Darebáci

Darebáci https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/253231/bmid_darebaci-IxS-253231.jpg 3 118 23

Pokud jste si oblíbili fantastiku, která není pouze černobílá, pak vás antologie veleúspěšného spisovatele George R. R. Martina a uznávaného editora Gardnera Dozoise odmění množstvím jemných odstínů šedi. Jedenadvacet zcela nových povídek od autorských hvězd vás potěší i ohromí záludnými zvraty, dobrodružstvím i napětím. Sám George R. R. Martin nabídne zbrusu nový příběh, mapující osudy jednoho z největších ničemů z historie jeho Písně ledu a ohně a Patrick Rothfuss nám odkryje tajemství jedné z oblíbených postav své Kroniky královraha. Ovšem dočkáme se i u nás dosud nevydaných příběhů z pera mnoha dalších mistrů fantastického žánru, mezi něž bezesporu patří kupříkladu Neil Gaiman, Joe Abercrombie, Scott Lynch, Cherie Priestová, Garth Nix, Daniel Abraham, Michael Swanwick a Connie Willisová. Každý, kdo v dobrodružných příbězích z fantastických světů občas držel palce sympatickým darebákům, si rozhodně přijde na své. . .... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Fantasy

Vydáno: , Argo
Originální název:

Rogues , 2014


více info...

Přidat komentář

Luigi1
25.11.2023 3 z 5

Některé povídky se docela povedly jiné méně

SUC185
03.10.2022 2 z 5

Tady už to několikrát bylo zmíněno, tak některé povídky výtečné, některé slabé, některé jsem ani neměl tu sílu dočíst. Každému se líbí něco jiného a od toho takovéto sbírky jsou, aby si každý našel to co se mu líbí a v tom pak pokračoval dále :)
Pro mě byla lepší sbírkou povídek ale "Nebezpečné ženy".


danny98d
09.09.2022 2 z 5

Nektere povidky nebyly moc ctive.

ludek.n
20.08.2021 3 z 5

Spisovatel George R. R. Martin a veleúspěšný editor Gardner Dozois dali dohromady jedenadvacet tematických povídek, napsaných na objednávku přímo pro tuto sbírku (případně vytažených ze šuplíku) řadou slavných i méně slavných jmen. Byť by příběhům měli dominovat ničemové, podvodníci, mizerové, šejdíři, lháři, lumpové… prostě darebáci… ne úplně u všech kousků se toto zadání povedlo naplnit beze zbytku. V některých případech je docela těžké nějakého toho zlotřilce vůbec nalézt, natož aby byl hlavní postavou. Některé uváděné darebnosti jsou prostě příliš „soft“, než aby vám to zkazilo náladu na celé odpoledne a jindy je zase snaha lumpačit natolik nucená, až vám to přijde hloupé a úsměvné. Málokterá z povídek svou úrovní vybočuje z průměru a na zlato si nesáhne žádná. K těm povedenějším bych zařadil Rothfussův Bleskostrom, Uvádíme od Connie Willisové, Karavanu do neznáma od Phyllis Eisensteinové nebo Williamsovy Diamanty z tequily. Naopak zklamaly Žesťová žihadla Bradleyho Denta, A čím se živíte Gillian Flynnové, absolutním propadákem pak je příspěvek samotného George R. R. Martina Darebný princ. Zbytek neurazí ani nenadchne, takže kompromis v pocitech i hodnocení…

Jackjelly
22.01.2021 4 z 5

Klasická povídková antologie.
Že nejsou všechny povídky dokonalé? Buďme rádi! Jak bychom pak ty vynikající odlišili od těch průměrných a podprůměrných.
Navíc, každý ocení nějakou jinou, každý si najde svou parketu a něco odzívne.
Osobně mám rád tématicky laděné a ty Dozoisovy patří k tomu lepšímu standardu.
A co může být lákavějšího, než téma Darebáků? Každý má v sobě kousek nějaké té darebácké části osobnosti a rád si přečte, co vše by mohl, kdyby pustil svého vnitřního darebáka z řetězu. Naštěstí většina z nás zůstane jen u těch fantazií a stačí nám se občas ponořit do příběhů...

Andynka
14.01.2021 1 z 5

Tohle bylo takové obrovské zklamaní.
Knihu jsem dostala od manžela, když zjistil, že je to od autora, co napsal Hry o trůny. Byla jsem nadšená tehdy...
Když jsem , ale zjistila, že je to sbírka povídek, mé nadšení postupně opadalo, až jsem knihu odložila na několik let.
Letos jsem se chtěla hecnout a dopadlo to tak, že jsem zvládla přečíst cca půlku knihu a pak jsem jen rozečítala vždy povídku a když mě nebavila , přeskočila jsem na další.
No co vám budu povídat... z celé knihy se mi líbila pouze jedna povídka a to od Gillian Flynn. U její povídky jsem ani nedýchala... Ale ostatní bylo naprosté utrpení, některé povídky mi nedávali vůbec žádný smysl.
Takže se mi stalo po druhé ve svém životě, že jsem knihu nedočetla celou.
Kniha je opravdu zajímavá jen tím, že na hlavní obálce najdete jméno George R. R. Martin. A zároveň vás naláká i ten trůn na obrazovce, který trošku zavání ještě knihami Hry o trůny.
No jedno velké špatné... Dávám alespoň jednu hvězdičku za jednu líbivou povídku.

willy9203
01.11.2020 3 z 5

U souboru povídek je běžné, že nemají vyrovnanou kvalitu. Ale zde byly některé opravdu tak špatně čtivé, že jsem je dolouskal jen s vypětím všech sil. Míň by bylo víc a kdyby konstruktéři této sbírky udělali lepší síto, určitě by to bylo ku prospěchu - bohužel by v tom případě ale vypadl ten Martinův příspěvek a bylo by po kasovním trháku.

RadkaHůjová
07.01.2020 3 z 5

Některé povídky mě bavily víc, některé míň... Nicméně četla jsem hlavně kvůli povídce Bleskostrom a s tou jsem byla víc, než spokojená. :-)

Chmur
27.09.2019 2 z 5

Soubor povídek průměrné či podprůměrné kvality. Nepřesvědčily ani hvězdy fantasy. Martinova povídka ve skutečnosti žádnou povídkou není. Je to jen ukázka z historie Západozemí. Působí to, jako když student nepochopí zadání slohové práce a místo fejetonu napíše recept. Jediný, kdo potěšil, je Gaiman.

Metla
21.09.2019 3 z 5

Aha, už chápu zklamané komentáře: vidíte jméno G.R.R. Martin a obálku jako ze "Hry o trůny", jenže kniha svou vizáží poněkud klame. Fantasy povídky sice nechybí, jsou však namixovány s detektivkami experimentujícími s formou, dobou, zápletkou či postavami. Připouštím, většina z nich si v mé hlavě delší zastávku neudělá. Nadchnul mě Rothfussův "Bleskostrom", výborně pobavilo Lynchovo správně praštěné dílko "V Teradanu do roka a do dne", nezklamal ani Gaiman svým vyprávěním o tom "Jak markýz získal zpátky plášť", mnoho dalších autorů odvedlo uspokojivý standard (Joe Abercrombie, Phyllis Eisenstein, Daniel Abraham a další), zhruba polovina spisovatelů se plácala těsně nad průměrem, tři (spíše čtyři) na něj zdola nedosáhli.
Před posledním příspěvkem sbírky jsem si stále nebyla jistá hodnocením, oči mi hrály ping-pong mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Teprve nejslavnější jméno sbírky shodilo astry směrem dolů; Martin se svou kronikou mířil úplně mimo mne. Četbu jeho přídavku ke "Hře o trůny" jsem rychle vzdala, nic mi to neříkalo (stále bláhově čekám, až dědek sérii herdek konečně dopíše, teprve potom ji hodlám číst).
Mladším čtenářům doporučuji, ať neházejí knihu do žita a zkusí se k ní vrátit třeba za 15-20 let, možná budou k jejímu obsahu smířlivější.
65-70% Více pod jednotlivými povídkami... a docela mě mrzí, že jen jediná z nich se otřela o sci-fi žánr.

Black54
17.08.2019 2 z 5

Kniha konečně dočtená, má obrovská nemesis. Kniha zakoupena v době dočasného poblaznení smyslů v Martinově horečce. Takže velké zklamání z samotného Martina, neboť jeho povídka byla zdaleka jedna z nejhorších. Jinak kniha pro mě průměr půl na půl něco mě bavilo něco ne. Každopádně slušná možnost ochutnat práci jiných autorů v celku nenásilnou formou. Knihu již asi nebudu v životě číst a ztráta času to také vyloženě nebyla.

NemmamSlov
31.12.2018 1 z 5

Prvý krát sa mi stalo, že som knihu nedočítal. Tešil som sa hlavne na poviedku od tvorcu Meno vetra, kde spisovateľ píše príbeh Basta, pomocníka Kvotha. Zo zbierky som prečítal asi 6 poviedok a potom som knihu zavrel. Pre mňa strata peňazí. Kniha sa predáva hlavne asi kvôli menu na obálke, ale dokonca aj G.G.R. Martin v tejto zbierke sklamal. Vďaka tejto anatologii si od poviedok dám na istý čas pauzu. Jedna hviezda len vďaka Rothfussovi.

orson
13.08.2018 3 z 5

První povídky byly super, od půlky ale byly povídky slabší a slabší a poslední od G. R. R. Martina úplně nejslabší :(. A to jsem to raději ani nečetl v kuse, ale prokládal jsem to jinými knížkami.

Psenda31415
05.04.2018 4 z 5

Zajímavá sbírka povídek od různých autorů sci-fi, fantasy, hororů a detektivek :-) Darebáky jsem četl především kvůli povídce Bleskostrom od Patricka Rothfusse, která rozhodně nezklamala. Příjemně překvapila i řada dalších povídek odehrávajících se v dnešní době jako Diamanty z tequily, nebo Žesťová žihadla. Rozhodně si od vybraných autorů přečtu něco víc! Poslední povídka od G.R.R. Martina -Darebný princ aneb též Králův bratr- byla dalším překvapením. Díky obálce Darebáků, na které bylo Martinovo jméno se jistě prodalo více výtisků celé této sbírky, což považuji za její hlavní přínos :-) Jako fanoušek celé serie Píseň ledu a ohně jsem i tuhle povídku přečetl s radostí, byť s opoznání menší, než původní knihy.

Gedzita
02.04.2018 3 z 5

Na povídky mě moc neužije, ale kvůli těm od Rothfusse a Gaimana to bylo jasné must have. Bleskostrom je úchvatný, po jeho přečtení jsem se gebila jak zamilovaná puberťačka. Gaimanův text plní tajné sny všem fanouškům Nikdykde, ale žádný zázrak to není. Povídku od GRRM jsem nedočetla, se staroušem už mám od Hostiny pro vrány docela problémy. Zbytek autorů jsem neznala a většina textů se mi četla fakt hooooooodně těžko. Výjimkou je V Teradanu do roka a do dne, oceňuji, že Lynch na tak krátkém prostoru parádně vykreslil prostředí, postavy jsou zábavné a i když je konec tak nějak vlastně očekávatelný, pobaví. Fajn je i nápad z Těžkých časů. A zbytek? Přemýšlím, že ty čtyři povídky, které mě oslovily, si z knížky vytrhnu a zbytek pošlu dál, abych nemusela celou tu obří bichli skladovat, ale pořád mi to přijde jako moc velké barbarství...

reno rejns
08.12.2017 2 z 5

Pár povídek se dalo číst, ale za mě není dost dobrá na to, abych za ní utratila peníze... a už rozhodně není dost skvělá na to, abych pro ni dělala místo v knihovně. Nicméně je vidět, že pokud je na obalu jméno G.R.R. Martin, prodá se asi i prázdný obal ... (dostala jsem ji jako dárek a úplně mi vstávají vlasy hrůzou na hlavě, když si představím ty peníze vyhozený z okna...).

kvetfana
24.09.2017 odpad!

Tuto knížku jsem si koupil v knihkupectví, aniž bych věděl, co je zač (což zpravidla nedělám)
Zaujal mě přebal a Martina coby někdejší čtenář Písně Ledu a Ohně trochu znám.
No ale co se stalo... Prvních 100 stran jsem si říkal, že je to děs.
Dalších 100 jsem knížku nesnášel a při zdolání 250 jsem jí odložil s tím, že se k ní už nikdy nevrátím. Nevím, opravdu nevím, jak taková knížka vůbec mohla vyjít, a proč stála bezmála pět set. Otřes....

whiolet
04.09.2017 2 z 5

Já se fakt snažila,ale nešlo to.
Ze souboru povídek se mi líbili jen dvě.
Povídka od George R.R.Martina pro mě také byla zklamáním, takže s radostí tuhle knihu zase vrátím do knihovny.

slayeesgirl
22.08.2017 4 z 5

I přes obtíže spojené se sbírkou povídek (jiný styl autorů, spousta postav, etc) je tato kniha zajímavá a doporučuji ji ostatním. Jen mi přišlo, že nejlepší povídky byly umístěny až na konec knihy, takže jsem se k nim musela pořádně prokousat. Nejvíce nadějí jsem vkládala do Neila Gaimana, ale bohužel to nebyla taková pecka, jak jsem čekala. Nejlepší povídka je tedy podle mě bleskostrom.

Peťulka3
14.08.2017 5 z 5

Některé povídky byly lepší,některé méně,ale celkově se mi to líbilo.