kroniky královraha záhadného Basta, zdánlivě pomocníka hostinského U pocestného kamene, který je však něčím víc, než by se zdálo - den, v němž se Bast mnoho naučí a také leccos naučí ostatní.

Originální název:

The Lightning Tree


Rok vydání originálu: 2014

Komentáře (10)

Přidat komentář

Covenant
21.10.2022 4 z 5

Rothfuss má prostě dar slova. Lyrika jeho příběhů, které mají i děj, je neskutečná. Atmosféra vás pohltí. Slunce svítí a hřeje. Louka voní, řeka teče .... a Kuba si u vody vezme i Stázinu.

Metla
21.09.2019 5 z 5

Kdybych chtěla, mohla bych na povídce najít nějaké kosmetické vady, ale upřímně: nechci. "Bleskostrom" má vše, co dobrý příběh potřebuje, tedy sympatického hrdinu s lehce rozporuplným charakterem, chytlavý děj, byť jsem v něm trochu postrádala napětí, myšlenkové podhoubí a příjemnou práci se slovy, které si hladce nacházejí cestu mozkovými závity. Blažených 95%.


Lucky_one
14.03.2019 5 z 5

Ani já jsem nečetla knihu celou, také jsem cílila pouze na Bleskostrom. Skvělá, ale tááák krátká. :( Každopádně jsem čím dál víc zvědavá na to, kde, jak a proč se spojily cesty Basta a Kvotheho. :) Rothfussovu stylu psaní, promyšlenosti a barvám jeho příběhu skládám velkou poklonu. :)

Hakem
19.10.2018 5 z 5

Knihu jsem celou necetla, sla jsem vylozene jen cilene na Bleskostrom a super. Bast, tajemny Bast se trosku vybarvil. Moc pekne cteni..

Vysky
09.10.2018 5 z 5

Pro mě jako pro velikého fanouška pana Rothfusse byla tato povídka naprostou nutností. Musím říci, že mě nezklamala i když neodhalila nic nového o Bastovi (v což jsem tajně doufal). Tak jako Rothfussovi knihy, tak tato povídka je skvěle napsaná. Místy až poeticky. Kdo má rád serii Jméno větru, neměl by tuto povídku vynechat, protože bůhví, kdy se dočkáme další knihy od autora...

Gingeriin
03.04.2018 5 z 5

Povídka je bezesporu příjemným pohlazením pro čtenáře, který nedočkavě vyhlíží třetí díl. I když pohlazení je asi slabé slovo. Ale kdyby šlo o pohlazení od Basta... Kdo by si pomyslel, že dokáže muž tak krásně popsat muže.

Gedzita
02.04.2018

Totál guilty pesure pro fanoušky Basta, orgasmíček na sluníčku :D :D

Bediczek
07.10.2017 5 z 5

Už jenom za samotnou obrazotvornost si Rothfuss rozhodně zasluhuje *****.

cori
09.07.2017 4 z 5

Ačkoliv jsem Kroniku královraha ještě nečetla, povídka o Bastovi, který sbírá informace a službičky a pak je dokáže využít nejen ve svůj prospěch, mě zaujala. I když působí dojmem venkovské idyličnosti s krásami přírody a přátelskými sousedy, i tady se v lidech ukrývají temné stránky a tajemství.

vlado0065
18.12.2016 5 z 5

Konečne! Darebákov som chcel čítať najmä kvôli Rothfussovi (ok, aj Martinovi, ale keďže toho má Martin na rováši už kopec a Rothfuss nie, všetko nové od Patricka je vysoko žiadaný tovar).

Patrick má ten zvláštny dar, píše s ľahkosťou a pri čítaní jeho príbehov vám predstavivosť beží na plné obrátky - obrazy sa samy vynárajú priamo vo vašej hlave (dobre, toto môže byť trocha nebezpečné tvrdenie, ale je to fakt vďaka tomu, ako Rothfuss píše). Mám rád autorov, ktorí vedia do deja vložiť množstvo drobných detailov, ktoré napriek svojej zdanlivej všednosti formujú príbeh. Áno, Patrick toto vie, kto čítal Kroniku Královraha, vie o čom hovorím.

Bleskostrom sa číta úžasne a postava Basta je fantastická. Všetky detaily, každá situácia, každý moment, každý dialóg či výraz postáv (fakt tie postavy doslova vidíte pred očami) majú svoj zmysel, ktorý ale neprichádza hneď, nie, najprv zbierate kúsky príbehu a nakoniec to všetko zložíte a budete prekvapení, ako úhľadne to do seba zapadá. Čítať Rothfussa je ako hra, ako prekliato dobrá hra, ktorá nikdy neprestane baviť.