Vetes-nice Vetes-nice komentáře u knih

☰ menu

Nový měsíc na vodě Nový měsíc na vodě Mort Castle

Řada povídek je opravdu velmi silná. Mort Castle si zaslouží mnohem více pozornosti, než se mu dostává.

09.04.2024 5 z 5


Kryšpín Kůstek a prokletí knihovního psa Kryšpín Kůstek a prokletí knihovního psa Marko Hautala

První knížka, kterou přečetla má dcera sama - čte se stejnou nechutí jako Kryšpín. Hodnotila pěti hvězdami, nemůžu jinak.

06.03.2024 5 z 5


Bafni na něj! Bafni na něj! Honza Vojtíšek

(SPOILER) Skříňák je nejděsivejší.

20.02.2024 5 z 5


Taxidermistova milenka Taxidermistova milenka Polly Hall

Taxidermistovu milenku jsem se odhodlávala číst dlouho, protože jsem tušila, jaká bude - lyrická a těžká. A vlastně byla přesně taková... Celkově mohl být příběh klidně kratší, to bych asi dala i pět hvězd. Finále mě zasáhlo v těžkém duševním rozpoložení, které s knihou velmi souzní.

26.08.2023 4 z 5


Duchennovi jezdci aneb Život se svalovou dystrofií Duchennovi jezdci aneb Život se svalovou dystrofií Josef Káďa Kadeřábek

Audiokniha. Žánr: vozíčkářské porno :-) Skvělý interpret, který dokázal i bolestivé věci podat s nadhledem. Mně cynismus knihy sedl výborně.

13.08.2023 4 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Audiokniha. Se Stoletým staříkem jsem bojovala asi deset let. Poprvé jsem ustrnula krátce po začátku, možná někdy kolem první půlhodiny nebo hodiny, už si nevzpomínám. Pak následovala opravdu desetiletá pauza, kdy jsem si ani nevzpomněla, že ten příběh nemám doposlouchaný. Až nyní jsem se odhodlala znovu - a opět jsem měla tendenci asi kolem čtvrté hodiny, to, ne-li přímo vzdát, pak rozhodně dávat přednost jiným věcem. Čím to vlastně bylo? Ani sama přesně nevím. Snad, že jsem měla dojem, že Alanovy eskapády v minulosti jsou jen taková autorova exhibice "koukněte, co všechno vím" a že to celé nikam moc nesměřuje... Vydržela jsem, a to se vyplatilo. Jakmile všechno do sebe zapadlo a finále se rozuzlilo, zpětně musím říct, že stálo za to tyhle pocity překonat. Hej, Alane, měli jsme to spolu těžké, ale nakonec bych si tu kozí pálenku s tebou vypila. P.S. Martin Stránský je skvělý interpret.

26.07.2023 4 z 5


20 výjimečných kluků, kteří změnili svět 20 výjimečných kluků, kteří změnili svět Jacopo Olivieri

Kniha je fajn, děti bavila, i když jsou na ni relativně malí (nejpodstatnější otázka vždy byla: mamí, a tenhle ještě žije, nebo už umřel?). Zarazilo mě však, že ve výběru mužů, kteří změnili svět, byl i Alexandr Veliký a Napoleon Bonaparte. Jsou to velikáni, jistě, ale pokud je celý koncept knihy postavený jako "chci být skvělý jako oni" (sportovci, vynálezci, hudebníci), já popravdě nechci, aby můj syn byl skvělý jako Napoleon. Nebo Hitler. Nebo Putin. Nebo kdokoli jiný, kdo vede dobyvačné války a jeho úspěch je hodnocen podle výšky hromady mrtvol, na jejímž vrcholu stojí... Určitě by se dali nahradit např. nějakým lékařem, který životy zachraňoval, nebo který něco život zachraňujícího objevil, např. Jan Janský nebo některý z nositelů Nobelovy ceny. Uvažovat o válkychtivých vůdcích jako o velkých lidech by mělo být v jednadvacátém století už překonané.

19.04.2023 4 z 5


Krásky a vetřelci: Pulp stories Krásky a vetřelci: Pulp stories * antologie

Opravdu jsem dlouho váhala mezi třemi a čtyřmi hvězdami. Tu čtvrtou nakonec dávám za výkon Jakuba Saice v audioknize, některé povídky neskutečně posouvá jeho přednes. Jinak se sborník hodnotí dost těžko. Někteří autoři píší skvěle, mají nápady a styl, jiní mě na svou další tvorbu prostě nenavnadili.

13.03.2023 4 z 5


Královny hrůzy Královny hrůzy * antologie

Z knihy za pozornost stojí maximálně medailonky o autorkách a svižná Žlutá tapeta - ostatní je soubor poměrně tuctových a nezáživných textů vhodných pro literární historiky, ne pro běžné čtenáře. Kupte si raději nějakou knihu současných českých hororových autorek. Aneb jak marketing a obálka prodá i to, co jste koupit nechtěli.

03.03.2023 2 z 5


Kronika rodu Příšeráků Kronika rodu Příšeráků Madla Pospíšilová Karasová

Aneb všechno o mateřství, co jste vědět nechtěli a neptali se, ale autorka vám to stejně řekne.

Pokud přemýšlíte, že si děti pořídíte - skrz naskrz výborná příručka s nápisem VAROVÁNÍ, o tom, jak je mateřství únavné, vyčerpávající, osamělé a nevděčné, podaná s cynismem sobě vlastním.

Pokud si chcete nostalgicky zavzpomínat na to, jak skvělé to je období v životě ženy, zvolte nějakou jinou knihu. Ono totiž není skvělé, ale než nad sebou plakat, lepší je si ulevit hláškou, která pobaví i ostatní.

03.03.2023 5 z 5


Pohádky o Honzovi Pohádky o Honzovi Milada Motlová

Na některých pohádkách je hodně znát, že pocházejí ze starších zdrojů. Některé jsou drsné a divné, z dnešního úhlu pohledu nedávají smysl, ale dětem to kupodivu vlastně nevadilo.

06.12.2022 4 z 5


Líp už bylo Líp už bylo Jiří Sivok

Tenhle příběh je o ztrácení naděje tam, kde žádná nebyla. Na začátku si to nechcete připustit, protože ústřední postavy jsou sympatické, ale bude už jen hůř. V příběhu není nikdo "hrdinou", všichni jsou ve vleku událostí větších než oni sami. Citlivější povahy varuji před zvýšeným obsahem nechutností. Nezapomeňte, že čtete dystopii.

29.10.2022 4 z 5


Zemři, Kaine: Svatyně Zemři, Kaine: Svatyně Ludmila Svozilová

Kdybyste si měli za život přečíst už jen jednu knihu, zvolte si Zemři, Kaine. Je to autorčin opus magnum – snoubí bezútěšnost Hřbitova bílých králíčků, mystičnost Sběračky kostí a stihomam Achernaru.

Je to kniha, která mi jako jedna z mála ukradla srdce. V průběhu čtení ho několikrát rozžvýkala a vyplivla jiné. Děkuji, bylo mi ctí.

15.10.2022 5 z 5


Osvícení Osvícení Stephen King

Kdyby se ubralo asi 150 stran z prostřední, nejvíc utahané části, kde se příběh vůbec neposouval a zbytečně, neustále se opakovalo už řečené (ruka, vosy, alkoholik, ruka, vosy, alkoholik...), byla by to daleko lepší kniha.

06.09.2022 3 z 5


Vymazlené vraždy 2 Vymazlené vraždy 2 Milan Skála

Autorovy nápady mě baví, čte se dobře, ale někdy na mě text nepůsobí jako příběh, ale spíš výňatek z policejního spisu nebo úvaha, slovní úloha. Dialogy jako by pouze sdělovaly informace, u kterých autor potřebuje, aby zazněly, ale nejsou živé, nebudují vztahy mezi postavami, což mi spolu s minimálními popisy ztěžovalo orientaci v jednotlivých charakterech. Všechny tři příběhy mají emočně nabité finále, ale ze mě bohužel nejspíš právě z uvedených důvodů slzu nevymáčkly.

21.07.2022 4 z 5


O dracích a Sedmi O dracích a Sedmi Tereza Kadečková

Příběh má potenciál filmového scénáře a místy i jeho střihy. Akční vyprávění utíká stejně rychle jako Viktor po střechách a připomnělo mi Alitu: Bojového anděla nebo Blade Runnera. Dát knize, jejímž hlavním tématem je apokalypsa a neodvratné umírání, růžovou obálku, je prostě nejvíc cool ever.

24.06.2022 4 z 5


Zůstanou jen skvrny Zůstanou jen skvrny Ross Jeffery

Příběh, o kterém od začátku víte, že bude masakr. A taky je. Velmi intenzivní emoční nářez plný bezmoci, beznaděje a osamělosti, surový a silný svou věrohodností.

20.05.2022 5 z 5


Pár zbytků pro krysy Pár zbytků pro krysy Jiří Sivok

Jako správná krysa jsem si na těchto zbytcích pochutnala. Příběhy jsou úderné, mají šmrnc a nutí číst poctivě. Nejvíc mi asi sedly Záchvěvy a temné vody, Úsek dopravních nehod a Hlídám tvůj spánek. U některých povídek jsem uhodla pointu brzy, což mi nevadí, naopak mám radost, že s autorem sdílím škodolibý smysl pro humor. Těším se, až Jiří Sivok napíše román, rozhodně na to má.

15.05.2022 5 z 5


Zlověsti Zlověsti Pavel Skořepa

U téhle knihy jsem opravdu váhala mezi třemi a čtyřmi hvězdami. Povídky mi všechny nesedly - na můj vkus je v nich příliš mnoho piva, cigaret a vykřičníků, ale básníkova duše toužící po lásce převážila misky vah na čtyřkovou stranu.

28.04.2022 4 z 5


Hřbitov bílých králíčků Hřbitov bílých králíčků Ludmila Svozilová

Temné, intimní příběhy, plné úzkosti, touhy a zoufalství, které je často horší než strach. Poslední povídka "Tenhle svět ztrácí svůj tvar" mi doslova vytrhla srdce z těla. Skvělé. Moc bych si přála, aby kniha vyšla i v papíru, zaslouží si to.

26.04.2022 5 z 5