kokodaros kokodaros oblíbené citáty

☰ menu

Má-li být láska nezapomenutelná, musí se k ní od první chvíle slétat náhody jak ptáci na ramena Františka z Asisi. (NLB)
Milan Kundera

Lásky jsou jako impéria. Když zanikne myšlenka, na níž byly založeny, zajdou i ony.
Milan Kundera

Když bohové pijí, když ztrácejí vědomí, je z toho nějaká katastrofa. … Otcové se taky chechtají, ale mně do smíchu není. Cítím ve vzduchu dobře ukrývaný hněv uvařený naměkko, pomletý a ukrytý v paštičkách, cítím zklamání rozšlehané v křenové omáčce k masu, uraženou pýchu v sýru probodnutém párátkem… /Anna In v hrobech světa/
Olga Tokarczuk

Čas jako sochařská hlína, kterou můžete nechat ležet pod stolem. Nebo z ní udělat sochu.
Marek Vácha

Řeknete jí, že po vašem národě dupali tak dlouho, že když přestali, váš národ dupe aspoň sám po sobě.
Josef Pánek

My se totiž skutečně stáváme diváky nekonečného představení, hraného uspěchanými, marnivými herci- lidmi, kteří žijí v bláhové představě, že tento kus hrají na této planetě poprvé. Herci nám před očima s nepředstavitelnou rychlostí vymírají a na jejich místo nastupuje další směna, další generace, která začíná hrát ty samé role se stejným patosem. Je pravda, že dekorace se mění za nové, aktuální, někdy dokonce až příliš často. Ale hra samotná zůstává už od dávných věků stále stejná. A jelikož my lišky pamatujeme duchovně bohatší a kulturnější časy, neustále nás sužuje stesk po ztracené kráse a hlubokém smyslu, v té kráse skrytém, ... (Svatá kniha vlkodlaka)
Viktor Pelevin

Co všechno v sobě člověk vleče, podivuješ se, tolik cizích věcí, o které se nikdy neprosil. (Mapa Anny)
Marek Šindelka

Všechno pomine. Moudrý Člověk to ví od samotného začátku a ničeho nelituje.
Olga Tokarczuk

V žádném ze svých románů nebo divadelních her jsem nevyvolal v život člověka, který by se mi podobal. Nenávidím se. Záviděl jsem postavám, které jsem stvořil, i těm nejošklivějším, protože byly tak jiné než já.
Herman Teirlinck