MimaK97 Online MimaK97 oblíbené citáty

☰ menu

Tvoje babička byla stará. Ale ne pro mě! Znala jsem ji jen sedm let!
Fredrik Backman

Všechna manželství mají své špatné stránky, protože všichni lidé mají slabiny. A každý člověk, který s někým žije, se s těmito slabinami naučí zacházet jiným způsobem. Dá se na ně například nahlížet jako na velmi těžké kusy nábytku a jednoduše uklízet jen kolem nich. Zachovávat iluzi. Člověk samozřejmě ví, že se pod nimi hromadí špína, ale naučí se na to nemyslet, dokud si toho nevšimnou hosté. A pak jednoho dne ten kus nábytku někdo bez dovolení odstrčí a všechno se to vyvalí na povrch. Špína a rýhy. Neodstranitelné kazy na parketách. Jenže to už je pozdě.
Fredrik Backman

Víš, co je na rodičovství nejhorší? Že tě budou soudit podle tvých nejslabších chvilek. Milionkrát uděláš něco správně, ale pak stačí jeden špatný krok a už navždycky budeš tátou, který se koukal do mobilu, když se jeho dítě v parku praštilo hlavou o houpačku. Nespustíme z nich oči třeba celé dny, ale pak si chceme přečíst JEDNU esemesku a všechny chvíle, kdy jsme se chovali správně, jsou k ničemu. Nikdo nechodí k psychologovi, aby s ním řešil, kolikrát jako dítě nedostal houpačkou do hlavy. Rodiče jsou definováni svými nezdary.
Fredrik Backman

Z povolání učitelky ji často přepadá marnost, ale občas v něm prožívá i světlé chvilky, za které všechny ty odpracované hodiny a urážlivé výplatní pásky stojí: Když se jí povede někoho oslovit.
Fredrik Backman

Věc můžeš prohlásit za ztracenou, až když ji nedokáže najít ani tvoje máma.
Fredrik Backman

Smrt je podivuhodná věc. Lidé se chovají tak, jako by snad ani neexistovala, přestože je to jeden z největších důvodů žití vůbec. někteří si díky ní uvědomí, že žijí tvrdě, zatvrzele a nevraživě. Jiní potřebují vnímat její neustálou blízkost, aby si vůbec dokázali uvědomit, co je jejím opakem. A jsou i tací, kteří se myšlenkou na smrt zabývají natolik, že se usadí do čekárny dávno předtím, než se smrt ohlásí. Lidé se jí děsí, ale největší hrůzu mají převážně z toho, že si vezme někoho jiného než je samotné. Na smrti je nejstrašnější to, že by mohla projít kolem. A nás tu nechat osiřelé.
Fredrik Backman

S tebou jsem vždycky věděl, kdo jsem. Bylas moje zkratka.
Fredrik Backman

Říká se, že děti se neřídí tím, co je dospělí učí, ale tím, jak dospělí žijí.
Fredrik Backman

Pravda je, že kdyby lidé byli opravdu tak šťastní, jak to vypadá na internetu, netrávili by na něm tolik času, protože ten, kdo prožívá krásný den, ho z poloviny nevyplácá na focení sebe sama.
Fredrik Backman

Pěstovat mýtus kolem své osoby umí každý, pokud na to má dost hnojiva, takže jestli tráva na druhé straně plotu vypadá zeleněji, asi bude plná sraček.
Fredrik Backman

Občas bylo dokonce celkem jednoduché tě nesnášet. Ale ať se mi nikdo neopovažuje říct, že tě šlo nemilovat.
Fredrik Backman

Na své spontánní reakce býváme jen málokdy hrdí. Říká se, že první myšlenka bývá nejupřímnější, ale často to není pravda. Často je to ta nejhloupější. K čemu by nám jinak byla schopnost přemýšlet?
Fredrik Backman

Lidé postávají mlčky s pootevřenýma očima a přivřenými mozky, až elektronické vstupní karty potvrdí píchačkám jejich existenci.
Fredrik Backman

Kdo je poctivý, toho mohou ostatní zradit. Přesto buď poctivý. Kdo je laskavý, toho mohou ostatní pomluvit. Přesto buď laskavý. Dobro, které dnes vykonáš, mohou ostatní zítra zapomenout. Přesto čiň dobro. Co vybuduješ, to mohou ostatní zničit. Přesto buduj. Neboť nakonec bude vše jen mezi tebou a Bohem, nikoli mezi tebou a ostatními. Tuhle modlitbu si prý na zeď nad své lůžko napsala matka Tereza.
Fredrik Backman

Jenom s krásnými lidmi se dlouho žít nedá, Julčo. Ale s vtipnými, jéminánku, s těmi člověk vydrží celý život.
Fredrik Backman

Jakou má asi cenu sebrat se a dojít si všechno koupit? Jaká je pak hodnota člověka?
Fredrik Backman

Jak ses do ní vlastně zamiloval? - Asi mi zabloudila do srdce. A nenašla cestu ven. Tvoje babička nikdy neměla orientační smysl.
Fredrik Backman

Bez hudby totiž nejsou sny, bez snů pohádky, bez pohádek není odvaha a bez odvahy by nikdo neunesl svůj smutek.
Fredrik Backman

Babička vždycky říkala: Nekopej do hovna, nechává fleky!
Fredrik Backman

„Učitelka nás donutila napsat slohovku o tom, čím chceme být, až budeme velcí,“ spustil Noah. – „A co jsi napsal?“ – „Napsal jsem, že nejdřív se chci soustředit na to, že jsem malý.“ – „To je velmi dobrá odpověď.“ – „Viď? Já bych chtěl být radši starý než dospělý. Všichni dospělí se pořád vztekají, jen děti a staří lidi se smějí.“ – „To jsi taky napsal?“ – „Jo.“ – „A co učitelka?“ – „Ta mi řekla, že jsem nepochopil zadání.“ – „A co ty na to?“ – „Že to ona nepochopila odpověď.“ – „Já tě mám tak rád,“ vypraví ze sebe děda se zavřenýma očima.
Fredrik Backman

Dokud jsem nedostala strach, že o tohle všechno přijdu, čtení mě nijak zvlášť nebavilo. Jako člověka nebaví dýchat.
Harper Lee

Bubu byl náš soused. Dal nám dvě mýdlové figurky, pokažené hodinky s řetízkem, dvě mince pro štěstí a naše životy.
Harper Lee

Atikus smekl klobouk, dvorně jí pokynul a řekl: "Dobrý večer, paní Duboseová! Dnes vypadáte jako obrázek." Nikdy jsem neslyšela, že by Atikus řekl, co má ten obrázek zpodobovat.
Harper Lee

Mně připadá, že se má čím pyšnit," řekla jsem. "Lidé, kteří mají všech pět pohromadě, se nikdy nepyšní svými schopnostmi," řekla slečna Maudie.
Harper Lee

Předně si pamatuj, Čipero, že s nejrůznějšími lidmi mnohem lépe vyjdeš, když si osvojíš jednoduchý trik. Jakživa nikoho opravdu nepochopíš, dokud neuvážíš věc z jeho úhlu pohledu – dokud si nevlezeš do jeho kůže a neprojdeš se v ní.
Harper Lee

Kdepak, Jeme, já myslím, že je jenom jeden druh lidí. Lidi.
Harper Lee