vojta.filip vojta.filip komentáře u knih

☰ menu

Pohádky z České Kanady Pohádky z České Kanady Marie Špačková

Tahle kniha se do mého vkusu netrefila. Objednal jsem ji přes eshop, ale hned druhý den jsem ji vrátil. Vkus je subjektivní věc, čili následující hodnocení nemusí být vlastní všem: připadá mi, že pro paní autorku bylo napsání knihy způsobem, jak zachytit vzpomínky na svoji babičku a rodný kraj. Od vzpomínek ke knize, která nadchne i druhé, však vede dlouhá cesta. Je-li někdo literát, je pro něj/ni snazší ji ujít, protože ovládá "řemeslo spisovatelství": umí dramatizovat děj, sepsat jej pěkným jazykem, vložit do něj nenásilně poučení. Právě v těchto aspektech však podle mne kniha pokulhává. Přišlo by mi škoda číst svým dětem tuto knihu, když máme spoustu jiných pěkných pohádek. Jediné, čím by kniha mohla čtenáře zaujmout, je umístění do prostředí České Kanady, ovšem toto specifikum rozhodně nekompenzuje to, co se mi na knize nelíbí.

25.08.2021


Láska v době globálních klimatických změn Láska v době globálních klimatických změn Josef Pánek

Přijde mi to jako slátanina nepříliš hlubokých, opakujících se úvah a historek z cestovatelských večerů, jež se s pokročilým večerem stávají méně a méně uvěřitelné. Styl mi připomíná beatníky, obsahem Generaci X od Douglese Couplanda. Neoslovilo mne ani jedno a bohužel tato kniha také ne.

19.11.2018 odpad!


Ta druhá Ta druhá Marta Rojals

Dočetl jsem to do konce. Přijde mi, že dramaturgie knihy je dobrá (ve vhodnou chvíli uvede nové informace), ale to byl tak jediný klad. Téma mi přijde naprosto okrajové - chápu, že v exteovertní společnosti je to pro introverty tězší, ale hlavní hrdinka má natolik podivné rysy a životní zkušenosti , že charakterizovat ji jen jako introvertku je hodně nedostačující. Explicitní popisy sexu mi přišly zbytečné (a to nejsem puritán). Z popisu distributora jsem čekal více sociologických faktů o nezaměstnaných mladých ve Španělsku, ale i zde jsem byl zklamán. Pro autorku může být psaní relaxací nebo terapií, ale nevím, co toto dílo mělo přinést čtenáři.

10.10.2018 odpad!


Naše rozhledny Naše rozhledny Pavel Miškovský

prakticka a obsahla

05.01.2018 5 z 5


100 nejkrásnějších rozhleden a výhledových míst do kapsy 100 nejkrásnějších rozhleden a výhledových míst do kapsy Jiří Růžička

prakticka kniha

05.01.2018 5 z 5


Systém Jóga v denním životě Systém Jóga v denním životě Paramahansa svámí Maheshwarananda

Dobre se podle ni cvici.

05.01.2018 2 z 5