MB008 MB008 komentáře u částí děl

☰ menu

Maska Červené smrti / Maska Rudé smrti / Škraboška rudé smrti

Tato povídka má vše a ještě něco navíc. Poetické popisy (hehe), práci s časem, životem i smrtí. Za mě povinná četba pro každého Poeholica.

12.01.2024 5 z 5


O krysoptákovi, co neuměl létat

"A jaké plyne z této pohádky poučení? Že pokud si připadáte neschopní,
hloupí a zbyteční no nejspíš neschopní, hloupí a zbyteční jste."
Velice osobitá pohádka s jemným humorem. Příjemný bonus.

01.01.2024 5 z 5


Láska klepe na dveře

Připomnělo mi to soutěž nakladatelství Canc a téma Růžovou apokalypsu. Jen tak si dovedu vysvětlit ten nezvyklý "drama" konec s nožem. Postupný úpadek hrdiny je zajímavě popsaný.

01.01.2024 4 z 5


Štístko Ougi

U téhle povídky mám smíšené pocity. Linka minulosti hrdiny, jeho trápení, je zvládnutá na jedničku, ale samotný scifi prvek pilotování... Přijde mi, že autor přesvědčivěji popsal fotbalový zápas než samotný zážitek z letu vesmírnou lodí, a to je vlastně špatně. Velký podíl na tom mají poletující papírky od svačiny v kombinaci se stavem bez tíže. Všechny ty drobky by dokázaly omezit funkčnost lodi, ucpat i ta nejmenší místa, ale v povídce se to nijak neřeší. Jen tu poletuje spousta obalů od čokolád.

Vztah hrdiny (který vlastně není úplný hrdina) a mimozemšťana dával smysl, nebylo by od věci trochu více připravit čtenáře (naznačit, jaké mají schopnosti). Celkově zajímavá scifi jízda se začátkem nezvyklého přátelství.

01.01.2024 3 z 5


Chlapec

Povídka má co do sebe, jen konec mi přišel poněkud uspěchaný a lehce matoucí.

31.12.2023 4 z 5


Případ plavovlasé Ofélie

V povídce se toho děje dost, ale čte se obtížně; chybí tu nějaké výraznější grafické předěly, které by oddělily změnu místa. Také se tu vyskytuje mnnožství popisných vět, kdy je čtenáři předkládáno, jak moc je nějaká postava zoufalá/ smutná a on si na to nemůže přijít sám. V tomto případě je někdy méně více, ale z hlediska detektivky bylo čtení uspokojující.

31.12.2023 4 z 5


Wegomle

Varování: povídka je drsná, jakože hodně drsná a hrdina získá pomocnou ruku z poněkud nevšedního zdroje.

Belgické reálie byly prvotřídní. Propojení ilustrace s legendou bezchybné, do toho název povídky, který parádně zapadl do slovníku. Jo. Takhle se píší povídky.

K vytknutí je tu možná nečekaný zvrat v násilnosti, ale záleží, jakou má čtenář povahu. Byli jste varováni.

30.12.2023 5 z 5


Spory

Jako čtenář jsem čekala spory rodinné, místo toho se mi dostaly houbové. Výsledek je však stejně, možná i více mrazivý. Hlavně hodně větrat, přátelé!

29.12.2023 5 z 5


Oběšencova kletba

Wow, zkrátka jen wow. Tahle povídka má vše, drží si napětí od začátku do konce a já mám sto chutí poznamenat si 5. listopad do kalendáře. Tleskám autorce!

28.12.2023 5 z 5


Bar u Kevina

"Pánové by radši Krvesaj? Nebo Kostquilu?" Tehdy mi bylo jasné, že jsem narazila na povídkové zlato. Miluju tu kombinaci napětí, humoru, otravných Youtuberů a slovních hříček. Je to bizár, ale kvalitní bizár. Víc takových povídek!

24.12.2023 5 z 5


Vánoce na dně sklenky

Napětí, tíživé svědomí a potrestamý hajzlík. Tato povídka zaškrtla všechny správné kolonky. Místy se v ní mohl člověk ztratit (zvlášť u frekventované měnění scén), ale text je psaný čtivým stylem. Chytne a už nepustí.

13.12.2023 5 z 5


O Vánocích se plní i ta nejtajnější přání

Francouzské prostředí probouzí zvědavost, ale ze samotné historie povídka mnoho nenabídne. Samotný koncept se podobá povídce třetí, Milý Ježíšku, která též řeší ztrátu rodinného člena a jeho možný návrat. Zde se však nedostaneme pod kůži ani jednomu z hrdinů a text tak může chvílemi působit bez duše, citu a osobnosti.

10.12.2023 2 z 5


Louskáček

Roztomilá pohádka, která k Vánocům zkrátka patří.

10.12.2023 5 z 5