Eillonwy Eillonwy oblíbené citáty

☰ menu

Dlouhé trasy se běží hlavou, svaly nejsou k ničemu. (Neumělcům života)
Marek Vácha

Věřím, že život s Bohem je především jiskřivá radost. Je to můj život, život, který mám jako možnost, kterou jsem dostal. Čas, který mám do smrti, je svěřený majetek, možnost. (…) Přiznávám, že nevěřím moc na žádnou speciální Boží vůli na každý den, že Bůh není ten přísný otec, který by mi takzvaně pro mé dobro nařizoval každý krok. Věřím v Boha a věřím, že Bůh věří ve mně. Věřím, že určité dobré projekty, které když neuděláme my, nebudou udělány vůbec. (…) Věřím, že mě Bůh nestvořil jako automat, který se má pořád ptát, věřím, že nikde v nebi neexistuje na A0 papíru narýsovaný červeným perem klikatý nárys pro můj život, od věků určený, nýbrž že máme spolu, já a Bůh, budovat svět, že stvořitelskou jiskru přenesl Bůh i na mě, že oba jsme Tvůrci, že já i Bůh musíme napnout síly, aby byl svět zbudován, že jsem obrazem Božím právě pro tuto vlastnost. Že neexistuje speciální boží projekt pro každou minutu mého života, nýbrž že my dva tvoříme svět, že jsem starším synem z podobenství a že i mně Bůh říká „všechno, co je moje, je i Tvoje“ a že to mám vzít vážně.
Marek Vácha

Život přede mnou leží jako široká pláň a jedna cesta znamená vzdát se všech ostatních cest. Pokud se ptám na Boží vůli, Bůh, podle mé zkušenosti, vždycky mlčí a nechá mě, abych na svých rozhodnutích vyrostl.
Marek Vácha

Vize jsou odpovědi. A odpověď předpokládá otázku.
Michael Cunningham

Bohatství, uznání, všechno lze ztratit, ale štěstí ve vlastním srdci může být jen zastřeno a bude tě, pokud žiješ, vždy znovu obohacovat. Zkus se také jednou, až budeš sám a nešťastný nebo mrzutý, podívat za krásného počasí z půdy ven. Ne na domy a na střechy, ale na nebe. Dokud můžeš bez bázně hledět na nebe, dotud víš, že jsi vnitřně čistý a že budeš zase šťastný.
Anne Frank

„Člověk musí klást ty správné otázky, pokud chce dostat správné odpovědi. Potíž ovšem tkví v tom, že odpovědi na otázky, jež si nyní kladu, mi nedávají žádný smysl.“ (řekla Fidelma) „Z čehož nutně plyne, že ty otázky nejsou správné,“ ozval se znovu Conchobhar. (Ďáblova pečeť)
Peter Berresford Ellis

Problémem není to, jak zní odpověď, ale jaká je otázka. Pečlivě vypracovaná otázka je svého druhu už vlastně odpověď. (Pohlédnout do slunce)
Julian Barnes