O dracích a lidech

O dracích a lidech https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451316/bmid_o-dracich-a-lidech-zzi-451316.jpg 4 83 39

Už je to dávno, co se svět rozpadl. Už je to dávno, co stvůry běhaly po zemi jako svobodní lidé. Už je to dávno, co světu vládli draci. Ti, co přežili, chtějí klid, život, jako každý jiný. Jenže je tu Řád, který chce jen čisté a pase po měňavcích. Řád, jehož členové ani sami neví, odkud se jejich víra bere. Všichni jsou fanatici. Pouze jeden z nich chce znát pravdu. A proto musí spojit síly s tím, koho nenávidí nejvíce – s drakem.... celý text

Přidat komentář

Nataliereader
09.04.2024 4 z 5

Uplne jina kava. Od zacatku jste ve strehu. Vztah hlavnich postav vas nenecha v klidu a ne, nejedna se o romantiku. Konec drsny a uveritelny. Muzu doporucit.

Dydy7
08.04.2024 5 z 5

Súrodenci Mac a Jaina, sú draci (bestie) a práve preto, sa musia skrývať, pred zlým Rádom, pretože ktorýkoľvek drak, sa im dostane do rúk, neskončí dobre!
Každý z nich, sa skrýva pred zlom niekde inde, keďže Mac má svoju rodinu, s ktorou Jaina nie je stotožnená, avšak keď príde kňaz Roderick, budú musieť spojiť sily, aby mohli žiť slobodne a nemuseli sa skrývať.

"Nepriateľ, môjho nepriateľa, je môj priateľ"

Jedinú otázku, ktorú som mala stále v hlave bola, či sa dá Roderickovi veriť, keďže bol v službách Řádu a či nakoniec nezdradí a nevtiahne Jainu do pasce - chcela som sa v ňom nemýliť...

Autorka, pre nás vytvorila skvelý fantasy svet, plný akcie, dobrodružstva, napätia, neľahkého rozhodnutia, bojov a plno ďalšieho, takže sa určite nudiť nebudete - ja som hneď v úvode, dúfala, že ma kniha nesklame a som rada, že som sa nemýlila

A záver knihy, bol pre mňa dosť nečakaný, takže sa máte na čo tešiť a navyše knihu dopĺňajú nádherné ilustrácie tie ja v knihách milujem!

Knihu vám môžem len odporúčať a som rada, že vyšla u môjho obľúbeného vydavateľstva :-)


RinaV
21.02.2024 5 z 5

Takové knížky mě prostě baví.
Žádné výkřiky o epickém příběhu, či trháku století. A přesto je čtenář na konci zcela spokojen.
O Dracích a lidech je stejně jako autorka příběhu v žánru fantasy a plave si v šuplíku weird. Pokud si nejste jisti, co znamená, pamatujte si jedno, můžete čekat tak trošku cokoliv.
Zde máte již na úvodních stránkách naservírovaný svět, kde vládne řád lidí, který tvrdě potírá bestie. Bytosti, které sice vypadají jako lidé, ale dokáží se v mžiku přeměnit ve zvířata. Bestie prohrály válku proti lidem, kterým vládne bohyně a jsou do té doby v otroctví, v lepším případě chovaní jako mazlíčci.
Roderick je sice členem řádu, ale sleduje si svoji vlastní cestu. Z osobních důvodů touží poznat pravdu o tom, jak to s bohyní, která jim všem vládne vlastně je. A nebojí se při dosažení svého cíle zajít až do krajnosti. V tomto případě to znamená, že uzavře dohodu s Jain. Drakem, bestií, která měla být údajně už vyhynulá a navíc je to pořádný magor, který prvně zabíjí, a až pak přemýšlí.
Následuje spirála událostí, kde se za A - nebudete nudit, za B - příběh se žene vskutku rychlým krokem a za C - se dočkáte konce, téměř všeho a všech.
I když je hlavní rozuzlení celé záhady řádu a bohyně jasné asi tak od půlky knihy, na zajímavosti konce to vůbec neubírá. Naopak byla jsem zvědavá, jak si autorka poradí s tím, co si na sebe sama ušila a musím říct, že nezklamala.
Tereza píše místy až zkratkovitě a zbytečně neodbíhá, ale i tak si stihnete s Roderickem a Jain vytvořit pouto. Schválně nepíši, že k nim přilnete, protože hlavní aktéři rozhodně nejsou jednoduché a už vůbec ne sluníčkové duše.
O Dracích a lidech je věc, kterou jsem si moc ráda přečetla. Je to super únik od stále se opakujících dvorů, bojových princezen a nevím, čeho všeho ještě. Svět je tu vybudovaný opravdu zajímavě a lépe, než to některé knihy zvládají na stovkách stránek. A pokud se někdy vyskytne druhý díl, nebo prequel, ráda si ho přečtu.

Satyrka
03.01.2024 3 z 5

Od této české autorky mi byla doporučena jiná kniha, ale naskytla se mi příležitost pořídit k její jiné knize i tuto. A nějak to dopadlo, že jsem začala touto.
.
První co, tak se mi hned vybavila písnička od skupiny Divokej Bill - Země draků.
.
No a co dál? Rozhodně nechci odrazovat, ale asi nebudu ani doporučovat. Kniha se četla dobře. Čtu spíš jiný žánr, ale nemůžu říct, že tohle fantasy nebylo povedené. Řekla bych, že to bylo zase něco jiného, o to lepší, že je to česká autorka, dokonce žijící docela blízko, věkem od sebe taky nejsme daleko.
.
Roderick byl popsaný skvěle, představila jsem si ho přesně tak, jak mi později ukázala ilustrace. Celkově postavy zajímavé, každá byla jiná.
.
Ilustrace skvělé, takové jednoduché, ale krásné.
.
Konec jsem čekala úplně jiný a asi víc wow, takže úplně "odvařená" z toho nejsem. Každopádně jsem hodně zvědavá na další knihu, která mě od této autorky čeká.

barbora4816
17.12.2023 3 z 5

Akční fantasy, které se s ničím příliš nepáře. Nikoho bych neodrazovala od čtení, ačkoli mě osobně kniha moc nevtáhla.

wendys93
29.11.2023 5 z 5

Sestavit báječný, fungující fantasy svět se vším všudy, ale bez špetky magie a podobných blbinek to je teprv umějí. S kouzly to umí každej, bez nich málokdo. Třeba právě TerezaKadečková, která si všechno ve svým životě, knih nevyjímaje, dělá po svým.
Takže i její román O dracích a lidech je epesní, originální, zábavný a navíc plný draků, který má člověk chuť si osedlat a vyletět na jejich hřbetech až kamsi nad hory a pořádně se rozhlédnout po kraji. A tohle v každým případě stojí za pozornost i jako audiokniha, kterou taky moc doporučuju

Temika
05.11.2023 4 z 5

Tohle byla první kniha od dané autorky. A byla jsem velmi příjemně překvapená.
Taková oddychová fantasy. Draci a jiné bestie, ale žádné hrůzunahánějící, ba naopak. Plynulý příběh, kterým procházeli hlavní postavy Roderick a Jaina.
Roderick, kněz ve službách Řádu, ale se „škraloupem“, jasným cílem, osobním příběhem, silnou motivací...
Jaina, drak, tvrdohlavá, divoká, přemýšlivá, prchlivá, obětavá, se srdcem na pravém místě.
Postupné rozkrývání příběhu krásně nabádalo otočit další stránky. Nechyběly překvapivé momenty a nečekaný závěr.
Každopádně má mé doporučení!

Knihomolka97
17.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Hned na úvod musím říct, že se jedná čistě o fantasy bez romantické linky. Takže kdo má rád fantasy, dobrodružství a nemusí romantiku, tak zbystřete. :)
Ten svět je tady vymyšlen podle mě moc dobře, nechybí zajímavé postavy a také krásné ilustrace!
Tím, že je kniha vyprávěna v er-formě, mi ze začátku klasicky chvíli trvalo, než jsem se začetla. Jaina mě ale zaujala hned, jak se objevila na scéně. Temperamentní, hubatá dračice, která by nejradši všechny zabila.
S knězem Řádu to bylo samozřejmě horší. Zajímal mě důvod, proč Roderick, nejdřív tak zapálený pro danou věc, tedy lov a zabití bestií, tak otočil. A jo, naprosto pochopitelné...
Je to opravdu nevšední a rozdílná dvojice, která tento příběh táhne. Moc mě bavily jejich slovní přestřelky, to jak se z nepřátel stávali... no přátelé asi uplně ne ale spojenci :D a honba za pravdou.
Závěr za mě dost nečekaný, vůbec jsem ho neodhadla.
Povedené fantasy z péra české autorky doporučuji.

mapet85
06.10.2023 4 z 5

Argona, kráľovstvo, kde kedysi beštie boli slobodné a svetu vládli draci. Prišiel ale Rád, ktorý toto kráľovstvo rozbil, k moci sa dostali ľudia, ktorí začali vládnuť pod jediným náboženstvom, beštie zajali a zotročili a teraz Argonu ovládajú najvyšší kňazi. Beštie sa ale nevzdali a vytvorili povstalecké skupiny roztrúsené po celej krajine.

Kniha o Jaine a Roderickovi, dračici a kňazovi loviacom beštie, nesúrodej dvojici, ktorá spojí sily v túžbe odpovedať na všetky otázky. A tak začína ich neľahká cesta za odhalením, cesta plná nástrah, prekvapení a prekážok. Okrem nich je tu aj Jainin brat Mac, ktorý je protikladom impulzívnej, spontánnej a neskrotnej dračice, je rozvážnym a múdrym drakom schopným postaviť sa s chladnou hlavou za svoju rodinu.

„Když budete chtít draka postavit před tu nejhorší volbu, dejte mu na výběr mezi členy rodiny.“

Môže vzniknúť priateľstvo medzi dvoma tak odlišnými ľuďmi pri hľadaní pravdy ? O dracích a lidech je útla knižka, ktorá má v sebe všetko, napätie, akciu, ale aj humor a výborne spracovaný príbeh bez hluchých miest a je vhodne doplnená o kresby. Kniha o sile lásky, priateľstve, oddanosti, ťažkých životných rozhodnutiach, obetovaní, ale aj slepej viere. Pre milovníkov fantasy bude táto knižka určite dobrým čítaním, minimálne spestrením popri čítaní iných kníh z tohto žánru.

Ďakujem veľmi pekne pani autorke za poskytnutie knihy a teším sa na ďalšie knižky.

lucyvase4
15.09.2023 5 z 5

Starý svět kde vládli draci a chiméry už dávno není. Teď vládne Řád a kněží. Ti se snaží ovládat bestie a ty, které se vzbouří čeká smrt. Draci a chiméry již vyhynuli. Bestie jsou bez vůdců. Přesto se nejdou skupinky, které stále vzdorují.
Kněží věří bohyni. A ta jim přikazuje všechny bestie buď ochočit nebo zabit. Jen jeden kněz se ale nespokojí jen s rozkazy a chce znát pravdu.

Nádherný příběh ze světa fantasy. Fakt mne dostal. Akce, dobrodružství a přátelství, jaké bychom nečekali. Může mezi nepřáteli vzniknout pouto? A je hledání pravdy důležitější než vlastní život. Co vše je člověk ale i bestie schopný pro pravdu udělat a obětovat?
V knize se stále něco děje a nutí nás to číst dál a dál a nejednou tu máme konec. Musím říct že já se na konci neubránila slz. Rodericka a vlastně ani Jaine jsem na začátku knihy neměla moc ráda no na konci už jsem je oba milovala. Postavy zkratka měly vývoj a díky tomu, co v minulosti prožily a co nám autorka odhalila jsem je oba pochopila

itskyleus
13.09.2023 5 z 5

Zbožňuju draky, fantasy.. a tahle kniha je tak skvělá, že jsem se od knihy nedokázal odtrhnout.

V knize vystupují "bestie", aneb lidé, kteří se dokáží proměnit do zvířecí podoby. Jaina a její bratr Mac jsou poslední bestie, které mají proměnu draka.
Existují spousty zvířat, v knize se setkáváme s řadou zvířat.. kočka, králík..

Příběh samotný je úchvatně napsán a vtáhne vás do světa od první kapitoly. Autorka má vynikající styl psaní, který je specifický pro mě tím, že si čtení užívám jako dívání se na bouřkové mraky, tedy dokážu se na ně koukat dokud neodejdou, tudíž knihu bych chtěl číst do nekonečna a ještě dál.

Jaina je tvrdohlavá jak mezek, ale za to má srdce bojovníka, který by zvládl raz, dva, zachránit ty nejbližší.
Samotný Roderick je postava, která má specifické kouzlo. Touží být spasitelem pro svět a rozdat pro svět pravdu, aby jej zachránil, ale zapomíná někdy na pojem o čase. Zdál se být zaslepen touhou, která stejně má rychlejší nohy.

Konec knihy byl překvapivý a rozhodně jsem ho takový nečekal. Nepřišel mi uspěchaný či suchý, ba naopak asi nejlepší, než jsem očekával.

traceybeegee
11.09.2023 5 z 5

Dobrý večer všem vášnivým čtenářům.
Mám ráda fantasy a co VY???

Dostala se mi do rukou v rámci štafety od Martin Petráš tato hezká fantasy kniha
Ano, fantasy od české autorky Tereza Kadet Kadečková

Připomíná mi tak trochu tuto naši dobu.
Pořád bojujeme a hledáme pravdu.
Co je vlastně pravda a co lež???
Tuto otázku si klademe denně, když se dozvídáme nějakou informaci a patrame, zda je opravdu pravdivá..
Ptám se, proč musí být odsuzovan člověk nebo jiný tvor k zatracení pokud je trochu jiný než ostatní????

O DRACICH A LIDECH
autorka TEREZA KADEČKOVA
255 stran
Stejně tak i v této knize se sourozenci Mac a Jaina snaží vypátrat pravdu.
ALE protože jsou to potomci draků, musí se skrývat před ŘÁDEM.
Řád je nemilosrdný, všechny "bestie" nechává zrovna popravit a nebo je využívá ke svým účelům, buď loví druhé bestie a nebo je tryzni a vězni.
Mac se ale zamiloval, usadil se a založil se svou družkou rodinu.
Jaina jeho novou rodinu nemůže strávit a tak se ukrývá v lesích do doby, než tamním lesem projíždí Roderick, lovec bestii se svou družinou....
Roderick pátrá po dračí hoře a po pravdě, kterou před všemi ŘÁD tají?
Může přátelství mezi člověkem a drakem ustát všechny nástrahy zla ???
Dokáže přátelství a láska přemoct krutost a nenávist?
Přečtěte si knihu a dozvíte se...
JEŠTĚ jednou děkuji za štafetu @Martinu Petrasovi, #citam_teda_som, za možnost si knihu přečíst.

alexsmangabook
24.07.2023 4 z 5

Ig: Dneska začnu jako první postavami. Už u prvních dvou kapitol jsem se stihla zamilovat do hlavní hrdinky. Líbil se mi u ní její způsob "komunikace" - místo slov často používala vrčení a jednoduchá slova, což si myslím, že krásně zpestřilo knihu. Navíc to vše do sebe zapadalo a i tato její komunikace dávala smysl. Tato její mluva, nemluva způsobila spoustu skvělých a vtipných momentů, což je dáno i tím, že Jaina říká vše hned na plnou pusu.
Skvělým detailem bylo i to, že v průběhu příběhu se její vyjadřovací schopnosti zlepšovaly, díky pobytu mezi lidmi a bestiemi.
Největším plusem u této postavy taky bylo to, že i když Jaina patřila k nejsilnějším bestiím,nehrála si na hrdinu a ani to neměla v plánu. Každý by čekal, že se příběh pustí směrem - zachráníme všechny, protože jsem k tomu předurčena. Byla jsem proto příjemně překvapená, že se to tímto směrem nevydalo.

Co se týká dalších postavneměla jsem tam problém s žádnou, každá krásně zapadla a měla svůj úděl.
Naše druhá hlavní postava, která je vlastně členem Řádu, je pro Jainu jasným nepřítelem. Jejich vztah se mi hrozně líbil (nejde o romantický vztah). Zamlouvalo se mi pomalejší tempo, kdy se každý z nich pomalu otevíral a sdílel své obavy tomu druhému.
Vedlejší postavy byly fajn, navíc jsem si našla i pár oblíbenců a jednoduše postavy za jedna.

Dostáváme se k příběhu - líbil se mi mini detail na začátku knihy, kdy autorka na začátek kapitoly podala otázku a daná postava odpověděla. V další kapitole nám zase na stejnou otázku odpověděla jiná postava. Bylo hrozně fajn číst rozdílné odpovědi díky jejich odlišné povaze. Přišlo mi to originální.

V příběhu se nám vyskytují dvě strany- bestie a lidé, kteří jsou pod "vládou" Řádu. Bestie se nám vždy mění na nějaký určitý druh (příklad: Janina na draka).
Hrozně oceňuji to, že autorka neoflákla na začátku proces proměny, byl sice popsán jednoduše a pár slovy, ale i to jsem ocenila. Prostě jsem byla ráda za to, že to nebylo jen - Přeměnila jsem se v draka.

Začátek knihy se mi četl svižně, příjemně, když jsem se dostala do půlky, už se objevilo pár otazníků, ale nic extra záporného.
Občas jsem měla problém s tím, jak se ukončovaly děje na konci kapitoly. Vysvětlení akce bylo někdy na další kapitole, ale až někde uprostřed a nebo nás autorka nechala nad tím bádat samotné a žádné info se neobjevilo. Bádání by bylo fajn, ale ono to z toho párkrát nebylo úplně jasné, hodilo by se ujištění čtenáře, ale to je možná jen můj overthink problém.

Druhé a poslední minus, která už je více validní, je rychlý děj v té půlce příběhu. Vážně by se tam hodilo více stran, aby se vše pořádně vysvětlilo. Měla jsem pár otázek, když se děla nějaká akce a tak dále. Nejvíc otázek jsem měla k světu, hrozně bych ocenila pár odstavců navíc o historii a fungování.

Nejlepší částí knihy byla ke konci. Tam jela akce, nové informace, knihu nešlo odložit. Vše bylo brilantně propojené a líbilo se mi tam snad vše! Konec jsem vůbec nečekala, ale byl boží! Navíc jsem po dočtení měla takovou tu melancholickou náladu a zároveň jsem byla spokojená, že jsem četla tak povedený příběh.

Ke konci ještě vypíchnu jednu věc a to, že autorka píše čtivě, ale v knize najdeme i dost vět, které vás překvapí svou hloubkou a hlavně uměleckým charakterem. Popisné části byly někdy vážně skvostné!
V knížce také najdeme pár kreseb
Rozhodně se pustím do dalších knih od autorky a tuhle knihu doporučuju hrozně moc! Měla pro mě jen pár mini chybiček, která jsou skoro bezvýznamné napříč tomu, co vám tento příběh dá.
Nemůžete tedy čekat propracované fantasy, ale to podle mě ani není záměrem. Čekejte svižné, čtivé a jednodušší fantasy, která vás mile překvapí.

Ája373
23.07.2023

Tohle bude náročné a dlouho jsem se odhodlávala napsat své hodnocení, nechci vysvětlovat proč.
Mám ráda fantasy, ale přiznávám, že tenhle typ není úplně můj šálek kávy a věděla jsem to, už když jsem knihu četla.
Bavilo mě prostředí, kde lidé vlastní příšery. Trochu mi to připomělo seriál Grimm a ten jsem milovala do doby, než ho zkrátka zkazili. Už mě tolik ale nebavila zápletka,ve které jsem se ke konci téměř ztratila. Postavy měly velký potenciál, ale nedokázala jsem si je zamilovat ani je nenávidět, proto mě ani netrápilo, co se jim ve finále dělo. Možná kdyby kniha měla víc stránek...
Uvidíme co další knihy, nepochybně si je přečtu. Hvězdičkami hodnoti nechci.

lucie1099
05.07.2023 5 z 5

Kniha je velmi čtivá, nemohla jsem se odtrhnout. Moc se mi to líbilo, skvělý příběh. Miluju fantasy.

Maud22
20.06.2023 5 z 5

Hlavní hrdinové knížky nepatří zrovna k těm kladným, což ale neubírá na čtivosti, spíš naopak. Zjišťujeme, že krajinu obývají lidé a bestie - zvířata, která jsou schopna přeměny v lidi a která jsou lidmi zotročena. Kromě klasických zvířecích tvorů existují i nebo spíš už neexistují draci. Řád kněží udržuje poslušnost, bojuje s povstalci a jeden z nich, Roderic, hledá pravdu o Bohyni, o záhadách v Dračích horách. Všechno je to tak správně zamotané a odmotává se to pomalu, udržuje nás to v napětí, za chvíli začneme fandit i záporákovi Rodericovi a trubce dračici Jaině. Rodová temná tajemství postupně vyplouvají na povrch. Prostě drakům paní Terezy Kadečkové nelze odolat. :-)

Airelle
04.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Pokud milujete fantasy tak jako já, nesmí Vás tahle kniha minout. Opravdu krásně se čte a svět v ní je naprosto úchvatný. Autorka hodně pracuje se vztahy mezi hlavními hrdiny, kdy od naprosté nenávisti, dochází k tiché dohodě, až vzniká křehké pouto pochopení a končí to přátelstvím dalo by se říct na život a na smrt.

Příběh vypráví o dvou posledních dracích Macovi a Jaina, sourozenců, kteří se skrývají už značnou část svého života. Mac se zamiloval do lidské ženy Rose a čeká s ní potomka, oproti tomu Jaina žije osamoceně v lesích. Jaina je svobodná duše, která nechce být zotročena za žádnou cenu, ale pro svého bratra je kupodivu schopna se obětovat, a to pochopíme v momentě, kdy se v jejich vesnici objeví podivný kněz s velmi špatnou pověstí Roderic, který je členem Řádu, co vládne celé zemi a usurpuje nejen bestie.

Nic není tak, jak se na první pohled zdá.

Za poskytnutí knihy moc děkuji autorce Tereze Kadečkové

Kate3003
23.05.2023 3 z 5

Autorka má velmi čtivý styl psaní o čemž svědčí fakt, že jsem měla knihu v podstatě během dvou dní přečtenou. S autorkou jsem neměla žádnou předchozí zkušenost, ale anotace mě zaujala a zajímalo mě jak se s námětem, který zněl zajímavě autorka popere.
Musím říct, že celkově jsem si čtení užila. Bavila mě interakce mezi hlavními postavami i to jak překonali odpor jeden k druhému jen proto aby se spojili proti společnému nepříteli a možná odhalili pravdu o všem co se kolem děje. I když si ani sami nejsou jistí jestli jim to odhalení stojí za to. Autorka v tomto směru velmi dobře popsala boje, které v sobě postavy svádí a rozhodují se zda dělat to co se čeká nebo se řídit nějakým svým morálním kompasem.
Svět je zajímavě vystavěn, ale já osobně bych na začátku ocenila více infomací o jeho historii nebo fungování. Postupně v knize sice dostáváme střípky ze kterých si většinu můžeme poskládat, ale přesto by nebylo od věci dodat toho trochu více.
Nechyběli zde nečekané zvraty nebo akce i když se semtam nala pasáž, která byla trošku méně napínavá, přesto si až do konce příběh udržel skvěle pozornost. Konec byl velmi překvapivá, protože málo který autor se uchýlí k podobnému zakončení příběhu, ale o to více ho oceňuji a vlastně do celého konceptu skvěle zapadlo. Jediné co poměrně pokazilo dojem ze skvělého konce byl epilog, který si zasloužil trošku více pozornosti a čtenář v něm o něco málo více informací.
Celkově, ale knihu hodnotím kladně a jsem zvědavá na další knihy od autorky.
Děkuji autorce za poskytnutí knihy na recenzi

Chytuš
15.05.2023 3 z 5

Docela zajímavý fantasy příběh, který ale místy kazí různá klišé a nevykreslené charaktery. Samotný děj se místy vleče, místy nepředvídalně skočí, něco vysvětleno je a něco není. Nelamte si s tím ale hlavu, pro profrčení příběhem to moc nevadí. Co v mých očích (lépe řečeno uších) ubírá knize na zajímavosti je její audio podání. Ještě se mi nestalo, abych s interpretem (zde interpretkou) bojovala prakticky celou knihu, u téhle knížky poprvé. Druhý díl si v tomto případě nechám ujít...

Vjeerus
05.05.2023 4 z 5

Musím říct, že anotace si mě získala. Samotná kniha dostála pocitům, že ji chci opravdu číst. Četla se příjemně a hodně rychle odsýpala.
Přiznávám, že začátek knihy jsem si užívala milou pohádku s fascinujícími bytostmi. A zhruba na konci první třetiny se příběh zlomil a nabral opravdu strhující tempo plné jedné akce za druhou. Nechyběla ani pořádná dávka zvratů a budování vztahu na rovinu nějaké tolerance a akceptace mezi nenáviděnými druhy v rámci společného cíle.
Popravdě ten vztah hlavních hrdinů, jeho dynamika a postupné odkrývání minulosti pro mě byl tahoun příběhu. A to opravdu nemluvím o nějaké romantice, tu v téhle knize nečekejte a o to víc si toho vážím, protože každý člověk, na kterého narazíme, nemusí být okamžitě partner. Může být jen známý s podobně bolestivým pozadím.
Miluji příběhy, kde je poukázáno na nějakou formu extrému, obzvláště pak radikální smýšlení ve víře. Myslím, že autorce se krásně povedlo vystihnout tápání hlavního hrdiny a hledání sebe sama po prožitých událostech a každý asi dokáže sympatizovat s jeho touhou po mstě.
Závěr příběhu byl šokující a naprosto perfektní. Málo kdo se k takovému konci hlavních hrdinů odhodlá a já za to moc děkuji, že jsem po dlouhé době nečetla klasický klišé konec.
Co mi na knize nesedlo, byl epilog. Dle mého by si zasloužil trošku víc stránek a rozepsat důsledky finální kapitoly a jak se blízké okolí smířilo s osudem ústřední dvojice.
Knihu jsem četla v rámci spolupráce a tímto moc děkuji autorce za poskytnutí knihy.