GabinaBeh GabinaBeh oblíbené citáty

☰ menu

Tak spirála a kruh si v mém zaměstnání odpovídají a progressus ad futurum splývá s regressem ad originem a já to všecko navíc hmatově prožívám a jsa proti své vůli vzdělán jsem nešťastně šťasten a začal jsem teď snít o tom, že progressus ad originem si odpovídá s regressem ad futurum.
Bohumil Hrabal

... já když čtu, tak vlastně nečtu, já si naberu do zobáčku krásnou větu a cucám ji jako bonbón, jako bych popíjel skleničku likéru, tak dlouho až ta myšlenka se ve mně rozplývá, tak jako alkohol, tak dlouho se do mne vstřebává, až je nejen v mým mozku a srdci, ale hrká mými žilami až do kořínků cév.
Bohumil Hrabal

Zvláštní, že hmat, člověku tak nesrovnatelně méně vzácný než zrak, se v mezních situacích stává naším hlavním, ne-li jediným spojovacím článkem s realitou.
Vladimir Nabokov

„Slova, slova,“ řekla Carol. „Nemůžu soupeřit. Lidé se rádi odvolávají na klasiky. Tohle je klasika. Stovka lidí řekne stejná slova. Existují verše pro matku, pro dceru, pro manžela, pro milence. Radši bych tě viděl mrtvou. Táž hra a tolik různých herců. Čím se podle tradice stává hra klasickou, Terezo?“ „Čím...“ Její hlas zněl sevřeně a přiškrceně. „Klasika má co dělat s mezní situací člověka.“
Patricia Highsmith

Malomyslně uvažuje, jak je možné, že se vlastně stala obětí tak pošetilého a přitom tak zničujícího citu. Toho člověka bude muset prostě velice rázně zapudit z mysli. Ano, zapudit z mysli...
William Styron

Každý člověk sice ví dopodrobna, v jakých složitých poměrech žije, ale přitom se bezděčně domnívá, že složitost těch poměrů i obtížnost jejich ujasnění je toliko jeho osobní, nahodilou zvláštností, a nikdy by ho nenapadlo, že jiní lidé mají stejně složité soukromé poměry jako on.
Lev Nikolajevič Tolstoj

Novověk nahradil všeobecně platný, na náboženství založený systém hodnot, jedinou pravdu boží, systémem mnoha relativních lidských pravd. Moudrost románu spočívá ve vědomí, že každý lidský pokus přiblížit se pravdě musí být a zůstat nedokonalým.
Helena Kosková

Existují pouze okamžiky. S oblibou se nám tvrdí, že čas plyne v rovnoměrných změřitelných úsecích, tolik a tolik minut trvá den, měsíc, desetiletí, ale není to pravda. Ve skutečnosti je to jako tápání v mlze, když člověk putuje pěší stezkou po Washingtonově hoře ze špatného počasí, nikde nic než kamenitá cesta a strašidelné stíny okolních borovic - a najednou zničehonic se octne na vrcholu a tam vítr mlhu rozfouká, slunce pálí z deštěm omyté oblohy a všechno je nové a plné jasu.
Anton Myrer

Je to nejkrásnější úsek spánku, nejrozkošnější část dne: dík rádiu jsem si vědom svého ustavičného usínání a probouzení, té nádherné houpačky mezi bděním a spaním, která sama o sobě je dostatečným důvodem, aby člověk nelitoval svého zrození.
Milan Kundera

Celý svět v zrnku písku zhlédnout a nebe v polní květině, na dlani sevřít nekonečnost a věčnost v pouhé hodině.
William Blake