Knihomolová Knihomolová oblíbené citáty

☰ menu

Hudba má neuvěřitelnou moc oživit vzpomínky, někdy s takovou intenzitou, až se z toho sevře hruď.
Haruki Murakami

V nouzi je každá minuta drahá a přece je lepší pozdě než nikdy. (Návrat krále)
J. R. R. Tolkien

Tři prsteny pro krále elfů pod nebem, Sedm vládcům trpaslíků v síních z kamene, Devět mužům: každý je k smrti odsouzen, Jeden pro temného pána, jenž dlí na trůně v zemi Mordor, kde se snoubí šero se šerem. Jeden prsten vládne všem, Jeden jim všem káže, Jeden všechny přivede, do temnoty sváže v zemi Mordor, kde se snoubí šero se šerem. (Pán prstenů)
J. R. R. Tolkien

Pokoušel jsem se Kraj zachránit, a nakonec zachráněn byl - ale ne pro mne. Tohle se stává často, Same, když jsou důležité věci v nebezpečí - někdo se jich musí vzdát, musí je ztratit, aby ostatním zůstaly. (Frodo, Návrat krále)
J. R. R. Tolkien

Odvaha se nachází na nepravděpodobných místech.“
J. R. R. Tolkien

Ne každé zlato třpytívá se, ne každý kdo bloudí je ztracený. Stáří, když silné je, neohýbá se. Mráz nespálí hluboké kořeny. Z popela oheň znovu vzplane, ze stínů světlo vzejde náhle, až zkují ostří polámané, nekorunovaný zase bude králem.
J. R. R. Tolkien

Nám nepřísluší zvládnout všechny temné síly světa a všechny zvraty historie. Musíme ale udělat, co můžeme, pro dobro let, do nichž jsem vrženi, vykořeňovat zlo na polích, která známe, aby ti, kdo přijdou po nás, mohli obdělávat čistou zemi. Jaké počasí budou mít, o tom nerozhodmeme... (Návrat krále)
J. R. R. Tolkien

Naděje se rodívá, když už nám nic nezbývá. (Legolas; Návrat krále)
J. R. R. Tolkien

Mnozí z těch, co žijí, by zasluhovali smrt. A mnozí z těch, co zemřeli, by zasloužili žít. Můžeš jim snad dát život? Tak nesuď, kdo má zemřít a kdo žít.
J. R. R. Tolkien

Máte odvahu i moudrost, sloučené ve správném poměru. Kdyby si víc našinců dovedlo cenit jídlo a veselí a zpěv nad nahromaděné zlato, svět by byl radostnější. (Thorin Pavéza, Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky)
J. R. R. Tolkien

Kéž bych ten prsten nedostal. Nic z toho by se nestalo. To chtějí všichni kdo prožívají trápení. O tom ale oni nerozhodují. My rozhodujeme pouze o tom, co uděláme s časem, jenž nám byl dán.
J. R. R. Tolkien

Hezký je ten, kdo hezky koná. (Společenstvo prstenu)
J. R. R. Tolkien

Ať ten, kdo neviděl padat noc, ještě neslibuje kráčet tmou. (Společenstvo prstenu,Elrond)
J. R. R. Tolkien

"Rád bych, kdyby se to nebylo stalo za mých časů..." (Frodo) "Já taky... Ale my o tom nerozhodujeme. Rozhodovat můžeme jen o tom, co udělat s časem, který nám byl dán..." (Gandalf) Společenstvo prstenu
J. R. R. Tolkien

" Smrt je jen další cesta, kterou musíme jít."(Gandalf, Návrat krále)
J. R. R. Tolkien

„Všemi slovy říkáš jen jedno: jsi žena a tvoje úloha je v domácnosti. Ale až muži se ctí padnou v bitvě, smíš se dát v domě upálit, protože muži už jej potřebovat nebudou. Já jsem ale z Eorlova rodu, a ne služka. Dovedu jezdit a zacházet s mečem a nebojím se bolesti ani smrti." „Čeho se bojíš, paní?" zeptal se. „Klece," řekla. „Zůstat za mřížemi, dokud je zvyk a stáří nepřijmou a možnost vykonat velké činy nebude nenávratně pryč a neztratím i touhu po nich.“
J. R. R. Tolkien

Založením jsem romanopisec, to připouštím, a mám zalíbení v dlouhých románech, které umožní jak spisovateli, tak čtenáři ponořit se do příběhu natolik, že se z fikce stává téměř skutečný svět. Když má taková tlustá kniha úspěch, nedojde mezi spisovatelem a čtenářem jen k flirtu — oni spolu uzavřou sňatek… Je však třeba něco říct o kratším, intenzivnějším prožitku. Může být osvěžující, někdy i šokující, jako valčík s cizincem, kterého už nikdy neuvidíte, nebo polibek ve tmě či krásná kuriozitka vyložená na laciném ubrusu v pouličním bazaru.
Stephen King

Samota. Ano, to je to klíčové slovo, nejhorší v anglickém jazyce. Vražda se mu nevyrovná a peklo je jen chudým synonymem.
Stephen King

Problém s definicemi spočívá v tom, že mají tendenci se proměňovat v kritické nástroje. (Danse macabre)
Stephen King

Pro čtenáře je jedním z nejdůležitějších objevů to že jsou čtenáři- nejenom to, že jsou schopni této činnosti (což Morris už věděl), ale že to milují. Beznadějně. Bezhlavě. (Právo nálezce)
Stephen King

Nejlépe lžeme, když lžeme sami sobě.
Stephen King

Nejhorší okamžiky jsou vždy předtím, než začneš.
Stephen King

Krásná literatura se obvykle zabývá neobyčejnými lidmi v obyčejných situacích. Mě ale, jako čtenáře a spisovatele mnohem víc zajímají obyčejní lidé v neobyčejných situacích.
Stephen King

"Můžeš se dostat k člověku, ale nemůžeš se dostat ke zlu. Zlo vždycky přežije. Odletí jako tlustý pták a přistane na někom jiném. V tom je to peklo, neřekl bys? To děsné peklo toho všeho?"
Stephen King

Na rodičovství je největší umění v tom, jak pochytit pár taktů neznámé melodie a nějak ji zahudlat celou.
Stephen King

Detaily dodávají románu prostor a bohatost. A ty já - jako čtenář - mám rád.
Stephen King

Vzpomínám si, že jsem v té době také věřil, že detailista je zubní lékař a že kurva je hodně vysoká žena. Zkurvysyn se potom výborně hodil na basketbalistu. Když je vám šest, tak vám většina losovacích míčků prostě ještě poletuje po osudí.
Stephen King

Žena potřebuje muže stejně jako ryba kolo.
Stephen King

"Rozumět znamená pomáhat"
Zdeněk Matějček

"I ten nejotrlejší člověk má v srdci struny, které ho rozechvějí, jakmile se jich dotknete. I člověk nadobro rozvrácený, jemuž je život i smrt pro smích, přestává s některými věcmi žertovat." (Maska červené smrti)
Edgar Allan Poe

Zůstat stát bolí vždycky míň než běžet.
Jaroslav Rudiš

V dobách všeobecného blábolu cena mlčení nehorázně stoupá.
Jiří Žáček

Holou pravdu říkej holou větou.
Jiří Žáček

Člověk především! Pravil lidožrout.
Jiří Žáček

„Každý dav se vydává za lid.“
Jiří Žáček

Být odvážný neznamená to, že se nebojíte. Být odvážný znamená, že se bojíte, opravdu se bojíte, a stejně uděláte to, co je správné. (Koralina)
Neil Gaiman

Richard si všiml, že události jsou zbabělé: nikdy nechodí samy. Vždycky se jich nahrne celá řada a zasypou ho najednou.
Neil Gaiman

"Smutek je jako opilý host, stále se vrací, aby se rozloučil". (Pytel kostí)
Stephen King

Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce, kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
Winston S. Churchill

Ženy mají v sobě něco, co by se mělo objevit v politice. Citlivost ke konkrétní situaci, ke konkrétnímu člověku.
Václav Havel