WoX WoX komentáře u knih

☰ menu

Zlatý věk Zlatý věk John C. Wright

Dotaz na třetí díl této série? Předpokládám, že nikde v češtině není / nevyšel. Anglicky to nedám. Někde na webu jsem četl o vlastních překladech... Nemáte někdo potuchy / odkaz atp.? Díky moc za zpětnou vazbu. WoX:)

28.04.2023


Dcera Impéria Dcera Impéria Raymond E. Feist

Menší dotaz - četl jsem Trhlinové války cca před 25lety. Pamatuju si z toho opravdu jen základní kostru a pár postav. Je nutný to číst znova než se pustim do Ságy o Impériu? Moc se mi do opětovnýho čtení právě nechce:)
Díky

26.12.2022


Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Takhle… Totalne me to dostalo! Porad jsem se Silmarillionu vyhybal, zkousel jsem to cist pred 30 lety jako kluk a nic - pochopitelne:)
Ale ted, no jak rikam, parada. Uzivam si ilustrovanou verzi a tesim se na Gondolin a Hurina. A Argu strasne moc fandim at klapne ten Beren a Luthien.

20.09.2022 5 z 5


Poutníkem po Středozemi: Skici z cesty ze Dna Pytle až do Mordoru Poutníkem po Středozemi: Skici z cesty ze Dna Pytle až do Mordoru John Howe

Jak pisi ostatni ctenari, ilustrace opravdu nadherne. I par zajimavosti se najde. Na druhou stranu, pokud nekdo cetl vic knih nez jen Hobita a Trilogii, tak mu kniha si stacit nebude. Vzhledem k tomu, ze Howe spolupracoval i na filmech od Jacksona je tam i neco o nich. Za me fajn kniha, ale kdo chce jit do prvnich dvou veku moc se nedozvi.

18.09.2022 3 z 5


Bílá komnata Bílá komnata Vojtěch Matocha

Pěkné. Celá série mně bavila. Každý díl byl něčím jiný.
Co mi někdy vadilo, byly určité myšlenkové pochody postav - zvlášť těch hlavních. Ale donutil jsem se na to koukat pozitivně - jsou to přece 14leté děti.
Pak jsem byl poměrně zklamaný ze zakončení - ne z toho, že Prašinu "zapnuly", ale z toho rychlého konce...bylo tam takového potenciálu. Jistě, je třeba něco nechat zastřeného tajemstvím, nicméně by neuškodilo hodit jednu dvě kapitolky navíc a lehce dokreslit pár otázek.
Ale i tak hodnotím veskrz pozitivně:)

28.07.2022 4 z 5


Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

Jak začít... K poctě autorovi asi skokem v čase. Je to už 22 let co jsem poprvé dočetl Paní jezera, na kterou jsem čekal netrpělivě dva roky od dočtení Věže a poctivě ji koupil hned, jak vyšla. A litoval. Litoval jediného - že to nejde všechno vymazat z hlavy a ZAČÍT ZNOVA.
Za ty roky, jsem celou ságu přečetl několikrát a postupně jak jsem "stárnul" ji chápal a nahlížel novým způsobem. Nebudu se tu rozepisovat jak moc mi autorův styl sedne - to je prostě subjektivní - mě sedne naprosto a to i přes nechvalně známou autorovu osobnost. Ten člověk prostě dokáže v dialozích a krátkých popisech a gestech vyjádřit osobnost postavy tak neuvěřitelně...až je to nepochopitelný. Plus různé gagy a vtípky. Na můj vkus příliš mnoho prasáren - ale jak jsem napsal - osobnost pan Sapkowského, který na Gameconu nalitej naháněl holky se slovy "Holky já jsem přece Geralt" - žel, patří.

K Paní jezera: No, taky bych možná uvítal aby něco AS napsal jinak, víc vysvětlil a neopájel se sám svým géniem a láskou Artušovskému světu.
Na druhou stranu, si knihu prostě nejde neužít - NAOPAK - skvěle napsatné pasáže s Nimue, skvělé skoky do realit, naprosto famozní bitva: "Co je to za bolest?... Aha. Zaťaté pěsti" - to ve vás prostě zůstane... Proto to chcete číst znova.

AS prostě chtěl dostat Ciri sem k nám do reality. Chtěl ji mít u sebe. Chtěl z ní mít legendu i v našem světě...
A podle mě se mu to povedlo!

A asi jsou opravdu dvě strany...buďto všechno berete a a přijmete, nebo vás Paní jezera "naštve". Ale nemyslím si, že je to o téhle knize. Když tu někdo napíše, že se "prokousával" nebo "těžce pročítal" předešlými díly (je jedno kterým), tak je skoro jasný, že ani tohle nedá...resp. dá 1-2 hvězdy. Ale tak to je, nemám právo se jakkoli zlobit. Já jsem ten, kterej dal všem dílům 5 - a taky to někdo nepochopí:)

P.S.: Seriály, hry a nevimco, jde mimo mě. Jsem čistě čtenář originálu!

23.02.2022 5 z 5


Hvězdný prach Hvězdný prach Neil Gaiman

(SPOILER) Stává se to - ne tak často - ale stává... Souhlas s komentáři těch, kteří hodnotí film nad knihu. A to jsem četl knihu dřív než viděl film. Odklon od knihy je značný, ale na druhou stranu kniha místy dovysvětluje některé filmové scény. Je to zvláštní, ale bral bych kombinaci obou. Vztahu Tristran a Yvain prostě nejde uvěřit... a ten knižní konec tomu filmovému nesahá ani po kotníky. A jsou tam další a další scény, které mi prostě nesedly. (Např. scéna s mordováním jednorožce čarodejnicí. I když ve filmu je taky celkem řezničina:) Začátek ještě celkem dobře odsýpá a navazuje - zápletka se postupně rozvíjí. Ale od cca poloviny knihy mě to fakt přestávalo bavit. Suma sumárum mi toto dílo od N. G. moc nesedlo a o to víc rád jsem za skvělou adaptaci na plátno.

27.01.2022 2 z 5