Můj poslední výdech

Můj poslední výdech https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/318648/bmid_muj-posledni-vydech-7Cv-318648.jpg 4 80 17

Neskutečně dojemná, jedinečná osobní zpověď Paula Kalanithiho, jehož život změnila nevyléčitelná choroba, nám pokládá ožehavé otázky: Jakou má život cenu? Proč se vyplatí žít? Co je pro nás opravdu důležité, když se ocitneme tváří v tvář smrti? Jak byste se zachovali, kdyby vás už nečekala žádná budoucnost? Jaké je to vychovávat dítě, budovat nový život, když váš právě končí? Paul Kalanithi zemřel v březnu 2015 během psaní této knížky, ale jeho slova jsou stále živá a slouží nám jako návod na lepší a smysluplnější život.... celý text

Žánr:
Biografie a memoáry , Zdraví

Vydáno: , Noxi
Originální název:

When Breath Becomes Air , 2016


více info...

Přidat komentář

xolee
22.12.2023 5 z 5

První půlku jsem přečetla velmi rychle, ale pak několik týdnů jsem se nemohla pohnout a jakmile se autor dostal ke své nemoci dočetla jsem během večera
Konec knihy popisuje jeho žena poslední jeho dny velmi emotivně.
Kniha ve mě zabechala velmi silné pocity

tweed
23.02.2023 4 z 5

When Breath Becomes Air jsem si objednala, když jsem myslela, že mám rakovinu. Nakonec mi doktor řekl: "To je akorát zhutnělá žláza, buďte v klidu, slečno!", ale kniha už byla doma a já ji tedy nakonec i přečetla. Myslím, že mi i tak dala dost. Nabídla mi jinou životní perspektivu a myslím, že kdybych byla fyzicky v citelnějším umíracím módu, tak mi dá také důležitou dávku sounáležitosti. Přestože jsem celou dobu věděla, jak to celé dopadne, stejně jsem si poplakala. Toto přemítání o životě a smrti bez ezo pi//vin za mě doporučuji.


komančéro
11.02.2023 4 z 5

Dílo je důkazem, že život je silnější než... americké mainstreamové psaní. Ač kniha obsahuje texty přinejmenším tří lidí, všechno působí jako od jednoho a téhož člověka. Přitom autor svůj text nedokončil, a ten je tak výsledkem blíže neupřesněného redakčního soustružení. Mnohé pasáže pak působí jako oficiální životopis slavného zpěváka, kde pozůstalá rodina bdí nad každým řádkem. Například: "Většina členů naší rodiny a přátel nemá tušení o tom, jakým problémům jsme s Paulem v našem manželství v období konce jeho rezidentury čelili, dozví se to až z této knihy" (str. 265 prvního vydání). No to bych se tedy dozvěděl moc rád, jenže v této knize není šance... Přesto si život našel cestu, některá místa jsou velmi silná a dílo rozhodně stojí za přečtení.

Tpober
09.05.2022 5 z 5

Paul studoval anglickou literaturu a filozofii, aby pochopil, co činí život smysluplným. Ale stal se šéfem neurochirurgie. Před smrtí na rakovinu ve věku 37 let napsal knihu, kde se vyrovnává s tíží smrtelnosti, vlastní i svých pacientů.

branislav1814
19.01.2022 4 z 5

Naprosto dechberoucí osobní příběh. Paulův styl psaní, jeho vyjádření pocitů, popisů a zapojení do děje, na to, že to je/byla jeho jediná kniha, je naprosto skvělý a vyspělý. Závěr knihy... bylo a pořád mi je... smutno. Silný, dojemný...

Balenka
15.11.2021 5 z 5

Wau, úžasná kniha o živote a smrti. Čo ma však veľmi zaujalo, bola časť pred chorobou, kde sa veľa píše o povolaní neurochirurga, s čím sa vo svojej praxi stretáva atď. Každý by si mal túto knihu prečítať, donúti nás zamyslieť sa.

Radka_p
18.01.2021 5 z 5

Skvelá skvelá skvelá kniha, po jej prečítaní som mala v sebe viac otázok ako odpovedí......otázky ako: "čo by som robila ja byť na autorovom mieste, vrátila by som sa do práce, aké dlhé ciele by som si dávala, chcela by som tiež dieťa s vedomým že z neho urobím skôr či neskôr polosirotu.....atď, atď
Životný príbeh Paula som dočítala poriadne uplakaná, epilóg jeho manželky bol rovnako dobrý (miestami až lepší) ako samotná kniha. Nie je to však ľahké čítanie, napokon ako ani umieranie nie je ľahké, autorov posledný výdych bol napriek tomu pokojný, v obklopení milujúcej rodiny, až v prekvapivom zmierení, keďže odchádzal mladý človek plný ideálov, životných plánov...silno odporúčam prečítať (ale aj s balíkom papierových vreckoviek).

Lily101
23.10.2020 5 z 5

Zajímavé, dojemné a neskutečně čtivé.

Textu není co vytknout, ba ani žádné rozpory v textu neobjeveny a tak to přesně má být!

Deia
27.09.2020 4 z 5

Toto je silná kniha. Príbeh muža, ktorý vie že zomrie a veľa s tým spraviť nemôže. Paul mal veľa ambícií na nasledujúcich niekoľko desiatok rokov a zrazu sa mu všetky jeho sny zrútili a musel začať všetko prehodnocovať a rozhodol sa, že napíše knihu. Táto jeho kniha je veľmi čtivá, napriek svojmu obsahu je to jednohubka, ktorá má necelých tristo strán (a ešte aj veľkým písmom a riadkovaním). V prvej časti knihy opisuje hlavne svoju lekársku prax, táto časť ma veľmi bavila, stále som mala rada knihy či seriály z lekárskeho prostredia. V druhej časti knihy sa viac venuje svojím myšlienkam a pocitom, tu sa musím priznať, že občas mi to prišlo trošku rozťahané. Som ale rada, že túto knihu napísal práve lekár, myslím, že hlavne vďaka tomu dokázal Paul veľmi dobre priblížiť svoju diagnózu a aj vďaka tomu je kniha napísaná tak dobre. Paula veľmi obdivujem, že aj napriek svojej chorobe sa nevzdával a snažil sa byť lekárom čo najdlhšie. Tiež obdivujem aj jeho ženu Lucy, ktorá napísala záver knihy a ktorá mu celý čas bola oporou a pomáhala mu pri jeho rozhodnutiach. Kniha je naozaj smutná, ale určite by si ju malo prečítať čo najviac ľudí.

terezarath
26.08.2020 5 z 5

Tuhle knihu bych rozdělila na dvě části. Pohled a snaha člověka přiblížit se chápání smrti a pak velmi citlivá zpověď umírajícího člověka. Není to tak emočné založené, jako spousta podobných knih. Velká část byla spíše pohled lékaře na nemoce ostatních, než příběh samotného Paula. I tak, kniha ve mě zanechala hodně a ke konci jsem si i poplakala. Smutné a úžasné.

Kutcho
26.05.2020 4 z 5

Celkom intímna spoveď, avšak prekvapivo je tam aj veľa príbehov z praxe či štúdia, čo knihu aspoň trochu spestruje. Autor ponúka aj pár zaujímavých myšlienok a celkovo je zaujímavé sledovať myšlienky človeka, navyše lekára, ktorý vie, že umiera a na to všetko sa pozerá nie len ako manžel, syn, otec, ale aj ako odborník. Za prečítanie podľa mňa stojí.

LadyLane
21.07.2019 5 z 5

Kniha je rozdelená na dve časti- pred a po diagnóze. Pokiaľ očakávate len melancholické stránky, nad ktorými si poplačete, nečítajte ju. Pretože prvá polovica až strhujúco opisuje prax doktorov a druhá sa viac zaoberá hodnotami a zmyslom.
Ja som si autorov štýl zamilovala, jeho realistický opis duše medika, ktorý hľadá balans v každodennej práci medzi empatiou a odstupom, jeho úprimnosť a otvorenosť aj o tej cynickej stránke práce, ako nám nemaže med okolo úst.
A keď k tomu prirátame tie svieže opisy..!

AnnaPok
05.06.2018 2 z 5

Neni spatna, ale uz bych ji neprecetla zas. Spousta popisu, pribehu....ale malo pocitu a myslenek samotneho autora. Spis takova autobiografie. Nejsilnejsi dojem na me udelala manzelka hlavni postavy...co vse zvladla a dokazala....sila.

rabor
18.08.2017 3 z 5

Takže mladý nadějný lékař nás provede svým kariérním životem až někam do druhé třetiny knihy, kdy konečně prohlásí, sakra já mám rakovinu a nějak se mi nedaří jí přechodit, no to mi totálně zkazí kariéru. Co budu dělat? Napíšu knihu. A není to špatná kniha, pokud od toho ovšem nečekáte nic víc než příběh doktora, co dostane rakovinu a umře. A jestli jste múj koment dočetli až sem v domnění, že u takového tématu neudržím svúj černý humor na uzdě a někde mi uklouzne nějaký malý vtípek, tak se styďte, uvědomte si jakému osudu a těžké životní zkoušce podléhají lidi s rakovinou. Pokaždé když mě charita osloví, zda bych nepřispěl na rakovinu, tak jim přispěji, mnohdy i celou krabičkou cigaret. Já vím, uklouzlo mi to, ale černý humor je jako dítě s rakovinou – nikdy nezestárne.

simonabr
04.06.2017 4 z 5

Čekala jsem více popsané Paulovo pocity a prožitky, spousta důležitých životních okamžiků byla jen zaznamenána, ale i tak jsem vv knize našla plno věcí k zamyšlení.

kalinkacz
20.11.2016 4 z 5

Opět silný autobiografický příběh z kterého se vám až zastaví srdce... Řekla bych, že jsem dostala svým způsobem, co jsem očekávala, ale velká část knihy je věnována konkrétní případům, zákrokům a pacientům, kteří pomáhali Paulovi stoupat v kariérním žebříčku... I přes to by toto dílo mělo být čtené a mělo by se o něm vědět!

blazkoma
31.10.2016 5 z 5

Smutné, dojemné, syrové, krásné... Tak trochu o umírání, ale více o tom být naživu.

Štítky knihy

nemoci rakovina, nádory smrtelné choroby

Autorovy knížky

Paul Kalanithi
americká, 1977 - 2015
2016  84%Můj poslední výdech

Kniha Můj poslední výdech je v

Právě čtených4x
Přečtených119x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených6x
Knihotéce25x
Chystám se číst123x
Chci si koupit33x
dalších seznamech2x