the Others the Others oblíbené citáty

☰ menu

Žárlivost je klasický příklad duševní nekázně, kdy úsilí investujeme proti nějaké rovnováze. Kdy vztah rozkomíháme hlavně do záporných poloh a nedovolujeme žádnou libost. Právě tak je příkladem nekázně ušmudlaná debaklová závislost.
Miroslav Plzák

Jsem rezolutním odpůrcem užívání pojmu duševní energie. Svědčí o ignorantství faktické vědy. Chce-li člověk v milenectví hořet, musí do vztahu investovat nikoli energii, ale úsilí. Musí umět překonat milenecké touhy a správným rozumovým rozhodnutím nevyřvávat na druhého, že už nemiluje, ale naopak se musí umět stáhnout!
Miroslav Plzák

Jak kladný, tak záporný výsledek pátracích akcí žárlivce končí pro něho vždy fiaskem.
Miroslav Plzák

Heslo pro návštěvy: V zájmu naší rodiny zmizte za dvě hodiny.
Miroslav Plzák

Pokora je známkou pokrytce, skromnost známkou neschopných.
Oscar Wilde

Moje generace si ze světa jenom utahovala, ale nijak ho nevylepšila. Strávili jsme tolik času hodnocením toho, co vytvořili druzí, až jsme toho sami vytvořili hrozně, hrozně málo. (Zalknutí)
Chuck Palahniuk

Rodiče jsou jako bůh,protože lidi chtějí vědět,že tu někde jsou a chtějí aby jim schvalovali to jak žijí,ale přesto jim voláme,jenom když jsme v krizi a něco potřebujeme.
Chuck Palahniuk

Televizní soutěže jsou určené k tomu, abychom měli lepší pocit z náhodně volených, nepoužitelných faktů, které nám všem zbyly po vzdělávání.
Chuck Palahniuk

Jak směšně všechno působí, když se na život podíváme v jeho drobných detailech. Jako kapka vody pod mikroskopem, jediná kapka hemžící se prvoky. Smějeme se jejich dychtivému shonu a vzájemným potyčkám. Ať již tady, anebo v krátkém rozpětí lidského života, přináší tato nemožná aktivita komické účinky.
Arthur Schopenhauer

Když se na konci života většina lidí ohlíží zpátky, zjistí, že po celou dobu žili prozatímně. Překvapí je zjištění, že právě to, co nechali projít, aniž to docenili a aniž si to užili, byl zkrátka jejich život. A tak člověk, podveden nadějí, vtančí do náručí smrti.
Arthur Schopenhauer

Útěchou nešťastných je mít spolutrpitele.
Baruch de Spinoza

Moudrý člověk musí být schopen nejenom milovat své nepřátele, ale zároveň nenávidět své přátele.
Friedrich Nietzsche

Bůh je mrtev. Bůh zůstane mrtvý. A my ho zabili!
Friedrich Nietzsche

Nikdy se nevzdám a nepřestanu zdůrazňovat lapidární drobnost, kterou tito pověrčiví lidé velice neradi přiznávají - totiž to, že myšlenka přijde, když chce "ona", ne když chci "já".
Friedrich Nietzsche

Modlitba byla vynalezena pro lidi, které vlastně nikdy nenapadají žádné myšlenky a kteří neznají povznesení duše...
Friedrich Nietzsche

Kdo ví proč, dokáže jakékoli jak.
Friedrich Nietzsche

Kdo zápasí s nestvůrami, ať se má na pozoru, aby se přitom nestal nestvůrou. A hledíš-li dlouho do propasti, vhlédne pak propast i do tebe.
Friedrich Nietzsche

Život nahoře se stává stále těžším, panuje zde stále větší chlad a stále větší odpovědnost.
Friedrich Nietzsche

Znáte leknutí usínajícího? Až do prstů u nohou se lekne, protože půda pod nohama mizí a nastává sen.
Friedrich Nietzsche

A tady jsou stromy, znám jejich hrbolatost, tu je voda, pociťuji její chuť. Ty vůně trávy a hvězd v noci a za večerů, kdy se srdce uvolňuje, jak bych mohl popírat tento svět, jehož moc a sílu pociťuji? Avšak veškeré vědění této země mi neposkytne nic, co by mě ujistilo, že tento svět je můj. Popíšete mi ho a naučíte mě ho zařadit. Vypočítáte jeho zákony a protože žízním po vědění, připustím, že jsou pravdivé. Ukážete mi jeho mechaniku a moje naděje vzroste. Zcela nakonec mě poučíte, že tento přenádherný a rozmanitý vesmír lze zredukovat na atom a že atom se dále redukuje na elektron. To všechno je v pořádku a čekám, že budete pokračovat. Vy ale začnete vykládat o neviditelném planetárním systému, v němž elektrony obíhají kolem jádra. Vysvětlíte mi ten svět pomocí obrazu. Pochopím, že jste se dostali k poezii: nikdy se už nic nedovím. Mám čas se nad tím pohoršovat? Mezitím jste už změnili teorii. A tak věda, která mě měla poučit o všem, končí v hypotéze, jasnozřivost se ztrácí v metafoře, nejistota se změní v umělecké dílo. K čemu bylo všechno to úsilí? Jemné linie těchto kopců a ruka večera na vzrušeném srdci mi povědí mnohem víc. Vrátil jsem se na začátek. Poznal jsem, že i když díky vědě dokážu pochopit jevy a vyčíslit je, nemohu se zmocnit světa. I kdybych prstem objel celý jeho reliéf, nevěděl bych o něm nic víc.
Albert Camus

Pochybnosti jsou naším osobním majetkem. Nikdy o nich nemluv, ať jsou jakékoliv.
Albert Camus

Nemáme čas, abychom se stali sami sebou. Máme pouze čas být šťastní.
Albert Camus

Abychom světu porozuměli, musíme se od něj občas odvrátit. Abychom byli prospěšnější lidem, je třeba si je chvilku držet od těla.
Albert Camus

Potichu si zpívám do rytmu deště náhodná slova o zmoklém městě Jdu Nevím vůbec kam a s každou kapkou zas znova začínám
Václav Hrabě

Kříž vznikl průsečíkem čtyř světových stran, aby kdekoliv na světě mohl být na něj přibit nevinný člověk.
Bohumil Hrabal

... já když čtu, tak vlastně nečtu, já si naberu do zobáčku krásnou větu a cucám ji jako bonbón, jako bych popíjel skleničku likéru, tak dlouho až ta myšlenka se ve mně rozplývá, tak jako alkohol, tak dlouho se do mne vstřebává, až je nejen v mým mozku a srdci, ale hrká mými žilami až do kořínků cév.
Bohumil Hrabal

Pravej mužskej je vždycky drobet přivožralej, trošku je nastydlej a kapánek smrdí močůvkou.
Bohumil Hrabal

Děti, když jsou malý, jsou svatý, i když stojí za hovno.
Bohumil Hrabal

Buďte na lidi hodní, nebo vám nepůjdou na pohřeb.
Bohumil Hrabal

Školy nejsou místa, kde se nabývá vzdělání, ale kde se dostávají vysvědčení, která jsou nutná k tomu, aby žák dostal existenci.
Karel Poláček

Krásná literatura se obvykle zabývá neobyčejnými lidmi v obyčejných situacích. Mě ale, jako čtenáře a spisovatele mnohem víc zajímají obyčejní lidé v neobyčejných situacích.
Stephen King

I zastavené hodiny mají dvakrát denně pravdu. (Zelená míle)
Stephen King

Rowlingová a Meyerová.. obě promlouvají přímo k mladým lidem. Skutečný rozdíl je takový, že Jo Rowlingová (autorka Harryho Pottera) je úžasná spisovatelka, kdežto Stephenie Meyerová (autorka Stmívání) píše slátaniny. Není moc dobrá.
Stephen King

Umění žít záleží v tom, že musíme ukrývat před osobami, jenž nám jsou nejdražší, radost z toho, že jsme s nimi - jinak je ztratíme.
Vladimír Páral

Největším jedem života je vlastní sebelítost.
Vladimír Páral

Hlavní problém s milenkami je neztratit je dříve, než nás přestanou vzrušovat.
Vladimír Páral

Láska znamená porazit čas.
Vladimír Páral

Minulost máme za sebou, budoucnost před sebou. Nevidíme budoucnost, vidíme minulost. Je to podivné, na zádech totiž nemáme oči.
Eugène Ionesco

Pospěšte, abyste přečetli nejlepší knihy. Není jich mnoho a může se státi, že váš život uplyne, než je přečtete.
Henry David Thoreau

Bohatství člověka měříme podle věcí, které může postrádat, aniž by přitom ztratil dobrou náladu.
Henry David Thoreau