Tarzan1978 Tarzan1978 oblíbené citáty

☰ menu

„Dívat se pozorně kolem sebe je tolik, jako dvakrát žít.“
Leonardo Da Vinci

.... A povaha mnohých vzala poruchu: z dobrého bydla vzešla zpupnost, pýcha a chvástavost, touha po výdělku přivodila lakotu, závist a zálibu mamonu; bývalou střídmost vyměnilo zhýralství a bezohledné pachtění se za požitky. A srdce jejich se zatvrdilo...
Karel Klostermann

Nemusíte pálit knihy, abyste zničili kulturu. Stačí přesvědčit lidi, aby je přestali číst.
Raymond Douglas Bradbury

"Existuje daleko větší zločin, než knihy pálit. Knihy nečíst."
Raymond Douglas Bradbury

Čím primitivnější je člověk, tím vyšší mínění o sobě má
Erich Paul Remark

"Za starých řeků bylo myšlení výsadou. Pak bylo štěstím. Později nemocí. Dnes je zločinem."
Erich Paul Remark

Inteligentní investor nakupuje od pesimistů, a prodává optimistům.
Benjamin Graham

Pokrok je schopnost člověka komplikovat jednoduché.
Thor Heyerdahl

Ve společnosti šílenců, jsou blázni ti zdraví.
Philip K. Dick

Je zvláštní, jak se čas od času paranoia stane realitou.
Philip K. Dick

Někdy je vhodnou reakcí k realitě zešílet.
Philip K. Dick

Je těžké žít v současnosti, nesmyslné žít v budoucnosti a nemožné žít v minulosti.
Frank Herbert

Naše prežitie vyžaduje viac ako inteligenciu. Vyžaduje múdrosť.
David Attenborough

My lidé jsme na Zemi jediní, kdo má dostatečnou moc na to, aby tvořil světy. A aby je posléze ničil.
David Attenborough

Místo kontrolování životního prostředí ve prospěch populace je možná na čase začít kontrolovat populaci a umožnit tak přežití životního prostředí.
David Attenborough

Často mluvíme o záchraně planety, ale pravda je taková, že všechno tohle musíme udělat pro záchranu nás samotných. Divočina se vrátí, ať už s námi, nebo bez nás.
David Attenborough

Pohřbil jsem se v knihovnách, abych vytáhl z nesmyslů starých dob nové nesmysly vhodné pro dnešek.
Walter Scott

Lidí se ke zvířatům chovají jako slepci. Jako bychom sami zapomněli, kam na tomhle světě patříme.
Gerald Durrell

Život je neustálý podvod ve velkém i malém.
Jonathan Swift

I nahoru se lze dostat plazením.
Jonathan Swift

Hádka je nejhorší formou komunikace.
Jonathan Swift

Člověk, který se přičinil, aby rostly dva klasy, kde dosud rostl jeden, více vykonal pro blaho pozemské, než všichni politikové a filozofové dohromady.
Jonathan Swift

Člověk by se nikdy neměl ostýchat přiznat svůj omyl. Tím přece dává najevo, že se vyvíjí a že je chytřejší než včera.
Jonathan Swift

A jak se říká: jen když je koryto. Svině je již najdou.
Bohumil Markalous

Na inspiraci nemůžete čekat. Musíte na ni jít s holí.
Jack London

Budu kráčet a nesčetněkrát znovu kráčet po této krásné zemi. A budu po ní kráčet jako člověk z masa a kostí, budu knížetem a venkovanem, vědcem a bláznem, budu sedět na vyvýšeném místě a sténat pod kolem. - Tulák po hvězdách
Jack London

Když mi před léty – nezáleží na tom před kolika – zela portmonka téměř prázdnotou a neměl jsem nic, co by mě poutalo pevně k zemi, dospěl jsem k názoru, že bych se mohl začít trochu plavit a poznávat svět z moře. Je to způsob, jak potlačit melancholii a rozpumpovat si krev. Kdykoliv začnu pozorovat, že mám čím dál zachmuřenější pohled, duši tesknou jak mrholivý listopad a přistihuji se, že mimoděk zastavuji před každou výlohou s rakvemi a připojuji se za každý pohřební průvod, na nějž narážím, a zejména jestliže se mě zmocní tak strašná trudnomyslnost, že jen silné mravní zásady mi brání, abych nevyrazil do ulic a nezačal soustavně srážet lidem pokrývky z hlavy, docházím k poznání, že je nejvyšší čas zmizet na moře.
Herman Melville

Nejhorší doba je ta naše.
Robert Louis Stevenson

Nic lásce neškodí tak, jako když polibek sličného děvčete je cítit tabákem.
Bruno Traven

A není svobody tam, kde člověk nesmí říct to, co považuje za nutné říct.
Bruno Traven

Jsme v procesu vyvíjení celé série technik, které umožní řídící oligarchii, aby přiměly lidi milovat svoje služebnictví.
Aldous Huxley

Tu a tam se již v mracích státní regulace začínají objevovat trhliny. Stále více lidí si začíná uvědomovat, že vláda jim nemůže dát nic, co by dříve nevzala někomu jinému – nebo přímo jim samým
Henry Hazlitt

Když Alexandr Veliký navštívil v Korintu filozofa Diogena a zeptal se ho, jakou laskavost by mu mohl prokázat, Diogenes prý klidně odpověděl: “Ustup mi ze slunce!“ Ustoupit ze slunce, to by měl každý občan žádat od své vlády.
Henry Hazlitt

Mám pocit, Golane, že civilizační pokrok není nic jiného než čím dál větší omezování soukromí. (Janov Pelorat, Na hranicích nadace, 1982)
Isaac Asimov

„Nelze upírat svobodu nikomu, kdo má natolik vyspělé myšlení, že chápe její smysl a touží po tomto stavu.“
Isaac Asimov

Ale lidská hloupost - a zvláště hloupost, které se v patách šíří strach - je snad bezmezná. (Den Trifidů)
John Wyndham Parkes Lucas Beynon Harris

V budoucích desetiletích a stoletích jistě nebudou lidé cestovat k zázračným dílům techniky, budou se snažit uniknout ze zakouřených měst do posledních míst, kde budou spokojeně žít poslední volní tvorové. Zemím, kde si takováto místa uchrání, budou ostatní závidět, poněvadž s přírodou a jejími volně žijícími obyvateli je to jiné než s paláci, které zničila válka. Ty se mohou opět postavit. Bude-li však jednou vyhubena zvířena kdekoli, nikdo ji tam už nikdy nevrátí.
Bernhard Grzimek

Naši prarodiče měli na dvoře slepice, ve stáji krávy a koně. Když šli s dětmi na procházku, viděli ještě čápy, lišky, zajíce, srnce, jezevce, výry, jeleny a jestřáby. Od doby, kdy se lidé objevili na Zemi - tedy asi pět set tisíc let - vždy žili v přírodě mezi ostatními spoluobyvateli této planety. Až v dnešní době se to změnilo, poprvé za celou existenci lidstva. Lidé cítí, že se jim vzalo něco, co vždy patřilo k jejich životu, a v jejich duši po tom zůstala jizva.
Bernhard Grzimek

Mrakodrapy, automobilové nadjezdy v různých výškách, obrovské mosty, gigantické průmyslové závody, velké stadiony, mezinárodní letiště, moře domů, milionová města jsou všude. A všude vypadají téměř stejně. Od Kapského Města až po Londýn, Los Angeles a Tokio oblékají se dnes lidé stejně, jedí totéž, mají stejný nábytek a dívají se na stejné filmy a televizi. Člověk nemůže koupit v žádné zemi dárek, který by nedostal také doma v krámě. Ne, nevěřím, že Američané nebo Angličané budou cestovat po světě, aby spatřili novostavby v Sydney a Melbourne. Ale bylo by nezdvořilé k Australanům, kteří jsou právem hrdi na nově vybudované věci, říkat, že turisté, kteří cestují pro potěšení a viděli již Skalnaté hory a Švýcarsko, slony a lvy v afrických národních parcích, jedou v nejlepším případě ještě do Austrálie - aby spatřili klokany.
Bernhard Grzimek

Lidský život se točí pouze kolem sexuality. Na tom se nic nezměnilo a nezmění.
Sigmund Freud