Tpober Tpober komentáře u knih

☰ menu

Můj poslední výdech Můj poslední výdech Paul Kalanithi

Paul studoval anglickou literaturu a filozofii, aby pochopil, co činí život smysluplným. Ale stal se šéfem neurochirurgie. Před smrtí na rakovinu ve věku 37 let napsal knihu, kde se vyrovnává s tíží smrtelnosti, vlastní i svých pacientů.

09.05.2022 5 z 5


Osm múz mého života Osm múz mého života Josef Koutecký

Profesor Koutecký pustil novinářku Riebauerovou nejen do bytu plného knih, umění a zajímavostí, ale otevřel jí na sklonku života své srdce, a tak zanechává přečtení rozhovorů dojem hlubšího poznání impozantního člověka se širokými zájmy.
Knize pomáhá rozdělení do osmi kapitol věnovaných hlavním motivům utvářejících jeho profesní, osobní a vnitřní bytí.

20.09.2021 5 z 5


Soukromá tajemství Soukromá tajemství * antologie

Líbí se mi grafická úprava knihy. Povídky jsou krátké a dobře se čtou před spaním.

04.02.2021 3 z 5


12 pravidel pro život. Protilátka proti chaosu 12 pravidel pro život. Protilátka proti chaosu Jordan B. Peterson

Kanadský psycholog objasňuje na téměř 400 stránkách dvanáct principů pro spokojenější, protože plnější a samostatnější, život, jak je vypozoroval sám na sobě a ve své práci s lidmi. Jeho pravidla jsou pro mě srozumitelná, i když někdy zavede čtenáře na delší dobu do filozofie nebo Starého zákona, daří se mu vrátit k původní myšlence a na konci kapitoly ji hezky shrne. Pragmatický a přemýšlivý obsah jeho knihy se mi dost líbil.

10.05.2020 5 z 5


Dějiny římské říše Dějiny římské říše Mary Taliaferro Boatwright

Autorům se podařilo shrnout na 490 stranách vývoj v Itálii od předměstského způsobu života do konce vlády císaře Konstantina v roce 337 n.l. a postupnou přeměnu Říma v jednu z velkých říší starověku. Kniha se chvílemi čte jako učebnice, přitom si celou dobu udržela moji pozornost

30.03.2020 4 z 5


Na Sicílii Na Sicílii Norman Lewis

Britský novinář zachytil v knize vzpomínky na své výpravy na Sicílii v období od 2.světové války po současnost. Kniha nemá souvislý děj, dá se číst po kouskách a na chvíli se tak ponořit do života na Sicílii. Líbil se mi popis krajiny a života lidí v Palermu a vesnicích.

29.03.2020 3 z 5


Skrytá paměť krajiny - krajinou Českokrumlovska Skrytá paměť krajiny - krajinou Českokrumlovska Jan Kočnar

Poutavé vyprávění o krajině Českokrumlovska a lidech, kteří zde od pradávna žili. Kniha se mi líbila, určitě si některá místa projdu pěšky.

23.02.2020 4 z 5