Vlčice.N Vlčice.N komentáře u knih

☰ menu

Nejvzdálenější pobřeží Nejvzdálenější pobřeží Ursula K. Le Guin

Byla jsem zvědavá, zda tento díl předčí Atuán... A nakonec musím říct, že obě knihy hodnotím úplně stejně, obě na mě vážně zapůsobily a nedokážu určit, která z nich je lepší.

12.08.2015 5 z 5


To prší moře To prší moře Radka Třeštíková

Nádherná, bolestná kniha. Vyvolala ve mně smršť různých emocí, autorka si umí pohrát se životními osudy různorodých lidí tak, že je vše uvěřitelné.. Ani nemluvím o tom, že všechny charaktery umí skvěle popsat. Rozhodně to není poslední kniha, kterou od ní čtu.

12.08.2015 5 z 5


Elantris Elantris Brandon Sanderson

Už ve chvíli, kdy jsem dočetla Mistborn, mi bylo jasné, že si musím od autora přečíst ještě něco. A teď, když jsem dočetla Elantris, je mi jasné, že si od něj musím přečíst naprosto všechno, co doposud napsal. Nenápadně se stal jedním z mých nejoblíbenějších autorů, který umí překvapit vždy něčím novým. A že fantasy takové spisovatele potřebuje, o tom žádná! Líbí se mi jeho vykreslení všech postav, takové složité charaktery neumí vytvořit jen tak někdo. K tomu se nebojí šokovat čtenáře a neustále vymýšlí nové a nepředvídatelné komplikace, které během čtení nedávají prostor k jakékoliv nudě. Super je i náhled na příběh z pohledu více postav... Prostě, několik hodin po dočtení mě nenapadá snad žádné negativum. Jestli jste doposud váhali, zda se do knihy pustit, s čistým svědomím vám radím: pusťte se do ní, i do jakékoli jiné jeho knihy. Čím dál víc se totiž utvrzuju v názoru, že Sanderson ani žádnou špatnou napsat neumí.

31.07.2015 5 z 5


Atuánské hrobky Atuánské hrobky Ursula K. Le Guin

Skvělá kniha, atmosférou i dějem se mi líbila mnohem víc než díl první. Jsem zvědavá na další, jestli Atuán předčí či nikoliv.

31.07.2015 5 z 5


Dcera sněhu Dcera sněhu Eowyn Ivey

Na Dceru sněhu jsem se těšila už dlouho. A rozhodně jsem nebyla zklamaná. Krásný příběh od začátku až do konce. Není v něm sice tolik akce, ale za to krásných popisů přírody a pocitů postav požehnaně. Na rozdíl od ostatních pro mne konec zklamáním nebyl, tak nějak cítím, že právě takhle to mělo být.

31.07.2015 5 z 5


Selekce Selekce Kiera Cass

Selekce rozhodně splnila svůj účel - dostalo se mi nenáročného čtení, které jsem tehdy potřebovala. Nemůžu ale říct, že by byl příběh něčím zajímavý. Postavy mi přišly až příliš ideální nebo naopak otravné, takže prostě nudné, nebylo na nich zkrátka co objevovat. Nezachránil to ani děj, i když to mi bylo jasné už od začátku. Pokud už se tam něco dělo, nebylo to objasněné, spíš to působilo, jako by tam autorka některé věci dala jen proto, aby zaplácla celou tu nudu okolo, ale vůbec to nepomohlo. Nikdy jsem nebyla na příliš holčičí čtení, takže tohle prostě nebylo nic pro mě. Myslím ale, že i pro určenou cílovku existují mnohem zajímavější knihy, tohle nemůžu hodnotit ani průměrně. Další díl shánět určitě nehodlám.

31.07.2015 2 z 5


Poselství práva Poselství práva Brandon Sanderson

Zpočátku jsem měla problém se začíst, ale jakmile jsem překonala začátek, byla jsem opět vtažena do příběhu a musela ho co nejdříve dočíst. Poprvé jsem se knihu pokoušela rozečíst hned po dočtení Hrdiny věků, což jsem neměla dělat - byl pro mě nezvyk přeorientovat se na jiné postavy a přesunout se v čase o kus dál. O pár měsíců později jsem to zkusila zas a tentokrát mi to tolik nevadilo. Oblíbila jsem si všechny nové postavy a s napětím čekala, jak vše dopadne.

31.07.2015


Harlekýn Harlekýn Laurell K. Hamilton

Předchozí díly jsem už ani nedočítala a jak vidím, o nic jsem nepřišla, při čtení tohoto dílu jsem znalosti z předchozích nepotřebovala. Konečně je tu míň porna a víc děje, ale rozvleklých citových výlevů spousty zúčastněných je tu pořád požehnaně. Příští díl si přečtu jen proto, že budu doufat, že tam Richard konečně přijde o život.

20.06.2015 3 z 5


Magie ničivá Magie ničivá Ilona Andrews

V druhé polovině knihy se konečně dělo přesně to, na co jsem už tak dlouho čekala. A nebyla jsem zklamaná.

20.06.2015 4 z 5


Svobodnej národ Svobodnej národ Terry Pratchett

Nevěřila jsem, že by mě mohlo cokoliv od Pratchetta bavit. Dělala jsem však chybu, že jsem se mu vyhýbala. Tato kniha mě přesvědčila o tom, že má cenu přečíst si od něj i jiná díla. Byla nádherná.

20.06.2015 5 z 5


Magie na vzestupu Magie na vzestupu Ilona Andrews

Dost jsem uvažovala nad tím, že tuto sérii přestanu číst. Po přečtení tohoto dílu však měním názor. Velice chválím změnu prostředí, v němž se děj odehrával, čtenář se tak mohl o tomto světě dozvědět zase o trochu víc. Navíc mě tentokrát většina scén opravdu bavila, a měla jsem většinou i pochopení pro pocity všech zúčastněných, postavy jsou vážně dobře vykreslené. Jsem zvědavá na to, kam se bude příběh dál ubírat.

06.06.2015 5 z 5


Čarodějka stínů Čarodějka stínů Kalayna Price

Při čtení jsem měla pocit, jako bych některé scény četla už několikrát - Rachel Morgan, Kate Daniels, Anita Blake, Mercy Thompson... Viděla jsem tam hodně podobností, navíc byl příběh poměrně předvídatelný, existuje důvod, proč málokdy snesu v příběhu detektivní zápletku... I tak to ale bylo oddechové čtení, které se hodí do zkouškového období, a další díly proto možná časem taky vyhledám. Spíše bych ale knihu doporučila těm, kteří ostatní uvedené série zatím neznají.

06.06.2015 3 z 5


Tichá holka Tichá holka Torey L. Hayden (p)

Další působivá kniha od Torey Hayden, speciální pedagožky a psychološky, která píše o své práci s různě narušenými a postiženými dětmi. Četla jsem od ní všechny přeložené knížky a každá z nich na mě něčím zapůsobila... V této jsem obdivovala zejména její nevšední pedagogické postupy, které na děti zabíraly.. Určitě ji doporučuji všem, kterým nejsou lidské osudy lhostejné - a zvláště pak ty dětské.

16.05.2015 5 z 5


Ledová kovadlina Ledová kovadlina Michael Scott Rohan

Tahle kniha mi dala skutečně zabrat, četla jsem ji déle než půl roku. Do příběhu se dá jen velmi obtížně začíst, a nic nenutí čtenáře, aby u knihy vysedával a vzrušeně hltal jeden řádek za druhým. Nakonec to nebylo špatné počtení, ale to jsem dokázala ocenit až v druhé polovině knihy. Ani nesmím zapomenout na těžko zapamatovatelná jména - těch tam bylo dost a působilo to na mě docela rušivě.

16.05.2015 3 z 5


Mihotavé stíny Mihotavé stíny Patricia Briggs

Nemám moc ráda série, které mají více než tři díly, a obecně platí, že čím víc dílů, tím menší pravděpodobnost, že mě časem celá série neomrzí. Tady to však neplatí, svět fae a vlkodlaků propracovaný do dakových detailů mě stále fascinuje... O Mercy čtu velmi ráda, a proto mě trochu zaskočilo, že se tentokrát nejedná o příběh, v němž by hrála hlavní roli, nýbrž o příběhy z pohledu na určité události očima jiných postav... Ovšem po přečtení musím říct, že jsem nadšená. Nejvíc z příběhu Samuela a Ariany, jsou mým nejoblíbenějším párem celé série, nemůžu si pomoct.. A proto jsem si příběh o nich užila, ač nebyl zrovna veselý. Stejně tak jsem velmi ocenila příběh o Benovi, jehož vývoj také ráda sleduji. Některé mě bavily méně, jiné více... Dohromady ale tvoří skvělou oddychovku na odpoledne. Vybočení z řady klasických příběhů z pohledu Mercy nakonec beru jako velké plus.

01.05.2015 4 z 5


Finální říše Finální říše Brandon Sanderson

Nápaditý a originální příběh plný napětí a nečekaných zvratů. Autor nemá strach s příběhem si pohrát a šokovat čtenáře naprosto nepředvídatelnou událostí, kterou by nikdo nehádal. Postavy jsou propracované a celý svět taktéž. Za mě jedna z těch vydařenějších fantasy.

09.04.2015 5 z 5


Pět dní Pět dní Julie Lawson Timmer

Slzy mi tekly proudem od začátku do konce. Některé knihy záměrně hrají na city a snaží se ve čtenáři vyvolat dojetí. Cílem tohoto příběhu to však nebylo, a přesto jsem si nemohla pomoct. Autorce velká poklona za tak emotivní, a zároveň psychologicky skvěle propracovaný příběh. Měla jsem pocit, jako by snad někdy byla v kůži obou hlavních postav, jak uvěřitelné to bylo.

04.04.2015 5 z 5


První kniha Mečů První kniha Mečů Fred Saberhagen

Zpočátku mi dělalo problém ponořit se do příběhu a pochopit, o co tam vůbec jde. Aniž bych si to uvědomila, postupně jsem se začetla a během jednoho dne knihu zhltala. Byl to pro mě rozhodně neotřelý nápad, na podobný jsem zatím ve fantasy nenarazila. Co mě však mrzí, jsou postavy v příběhu, které na mě neudělaly žádný dojem, nedokázala jsem si k nim vytvořit vztah, to mi přijde škoda.

04.04.2015 3 z 5


Strach moudrého muže Strach moudrého muže Patrick Rothfuss

Jak jsem Jméno větru vychvalovala, tady nadšení trochu opadlo. Ne tedy, že by dílo nebylo stejně strhující, objevuí se tu však pasáže, v nichž nevidím žádný smysl a jsou dle mého až zbytečně natahované (převážně ta část s Ademy). Mám ráda, když se děj někam posouvá, a přestože se mi líbí, jak se autor vyžívá v různých detailech, které příběhu dodávají své kouzlo, u některých jsem si přála, aby už skončily. Na druhou stranu, zase taková nuda, aby to člověk nepřečetl, to zase nebyla, díky čtivému stylu psaní mi tyto části poměrně rychle utekly.
Velké plus je přesunutí části příběhu mimo univerzitu, díky čemuž máme možnost poznat zase jinou tvář tohoto světa a trochu ubývá jednotvárnosti, ke které čas od času na univerzitě docházelo. Rozhodně se už těším na další díl.

04.04.2015 4 z 5


Jméno větru I. Jméno větru I. Patrick Rothfuss

Už dlouho se mi nestalo, abych četla po nocích, protože není možné od příběhu se odtrhnout. Teď to ale jinak nešlo. Opět jsem jednou objevila skvělé fantasy. Knihu jsem dlouho odkládala, asi rok, teď ale vůbec netuším, proč vlastně. Mám trochu problém s hrdiny, kteří jsou geniální a mají pro vše nadání, často totiž mají tendence sklouzávat až k neuvěřitelnosti. Tady jsem ten pocit ale neměla - Kvothe byl naprosto skvěle vykreslený (lidský), a já jeho příběh hltala opravdu s chutí. Charaktery postav jsou tu obecně skvěle vykresleny. Kniha mě také učí trpělivosti - naskýtá se tu víc otázek než odpovědí. Autor má také zálibu v různých detailech, které pro příběh nejsou zase tak postatné, přesto mají své kouzlo, a kdyby tam nebyly, něco by mi asi chybělo. Přečtením určitě nemáte co ztratit, jen doporučuju mít po ruce i pokračování.

04.04.2015