O dracích a Sedmi

O dracích a Sedmi https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487477/bmid_o-dracich-a-sedmi-g3f-487477.png 4 36 17

Trápí vás kašel, rýma nebo bolest hlavy? Žaludeční vředy, slabé srdce či diabetes? Bojíte se rakoviny? Každé známe nemoci vás zbaví RUDÝ ZÁZRAK™.* Schizofrenie je minulostí. Únava nepřijde ani po dvou dnech bez spánku. Alergie vám budou cizí. Stačí tři tabletky denně. RUDÝ ZÁZRAK™ porazí každý neduh. A nejlepší na něm je, že nemůže nikdy dojít. * Možnými vedlejšími účinky jsou ztráta hmotnosti, chuti a přirozené imunity.... celý text

Přidat komentář

Temika
02.02.2024 3 z 5

Tohle byla druhá kniha od dané autorky.
Tentokrát jsem musela ubrat jednu hvězdičku, oslovila mě o něco méně než kniha O dracích a lidech.

Příběh je pohodové cyberpunkové sci-fi. Čte se dobře a rychle.
„Zázrak“, který lidem pomáhá, ale zároveň si je skupina za ním podmaňuje. Hlavní hrdina Victor jde za svým, což se mi líbilo, i když odolával, ale šel do toho. Vcelku propracovaný příběh. Současně se dotýká otázky „různorodosti“ lidí/bestií a jiných, jejich soužití a nesoužití. Vcelku hezky zapracované otázky, které proplouvají dnešním světem.

Určitě sáhnu i po další knize od dané autorky!

lucyvase4
26.11.2023 3 z 5

Viktor a Iscar jsou přátelé s výhodami. Žijí v Dolním Elysium městě, nad kterým je postaveno druhé město, Horní Elysium. V dolním městě žijí zlodějicci, vrazi, prostitutky, zkrátka chudina. Chodí pracovat do dolu, továren a dělají vše možné, aby si lidé v Horním Elysium mohli žít lépe. Městu vládne 7 Sester. Hlavni hrdina Viktor je antropomorf. Napůl člověk, napůl kočka. Díky tomu to má ve městě ještě složitější. Antropomorfove nemohou být očkováni, lidé se jich boji ale i díky jejich schopnostem. Dozvídáme se, že ve světě existuje lék Rudy Zázrak, které většina obyvatelstva užívá. Chrání je před všemi nemocemi, jediná jeho nevýhoda je, že vám odbourá veškerou imunitu a vy se tak stanete na jeho užívání závislý. Lék se získává z krve draků, které vláda horních měst (Lilie) uvěznila v horách. Co se ale stane když draci začnou umírat? Samozřejmě že první od léků odstřihnout dolní města. Začíná tak epidemie, umíráji stovky lidí a sestry se snaží Zázrak od Horních měst získat.
Podaří se jim to? Na co budou potřebovat Viktora? A nezačne válka?

Příběh je zajímavý. Jedná se o fantasy s prvky cyperpunku. Ale já tam prostě strašně viděla Covid. Autorka se za mne inspirovala covidem až moc karantény, roušky, jediný lék, mrtví na ulicích, média podávají lživé informace...
Co se mi líbilo a co autorka umí (o tom mne přesvědčila i v 1 díle) je to, že nemáte vyloženě nejoblíbenější postavu. Každá má své pro a proti. Což se mi líbí. Jako v životě nic není černobílé.
První díl jsem hodnotila na 5 tady jsem prostě byla trochu zklamaná dějem.
Z prvního dílu to má jen uvězněné draky a Lilii.
Věřím že si kniha své čtenáře najde. Mne ale stačilo precist jen jednou.


MegaH
02.09.2023 5 z 5

Bavila mě hodně...
Vícedruhová skladba obyvatel, rozdělení společnosti na ty 'lepší' a na ty, co to všechno oddřou. Dolní města, Horní města, lék na všechno zvaný Zázrak, Sedm sester, starajících se o dolní Elysium a pak taky draci.... To jsem naznačila jen něco maličko s této nadupané knížečky....nechte se překvapit, jak autorka vše propojí v opravdu zajímavý příběh. Prolínání žánrů od fantasy až po cyberpunkové sci-fi je perfektní...
Antropomorfovi kočičákovi Viktorovi jsem moc fandila, dostával od všech čočku a líbilo se mi, jak během knížky 'vyrostl' a vlastně všechny postavy, nehledě na druh, či vylepšení byly takové normálně lidské, nebyl zde žádný superzáporák ani typický klaďas....a ten konec!!!!???? 4,5

Vjeerus
28.07.2023 4 z 5

Můj první dojem z knihy byl, že ta obálka je strašně divná a jak tohle mohl někdo zvolit. Ale po přečtení ji chápu a dává naprostý a dokonalý smysl, protože perfektně odráží pocity z příběhu.
Užila jsem si vlastně všechny postavy, protože ani jedna se nedrží nějakého hodný nebo zlý. Jsou naprosto přirození se svými dobrými i špatnými vlastnostmi, osobními pohnutkami, které jsou někdy dost sobecké, ale sedí do charakteru hrdiny, který je konstantní, takže se jeden člověk nestane najednou ze sobce samaritán.
Ve světě, který autorka vytvořila, de fakto neexistují nemoci, protože je k dispozici zázračný lék. Ale takový Zázrak musí mít prostě háček a mi jsme vrhnuti do společnosti, která se začíná hroutit pod tlakem kruté reality, když se nemožné stane možným. A jak tato situace rozevře pomyslné nůžky mezi těmi nahoře a těmi dole.
Sledujeme bláznivý příběh, který od první strany prostě jede a bohužel na konci nezastaví. Kniha má tak moc otevřený konec, že nikdy nepřestanu věřit v nějaký druhý díl, protože mám opravdu hromadu otázek, obzvláště pak, jestli se příběh knihy O dracích a sedmi spojí s příběhem knihy O dracích a lidech. Aktuálně mají obě společný tak maximálně svět a asi dva tři drobečky, které si třeba jen představuji.
Příběh je o všem možném, o obětování, přátelství, zradě, rodině, závislosti, lásce. O osobní i kolektivní síle. O důvěře ve všech podobách - té slepé, té se zadními vrátky a únikovým plánem i té hrané. Takže až na ten konec jsem si knihu opravdu užila, i když je velmi těžké o ní mluvit, vzhledem k tomu, jak je obsáhlá (tématy, ne na počet stran) a bláznivá.

eraserhead
15.07.2023 4 z 5

Svižné, akční cyberpunkové sci-fi s mezidruhovými vztahy, draky, sympaticky nesympatickým hlavním hrdinou a úžo růžovou obálkou. 3,5*

Maud22
10.04.2023 5 z 5

K autorce jsem se dostala prostřednictvím její knihy Ve větvích Yggdrasilu (vřele doporučuji). Tohle je však z jiného soudku. Za velký klad považuju, že tu není kladných hrdinů. :-) Na začátku, jak se rozvíjí děj a čtenáři je postupně dávkováno, jak existuje lidská společnost rozdělená na ty šťastnější horních městech a na ty žijící v mnohem horších podmínkách v dolních městech, by se člověk i rád s některými hrdiny ztotožnil. Jenže to není tak jednoduché, prostě ani všemocné Sestry udržující dolní město v chodu nejsou úplně sympatické. Ale to se mi na tom líbí, odráží se zde syrové lidské pohnutky, obyčejný strach, snaha dosáhnout na lepší život, na osobní prospěch, ale i vědomí, co je správné a že je třeba i obětí. Je to dobrodružný příběh, akce tu nechybí, ale nutí to k zamyšlení. Jak se chováme k sobě navzájem, jak respektujeme jinakost? Čemu máme věřit? Rozeznáme dobré úmysly od manipulace? No nic, jdu zkontrolovat zásobu léků v mé lékárničce... :-)

4642
21.03.2023 5 z 5

Tohle bylo super čtení. Kniha mě moc bavila a určitě si od autorky přečtu i další:-).

Morbidus
11.03.2023 4 z 5

Jakožto člověk, který se velmi nerad láduje prášky všeho druhu, jsem už u anotace musel ušklíbat. Ona je popravdě i sama ultrarůžová obálka s pilulko-dračí tématikou dost výrazná a i přes svou strohost vlastně i líbivá. A pokud nakoukne zvídavý čtenář dovnitř, nebude chtít knihu odložit. Prostředí nabývá zajímavých kontur, charaktery jsou dostatečně rozvinuté a zápletka dynamicky ubíhá.
Občas se mi stává, že předem odhadnu dění v příběhu - ale tady mě pár zvratů překvapilo (to znamená nadchlo); a to i přesto, že jsem si nastrčených indicií všiml. Dobrá práce! V poslední čtvrtině knihy ovšem mizela ona aura tajemna, která mě zprvu tolik bavila. Ale zvrat nakonec přišel a já neodcházel zklamán. Potěšily i plakáty Sester, kteréžto ilustrace se s mým vkusem většinou sešly.
Pokud máte rádi temnější sci-fi, nečekejte na zázrak a zkuste tuto knihu.

Gordonlord
05.01.2023 3 z 5

Hodně propracovaný "Lore". Dvě patra města Elysium - top spodní pro spodinu, to horní pro honoraci. Téměř všichni jsou závislí na léku, který se vyrábí z krve draků, kteří umírají. Hlavní hrdina je kříženec zvířete a kočky a k tomu homosexuál. A městu vládne sedm tajemných sester.

Z tohohle se mohlo vytěžit hodně, ale - na tuhle stranu mince - bohužel příběh upaloval příliš rychle a kniha byla moc krátká, takže plný potenciál originálních nápadu pro tuhle dystopickou sci-fi nebyl využit a spousta otázek zvědavého čtenáře nezodpovězena. A rovněž nebylo za tak krátkou dobu možno se více seznámit s postavami a celkově mi moc nepřirostly k srdci, takže mi ke konci bylo fakt jedno, kdo umře a kdo přežije.

Ale ta druhá strana mice je také v tom, že byla kniha příliš krátká. Příběh byl hodně svižný, ničím se nezdržoval a celé to vlastně byla příjemná jednohubka na jedno odpoledne, která svými nedostatky a spisovatelskou nevyzrálostí neměla na tak málo stránkách šanci začít nudit, ani otravovat. Ba naopak - právě díky tomu se mi na takhle krátké ploše postarala o velice solidní čtenářský zážitek, na který budu rád vzpomínat.

karinga
01.10.2022 4 z 5

Když Tereza po přečtení O dracích a lidech malinko krotila moje emoce/nadšení s tím, že O dracích a Sedmi fakt není pokračování (i když má podobnou obálku i název), úplně jsem jí to nevěřila. Ale měla pravdu.

Tohle je tak trochu pandemie naruby (bacha, knížku Terka napsala ještě před covidem, takže kdo ví, co ještě předpověděla, bacha na ni). Na trhu je k dostání Zázrak - doslova. Lék úplně na všechny nemoci a neduhy, co vás napadnou. Berou ho všichni. Jediný problém je, že zdroj té všemocné látky najednou dojde... začne panika, politikaření a lidi umíraj, přirozená imunita jim totiž nic neříká. A je na Sedmi, aby se s tím vypořádaly.

Přiznám, že tohle už je propracovanější kniha, než ta předchozí a trvalo mi, než jsem se začetla. Je tam krapet víc postav, krapet jiný fungování světa (horní a dolní město, asi je vám jasný, jaká sorta lidí dole bydlí) a tak dále.

Každopádně jsem ráda, že vzala Terka motiv z první knihy (dost výraznej a dobrej) a rozepsala se o tom tady. Do toho je tam spousta akce, štávy, střílení, emocí i úvah o životě. Není o čem - doporučuju a těším se na další NEpokračování :)

Renytka
11.08.2022 5 z 5

Zbožňuju ty postavy a jejich nedokonalosti a žeru, jak se to celé ubíhá jiným směrem, než bych si původně myslela. Skvělý!

jmn7053
20.07.2022 4 z 5

Stejně, jako všechny ostatní, mě zaujal obal knihy; byla jsem zvědavá, co se skrývá pod růžovou barvou a českým jménem.
Příběh utíká docela příjemným tempem; rozjezd je sice pomalý, avšak, jakmile se dostanete do cca poloviny knihy, akce a napětí na sebe nenechají dlouho čekat.
Místy to bylo trochu strohé, ale i tak to bylo příjemné čtení se zajímavými nápady.
Neurazí ale ani moc nenadchne. :)

Vetes-nice
24.06.2022 4 z 5

Příběh má potenciál filmového scénáře a místy i jeho střihy. Akční vyprávění utíká stejně rychle jako Viktor po střechách a připomnělo mi Alitu: Bojového anděla nebo Blade Runnera. Dát knize, jejímž hlavním tématem je apokalypsa a neodvratné umírání, růžovou obálku, je prostě nejvíc cool ever.

Malarkey
07.06.2022 4 z 5

Úplně zcela růžová obálka, na ní hlava draka, kde z tlamy ji trčí kupa ibáčů. K tomu žánr fantasy se sci-fi přesahem až někam do údolí cyberpunku. Že to nejde? Ale kdeže...

Tereza Kadečková mě svým prvním románem mile překvapila. Nejenom, že mě uvedla do světa nakladatelství Golden Dog, ale také mi ukázala ryzí fantasy příběh s postavami, co mají dobré i špatné vlastnosti. Důvěru jsem tedy v ní měl velikou, a to i přesto, že jsem vůbec nevěděl, do čeho jdu.

Nakonec je to přesně takové, jako si to představíte, když koukáte na obálku a přečtete si popis, který nic moc neříká. Úlet jako blázen, prostředí hodně avantgardní, sem tam poukazující na dnešní dobu. Vůbec bych se nebál označit příběh do kolonka weird (a teď je otázka jestli weird sci-fi nebo weird fantasy). Jenže s tím bonusem, že autorka umí krásně popisovat děj a nutí čtenáře číst až do zemdlení.

Z této knihy je tak znát obrovské sebevědomí. Sebevědomí v tom, že si dovolí vytvořit naprosto unikátní svět a do toho vložit příběh různých, včetně hlavní postavy Viktora, k němuž se Vaše emoce v průběhu čtení vyvíjí a vyvíjí se právě tím nejlepším možným směrem.

Je tedy pravda, že jsem se mnohdy v tom světě plném narážek na dnešní dobu, s LGBT motivy, ale i s nápady, nad kterými jsem se nejdřív musel zamyslet, než jsem si je během čtení představoval, musel zvykat. Na konci mi ale bylo líto, že toho nebylo víc...no tak třeba příště. Otevřené je to více než dobře.

Aivinka
16.04.2022 5 z 5

Tahle kniha vás rozhodně přivábí svou obálkou a anotací. Přesně nevím, co jsem od tohoto příběhu čekala, ale splnil snad všechny má očekávání. Viktor je zvláštní postava, a i když není tak úplně hrdina, budete mu fandit až do konce. Propojení cyberpunku a draků bylo taky moc zajímavé. Půl bodíku jsem ubrala, spíš jako pomstu za tak otevřený konec Neříkám to často, ale tohle kniha se řadí k nejlepším, které jsem za tento rok četla, i když tak ze začátku nevypadala. A navíc... až nehezky to připomíná dnešní dobu. (Jen teda nemáme draky a nějaký ten Zázrak by se nám šiknul taky... i když vlastně, radši ne)

whale77
12.04.2022 4 z 5

Stejně jako u „prvního dílu“ jsem i tentokrát z příběhu nadšená. Navzdory tomu, že nejsem cílová skupina. Velice čtivá záležitost, s pěkně promyšleným dějem a dobrou prací s napětím. Autorka umí vyprávět.
Moc se mi líbilo i to, že návaznost na první díl je jen lehká, že ani čtenářům, kteří začnou až tímto dílem, nic neunikne. Taky mě mile překvapilo, že téma a doba odehrávání se příběhu jsou vlastně úplně jiné a přesto stejně atraktivní. Viděla jsem tam i náznak analogie s vleklou corona-situací, ale je pravda, že tu už vidím skoro všude.
Trochu jsem měla problém s černobílostí postav, s náhlými změnami charakterů do téměř protikladů a i mi přišlo, že je tam těch postav až dost. Ale navzdory tomu považuju tuhle knížku za řemeslně velmi dobře zvládnutou.

OsolenéKnihy
05.02.2022 5 z 5

Velká poklona. Četla jsem autorčinu předchozí knihu O dracích a lidech, a ačkoliv to bylo fajn, pořád to bylo spíš takové roztomilé fantasy do kapsy. Tady se autorka vyšvihla o několik úrovní výš, text byl mnohem sebevědomější, stejně tak postavy mi připadaly mnohem lépe vykreslené. Zatímco u první knihy pocitově převládal jeden povahový rys, tady už jsou charaktery komplexní, úskočné a rozhodně o dost živější. Nečekala jsem takové zlepšení a jsem absolutně nadšená z Rudého zázraku, vzniklé krize i její eskalace. Všechny ty popisované potíže byly hrozně skutečné (a to koneckonců celá kniha), Sestry a jejich "péče" o situaci mě štvaly, aby si mě nakonec taky získaly. Miluju, že Vik není prvoplánový hrdina, že jsou tam vlastně všichni jenom lidi s vlastními zájmy a snahou přežít co nejdéle. Zároveň tady byla mnohem lépe rozvinutá otázka bestií a lidí, jejich nesoužití. Fakt mnohem lepší, než jsem čekala, a to jsem se na tu knihu už tak dost těšila. :) Očekávání zvládla předčit dalece.