Jaruš7 Jaruš7 komentáře u částí děl

☰ menu

Až na dno

Fajnovost, těším se sérii Koniáše.

21.04.2020 4 z 5


Psychiatrická záhada

Citace :" Přejete si něco? Ptal se pan Hurich z mostu topícího."
Záhada je v tom, že akce v rychlosti předčí myšlenkový pochod, takže k vysvětlení činu možná dojde až na psychiatrii a to po delší době.
Autor tak jednoduše lidskou vlastnost "zachraňovat" povýšil na nebezpečný rozmar, a pro ústavní péči jako jistý zásobovací zdroj klientů.
Nemá to chybu, ale jo, je to krátký, jako všechny jeho povídky. :-)
Odposloucháno na Radioservisu.

07.04.2020 4 z 5


Případ pro Cech čmuchalů

Jedna povídka z knihy "Ve stínu magie" s mimořádným námětem, tkř. "parfém / .--./.-./.-/...-/-../-.--/ mě dostal, důsledky jeho účinků, tak nádherně lidsky zvrácené. Gratuluji, suprdílko.

02.03.2020 5 z 5


Stáčení nevinnosti

Je to povídka a má první od autorky, z knihy " Ve stínu magie".
Mimořádnost v nápadu, doslova šokující děj.
Představit si v praxi titul je ta magie celého tématu Magična.
Super s grimasou v masce.

28.02.2020 5 z 5


Maigret a mrtvá dívka

Mrtvá dívka ještě že jsou Francouzky marnivé, a i když chudobné, tak paráda musí být. Dá se s ní v počestnosti ulovit třeba štěstí. Takže značka salonu zapůjčených šatů je odraz vyšetřování, a pak se jen hrnou informace z riviérského života, k původu vzniku.
Vražedná kombinace s předpokladem zisku je ideální, ale marná.
Audioverze, stylová s francouzským odérem kasín i chudoby, hezký.

14.12.2019 4 z 5


Nemravné kalendáře

Na policejní stanici je obzvláště živo, aktuální případ je choulostivost sama. V trafice se objevily Nemravné kalendáře. Takže záchrana mravopočestnosti tkví v izolaci a tudíž i seznámení se s doličným předmětem co do průzkumu závažnosti obsahu, ale i co do ocenění uměleckého charakteru. Bylo direktivně nařízeno, vše zabavit a případ zrušit, neboť korpus delikty nebyl k nalezení. P.S. 4 - policejní prezident, 2 pol. rada, po 1 inspektoři atd.
Ty ukázkové průpovídky k detailním kresbám byly tou nejkolektivnější prací plnou soustředění a duchaplných poznatků po dlouhé době na policejněpracovním území.
Haškovina - jedna malina.:-)

04.09.2019 5 z 5


Má drahá přítelkyně Julča

I když si dovedu představit Julču v té bohatě zdobené toaletě oblečené kde ruka tam noha, omotanou v kanýrech od hlavy dolů s propletenými šálami a boa, v klobouku s kytkou a stuhami vlajícími kol její hlavy, není mi jasné na co si nasadila střevíce, jestli by nebyly místo nich lepší rukavice. :-)
Z téhle přítelkyně bych měla asi husinu.
Možná odkoukáno, jo v časech dávných byly podivuhodné možnosti na kterých stála živnost.
Haškovina jak malovaná.

04.09.2019 4 z 5


Aféra s křečkem

Není nad soužitím člověka se zvířátkem. Ale čím menší tím je hbitější, to potom byt obydlí obyvatel neodbytný, a vybydlit ho, chce odvahu k obydlení neodbytnějšího dobyvatele, obyvatele původně zabydleného v klecového bytečku. Honička ve vyhánění jedno druhým se stupňuje a do počtu přibývají další a další, jenž se ve zjevně zabydleným souladu usadili na rozlehlém gaučovém sídle.
Konečné řešení této povídky se mi zdá absurdně nepříjemné, (snad košatý humor), takže je lepší mít ji za slovní pomstu, což bych autorovi byla ráda poradila, kdyby se to dalo, ale ono ne, a tak snad po zdařilé reinkarnaci by to pak šlo. ;-), jinak FD (fakt dobrý).

03.09.2019 5 z 5


Hodina pravopisu

Naposloucháno, možná byl žáček dislektik, ( to ale tehdy ještě nevymysleli), ale bravurně si dovedl vysvětlit logiku pravopisu češtiny. Není i jako y. Báječně zmatený propletenec proč stromy, když vlastně žijí jsou neživotný rod, apod. Zhusta poskládané argumenty nešťastníka jsou humorně laděnou obžalobou na pravidla češtiny.
Jako vždy bezvadný.

01.09.2019 5 z 5


Dobročinnost

Odposloucháno, bezvadný.
Dobročinnosti se meze nekladou, jak je známo, ale zde ta mez má hodnotu 120 korun.
Tak se přihlašte, kdo chcete, zatímco budeme uvažovat, kdo bude mít nárok, tak zde žízní přeci nezemřeme....
Jak živé, jak lidské, jak naše...
Skvělý.

30.08.2019 5 z 5


Štědrý večer v sirotčinci

Odposloucháno, no bezvadný.
Jak to může dopadnout, když honorace naděluje v hladovém chudobinci, jak jinak než jak když se chovanci utrhnou z řetězu.
Citace :"To je nějakýho modlení za každou onuci."
"Andělovi namalovali vousy, aby vypadal jak pan ředitel."
"Ježíšek jim vlastně nadělil jelita, když jim bylo napráskáno rákoskou."
Skvělý.

30.08.2019 5 z 5


Velhartické pastorále

Audiokniha, pastorále - pastýřské hry, příběh v pohodovém stylu, kdybych neměla za sebou Nepohřbeného rytíře, tak bych byla snad spokojená, ale mám ještě v paměti ten gejzír humoru, který mi zde moc chybí, takže jen tak. Rozdíl je jak mávnutí čarovným proutkem. Ale vím, co se skrývá pod V.V. poklad - vondruškiáda *****.

09.01.2019 4 z 5


Nepohřbený rytíř

Audiokniha a tentokrát přes všechny mordy i na smích došlo.
Udržet v království právo a spravedlnost je třeba pevné ruky. Mordy ve vyšších kruzích se vyšetřují tak, že přibývá i těch v podružných.
Dobývání hradu Frymburk - vojenskostrategický bonbónek.
Citace:" Jediný obránce hradu občas plivl, jeho slina dopadla na helmu útočníka. Byl to jeho jediný zásah v celé bitvě. Další plivanec sledoval, jako kdyby čekal, že útočníky zastaví. Teď už tak dobrou mušku neměl, neboť zavál vítr, takže se netrefil."
"Tohle vítězství by mu záviděl i bratr Žižka."
"Bez lži nemůže existovat pravda."
Jo, bavila jsem se, fakt.

26.12.2018 5 z 5


Greenshawova kratochvíle / Greenshawova pochabosť

Škoda, že ilustrační kresby nejsou samozřejmostí, jsme tak ochuzeni o kratochvíli z Kratochvíle.
Zajímavost platná v Anglii, ale u nás ne; při sepisování poslední vůle, dědic nesmí být přítomen. Zdá se to být precizně dokonalé.
Zločin nemá pochopitelné vysvětlení, ani podezřelého, je záhadou, jak je to možné, a tak slečna M. musí své fantazii povolit otěže.
Bezva audiočetba.

27.07.2018 5 z 5


Tělo

Povídka jako z životopisu.
Prožít tohle, tak už chápu, že jistotu úspěchu pro vyhraněný styl strachu, získal autor ze zážitků z dětství. Zážitky z této povídky pro nezletilce mají prvotní razanci, na kterou se nezapomíná. První strach o život, první hrozba polepšovny, vězení, první nezákonnost, první smrt kamaráda, první pohled na neživého.
Zaznamenat první silné dojmy je první krok k nejsvobodnějšímu povolání.
Fajnový poslech.

17.07.2018 5 z 5