Šííla Šííla oblíbené citáty

☰ menu

Zabiju se. Není mi pomoci. Nikdo nemá čas se mnou zabývat do hloubky, nikdo mi nedokáže poradit, jak mám sama sobě lépe rozumět... tolik jiných je na tom hůře než já. Jak jenom mohu tak sobecky vyžadovat pomoc, útěchu a vedení?
Sylvia Plath

Není nic snazšího než odsoudit zlého člověka. A není nic těžšího, než mu porozumět
Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Toužím po věcech, které mě nakonec zničí.
Sylvia Plath

Jakmile se opravdu odřekneš Boha, všechno bude jiné. Padne morálka jako zanikající geologické období a lidé budou hledat radost tady na zemi. Člověk zvítězí svou vůlí a rozumem nad přírodou, pochopí, že je smrtelný, že nemá naději na vzkříšení a přijme smrt a přijme ji rád. Bude jako Bůh a všechno mu bude dovoleno. A jakmile se Člověk stane Bohem, přestane platit jakkýkoliv zákon. Všechno bude dovoleno, všechno!
Fjodor Michajlovič Dostojevskij

„Není většího utrpení, než když se mi myšlenka nevyvede ve slovech.“
Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Kdyby se lidé brali pouze z lásky, většina lidí by vyhynula.
Robert Louis Stevenson

Velkou chybou, drahý Watsone, je zabývat se domněnkami, když máme přesná fakta.
Arthur Conan Doyle

Jsou lidé, kteří – aniž sami byli nadáni genialitou – mají pozoruhodnou schopnost genialitu podněcovat.
Arthur Conan Doyle

Vždycky se nám zdá lepší to, co nemůžeme dostat, než to, co už máme. V tom spočívá romantika a idiotství lidského života.
Erich Paul Remark

Jak je smutné utěšovat se myšlenkou, že jiní jsou na tom hůř.
Oscar Wilde

Zločin je zcela běžný. Logika je vzácná.
Arthur Conan Doyle

Věřte mi, jednou se stane, že každá nová vědomost vám vypudí z paměti něco, co jste si kdysi zapamatoval.
Arthur Conan Doyle

Někdy mám pocit, že všichni žijeme v nějakým filmu. Víme, co říkat, kam jít, jak se chovat, akorát tu není žádná kamera. Ale nikdy se z toho filmu nedostaneme. A je to mizernej film.
Charles Bukowski

Když se se spisovatelem setkáš, není to moc dobrá zkušenost. Obvykle, když zrovna neskládají báseň, jsou to spíš zlé, vystrašené a nepřátelské veverky. Mnohem raději si povykládám s instalatérém nad sklenicí piva než s básníkem. Instalatérovi něco povíte a on vám odpoví. Básník nebo tvůrčí osobnost si obvykle melou svou. Něco se mi na nich nelíbí. K čertu, asi jsem úplně stejný, ale nevšímám si toho tolik, jako když to vidím na druhých.
Charles Bukowski

Kdo vynalezl eskalátor? Pohyblivý schody. Docela šílenej nápad. Lidi jezdí sem a tam po eskalátorech, nahoru a dolu výtahama, potom si sednou do auta a u garáže mají dveře, který se otevírají zmáčknutím tlačítka. A pak chodí do posilovny, aby vypotili trochu přebytečného tuku. Za 4000 let nebudeme mít žádný nohy, budeme se šoupat po prdeli nebo se budeme kutálet jako sudy. Každý zvíře ničí samo sebe. Dinosauři vyhynuli, protože všechno sežrali a museli žrát jeden druhýho, až nakonec zbyl jen jeden, a ten umřel hladem.
Charles Bukowski

Intelektuál je člověk, který vyjadřuje prosté věci složitým způsobem; umělec je člověk vyjadřující složité věci jednoduše.
Charles Bukowski

Většinu času jsem špatný. Ale když jsem dobrý, pak jsem zatraceně dobrý.
Charles Bukowski

V nouzi dá ti radu každý dobrý přítel, ale málokterý dá ti mouky pytel.
Karel Havlíček Borovský

Tak to chodí na tom světě, každou chvíli jinák, dneska ctí tě za svatýho, zejtra budeš sviňák!
Karel Havlíček Borovský

Co umíme, naučili jsme se od někoho, a udati hranici mezi napodobováním a původním tvořením zůstane věčně nemožno. Nejznamenitější umělci často užili patrně cizích myšlenek, aniž jim to na újmu vzato býti může.
Karel Havlíček Borovský

Advokáti s aktovkou můžou ukrást mnohem víc peněz než tisíc chlapů s pistolemi a maskami.
Mario Puzo