Tereza035 Tereza035 komentáře u knih

☰ menu

Polibek v Paříži Polibek v Paříži Catherine Rider

Od knížky jsem dostala přesně to, co jsem čekala, a to nenáročný, oddychový a čtivý příběh. Díky knížce jsem si Paříž opravdu zamilovala, protože na cestování po ní, je tahle knížka hodně zaměřená. Rozhodně musím říct, že se knížka četla rychle, což potvrzuje fakt, že má pouze 212 stran:) Velmi mi vyhovuje, když je knížka psaná z obou pohledů hl. postav a bylo tomu tak i tady. Co mě naopak mrzelo, byla téměř nevánoční atmosféra, kdy kromě pár zmínek, že je chladno, nepoznáme, že je pár dní před Vánoci. Takže štítek “Vánoční příběh” příliš nesedí. A druhá výtka se týká romantické linky, která se začne tvořit možná tak za 3/4 knihy a nějaké romantiky se tu taky vyloženě nedočkáme. Řešili se tu spíše rodinné vztahy, minulost postav, těžší témata a pochopení sebe sama.
Celkově nechápu, proč je knížka tak špatně hodnocená, protože si ode mě zaslouží krásných 8/10.

21.01.2021 4 z 5


Nejkrásnější dárek Nejkrásnější dárek * antologie

Nejkrásnější dárek, je krásný povedený kousek od českých mladých autorů, kteří tu měli šanci ukázat svůj talent. Každá povídka má něco do sebe, některé se mi líbily více, některé méně. Za mě nejlepší byly určitě Zub času od Magdaleny Mintové - jako jedna z mála feel good - a Zbabělci od Alžběty Bíkové, stejně tak i smutné povídky Bezpečné místo od Káti Šardické a Bratrské pouto od Martiny Mátlové, si zaslouží pozornost. Naopak povídka, která mi sedla nejméně byla Nejdelší noc v roce od Radka Blažka, na které mi vadilo nespočet věcí. Ze všech povídek dýchá vánoční atmosféra, takže na prosinec je sbírka nejideálnější. Popravdě mě mrzelo, že většina byla smutná... Celkově doporučuju!

01.01.2021 4 z 5


Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Pekárna v Brooklynu, byla první kniha ze série Romantické útěky , do které jsem se pustila a naprosto si ji zamilovala. Autorka píše velmi čtivě a nenuceně. Celkově příběh krásně plynul a knížka se četla rychle, což určitě způsobuje velké množství přímé řeči, což mám moc ráda. Velmi mě bavilo poznávání města, které bylo velkou součástí příběhu a rozhodně mě to přesvědčilo o tom, že bych se do New Yorku někdy ráda podívala. Taky bych vypíchla hlavní postavy a jejich sympatičnost, hlavně Sophie měla skvělý charakter. Rozhodně tu nechyběla romantická linka a chemie mezi páry. Velké plus pro mě byl konec, který byl naprosto kouzelný.
Pokud hledáte svižnou oddechovku, plnou dobrodružství, pečení a romantiky, určitě se do knížky pusťte. Já už se moc těším na další díly ze série.

29.12.2020 5 z 5


Jeden z nás lže Jeden z nás lže Karen M. McManus

Od knížky jsem úpřímně měla poměrně velká očekávání, protože co jsem zatím viděla, tak u většiny převažovala vysoká hodnocení. A to byl jeden z důvodu, proč mě kniha trošku zklamala. Začnu tím, co s mi na knize líbilo. Postavy. Příběh je vyprávěn z 4 pohledů hlavních postav, což se mi maximálně vyhovovalo, stejně tak se mi líbil i jejich vývoj a poznáváni. Dále bych vypíchla určitě čtivost a prostředí střední školy. Co mi v knížce naopak chybělo, bylo napětí. Od thrilleru očekávám mrazivé scénky, čehož jsem se u téhle knihy nedočkala a to pravděpodobně proto, že je určen pro mladší čtenáře (young adult). A taky mi celkově střed knihy připadal nudnější, co se vyšetřovaní týče, nikam se neposouvalo. Pro čtenáře okolo 13 let to určitě může byt fajn čtení, pro mě bohužel pouze jednodušší zápletka.

29.12.2020 4 z 5


Remade Remade Alex Scarrow

Kniha je velmi čtivě a svižně napsaná, skvělá i pro mladší čtenáře. Od knihy nečekejte nějaký světoborný thriller, přece jenom mi přišlo, že autor píše takovým jednodušším, a ne příliš složitým jazykem (což je ale pro žánr YA pochopitelné), ale i přesto se mi kniha moc zalíbila a to především její nápad a napínavé zpracování. Trošku mě mrzí, že kniha skončila nedokončeně, a proto se chystám na druhý díl.

29.12.2020 4 z 5


Kulti Kulti Mariana Zapata

Od knížky jsem čekala vtipnou tlustou oddechovku, z které si nepříliš mnoho odnesete a tu jsem také dostala. Příběh či kamarádství mezi Kultim a Sal se bohužel začal odehrávat až v cca druhé třetině knihy a romantiky jsme se dočkali až témeř na úplném konci... Jedno z plusů pro mě určitě byla hl. hrdinka která mi neuvěřitelně sedla, naopak Kulti mi většinu knížky přišel jako mrzout bez charakteru a i když se postupem jeho chování zlepšovalo, příliš jsem si ho neoblíbila... O fotbal se nezajímám ani ho nesleduju, ale v téhle knížce se mi moc líbil popis zápasů a tréninků. Kniha je čtivá a samozřejmě jak už je u autorky známo, velmi vtipná a skvělá na odreagování. 8/10

07.11.2020 4 z 5


Možná jednou Možná jednou Colleen Hoover

Možná jednou se pro mě stala zatím nejslabší knihou od Colleen Hoover a to z hned několika důvodů. Od knížky jsem čekala víc, protože z dalších knih které jsem od autorky četla jsem si, jak se říká, sedla na zadek, ale tahle ve mě pří čtení i po dočtení téměř nic nezanechala a příběh mě zklamal. Proč tedy hodnotím 4*? Samozřejmě měl příběh i svoje silné stránky, jako například originalita a opravdovost hl. postav, čtivost a krásné písničky! Autorčino zpracování , popis myšlenek a pocitů... Kniha obsahovala i milostný trojúhelník, který ale autorka dokázala bravurně vyřešit... Ke knize už se vracet nebudu, ale určitě budu ráda když si ji přečtete a uděláte si na ni vlastní názor:D

07.11.2020 4 z 5


Láska & gelato Láska & gelato Jenna Evans Welch

Na tuhle knížku jsem se hodně dlouho těšila, protože jsem na ni viděla samé 5* recenze a doporučení a pravděpodobně jsem měla asi moc velká očekávání... Neříkám ale, že kniha byla špatná, to vůbec ne, bohužel jí ale něco chybělo. Líbila se mi příjemná letní atmosféra, poznávání Florencie a skvělé sympatické a realistické postavy. Děj rychle plynul, knížka byla čtivá a taky mě zajímalo jak to dopadne s tajemnou zápletkou a romantickou linkou :D Celkově knížku tedy hodnotím velmi kladně - 9/10, ale beru ji pouze jako oddechovku, vhodnou pro nenáročné YA čtenáře.

07.11.2020 4 z 5


Pamatuj na smrt Pamatuj na smrt Aleš Novotný

Prvních cca 80 stran bylo takových poznávacích/nudnějších, ale potom co se začala rozvíjet detektivní zápletka mě knížka velmi chytla. Zprvu jsem se nemohla sžít z Adamem i s Martinem, pak časem jsem si je ale oblíbila. Já osobně jsem odhadla vraha, takže to pro mě nebylo na konci až takové překvapení, ale i tak se mi líbilo vyšetřování, zvraty a mrazivé scény v průběhu knížky. Kniha je psaná velmi krátkými kapitolami, díky nim se četla rychle. Nakonec jsem se rozhodla pro hodnocení 8/10 a za mě je to další velmi povedený YA kousek od českého autora:)

30.10.2020 4 z 5


Má první láska Má první láska Tanja Voosen

Knížka byla fajn, s pár hezkými myšlenkami, ale nic víc. Odehrává se na střední škole, což mi maximálně vyhovovalo. Hlavní hrdinka i hrdina měli super smysl pro humor, byli sarkastičtí, takže jsem se i zasmála. Kniha mě do cca 150 stránky nebavila a už ze začátku jsem od toho příliš neočekávala. Od 200 stránky se to ale začalo slušně rozjíždět a kniha nabírala na čtivosti. Celkově si myslím, že autorka mohla knížku zkrátit a ne jí zbytečně natahovat na bichli. Doporučila bych to čtenářům, kteří chtějí nenáročnou oddechovku se slow-burn a zároveň hate-love romantikou. Hodí se teď na léto například na dovolenou. 6/10

30.10.2020 3 z 5


Dám ti slunce Dám ti slunce Jandy Nelson

Kniha Dám ti slunce mě chytla hned od první strany, kde už jsem věděla, že to bude jedna z nejlepších knih za tenhle rok! Už anotace mi přišla lákavá, ale nakonec příběh ještě předčil má očekávání. Hodně mě zaujala zajímavost a originalita charakterů hl. postav. Jejich vývoj se mi moc líbil, stejně tak jako prolínání dějových linek - minulost z pohledu Noaha a přítomnost z pohledu Jude. A nejvíce jsem si na knize zamilovala to množství citátů a myšlenek, které ve vás vyvolají nespočet emocí. Nemůžu knížce dát nic jiného než 10/10. Bylo to dojemné, krásně napsané, s originální zápletkou a ani tady v recenzi nemůžu vyjádřit to, co ve mě kniha (kterou jsem rozhodně nečetla naposled) zanechala a proto doufám, že si ji přečtete.

30.10.2020


Ze života knihomolky Ze života knihomolky Debbie Tung (p)

Ze života knihomolky je vtipný, roztomilý, krásně ilustrovaný a výstižný komiks. Já osobně jsem se v několika situacích našla. Pokud chcete oddechovku, která vám zlepší náladu a navíc ji máte za cca hodinku přečtenou, tak rozhodně sáhněte po téhle knížce. 10/10

03.10.2020 5 z 5


Meta Meta Pavel Bareš

Knížka Meta ve mně po přečtení zanechala tolik emocí! Jednoznačně vám říkám, přečtěte si ji! Protože tohle byl jeden velký zážitek. Knížka je hrozně čtivá a originální, dokázala jsem přečíst za den 200 stran (ano, to je na mě fakt hodně). Autora osobně obdivuju že napsal tak poutavou a zajímavou knížku a zároveň se v ní řešila i aktuální vážnější témata. Hl. postavy, jazyk i svět byl skvělý. Já osobně jsem odhadla (tipla jsem si) kdo by mohl být Lenčiným stalkerem, ale i přesto pro mě byl konec překvapivý a rozhodně to neubírá na mém hodnocení knihy. Knize nemůžu dát nic jiného než 10/10 a už teď vím že se zařadí mezi nejlepší knížky tohohle roku!

03.10.2020 5 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

HP filmy jsem párkrát viděla, nebyly sice moje nejoblíbenější, ale i přes to jsem se na knížku fakt těšila. A musím říct, že mě neuvěřitelně nadchla. Knížka mě chytla už od první strany. Autorka umí psát čtivě a poutavě a já osobně jí obdivuju za to, že vymyslela tak skvělý příběh. Taky se to četlo velmi rychle, vždy jsem si čtení maximálně užívala, ponořila jsem se do příběhu a nasávala takovou příjemnou kouzelnickou atmosféru (snad chápete jak to myslím:D) Už nemůžu dočkat dalších dílů série! Jednoznačně vám knížku doporučuju!! 10/10

03.10.2020 5 z 5


Srdcerváči. Kniha 1 Srdcerváči. Kniha 1 Alice Oseman

Tento LGBT komiks se mi moc líbil. Byla to spíš jednohubka, kterou máte za hodinku přečtenou, ale i přes to tam autorka řešila vážná témata. Hlavní postavy Nicka a Charlieho si zamilujete. Celé je to milé, roztomilé, předvídatelné a hrozně sladké. Co bych chtěla vyzdvihnout je především grafické zpracování knížky a úplně nádherné ilustrace! Knížku hodnotím 4* , pět dát nemohu, přece jenom je to furt komiks a četla jsem lepší knihy. Doporučuji všem, kteří by se rádi dozvěděli něco víc o tomto tématu, a chtějí si odpočinout u rychlé romanťárny :)

17.08.2020 4 z 5


Rytmus, já & Malychin Rytmus, já & Malychin Mariana Zapata

Knížku jsem četla jako mojí první od autorky a především mě lákala svými pozitivními recenzemi. Kniha se četla poměrně pomalu, ale o to víc si můžete příběh užívat. Hrozně se mi líbila humorná stránka autorky, s tím že jsem se u knihy několikrát nahlas smála, i to jak do 300 stránkové knihy zakomponovala slow-burn romantiku. Najdete tu především sarkastické a sympatické hlavní postavy, i když mi někdy přišlo že se chovají jako o 10 let mladší. Gaby jsem si zamilovala, mám podobný smysl pro humor, takže jsem se do ní lehčeji mohla vžít. Saša Malychin byl snad ten nejhodnější, nejvtipnější chlap snů, se skvělou povahou a osobností. Celkově k příběhu bych ale řekla, že to byla pouhá oddechovka a v knížce se toho zas tak moc nedělo, vlastně pouze romantická linka, pak i kamarádské/rodinné vztahy a koncerty. Jediné co bych vytkla byla autorčina úchylka na hovínka, ti co jste četli jak Kultiho tak Malychina, pravděpodobně budete souhlasit. A druhá věc: prostředek knihy mě zas tak moc nebavil, konec a začátek byly za mě nejlepší. Knížku vám doporučuju od plus mínus patnácti let, pokud chcete něco u čeho se zasmějete, ale brala bych to pouze jako oddechovku s nenáročným a odhadnutelným dějem. 4,5/5

16.08.2020


Mléko a med Mléko a med Rupi Kaur

Knížka mě zas tak neoslovila, ale pokud vás tento styl baví tak by se vám líbit mohla. Bohužel ve mě kniha nezanechala žádné pocity a pravděpodobně moderní poezie nebude nic pro mě. Dávám jí 2,5* takže polovinu, za to že se kniha zabívá vážnými tématy a za krásné ilustrace a grafické zpracování. Máte jí přečtenou do hodinky:)

02.08.2020 2 z 5


Sucho Sucho Neal Shusterman

Knížka Sucho předčila moje očekávání a zařadila se mezi nejoblíbenější za tento rok. Námět je velmi zajímavý, originální a hlavně realistický. Příběh se odehrává v Americe v Kalifornii. Je vyprávěný z více pohledů a to hlavních postav, které jsem si v průběhu velmi oblíbila. V knížce jsou krásně popisovány myšlenky a city. Knížka se čte velmi rychle, za jedno odpoledne jsem se dostala do poloviny a to už se mi hodně dlouho nestalo... Je tam hodně akce, napínavých pasáží a především zvratů, které vás nutí číst dál a dál. Rozhodně bych knihu doporučila i čtenářům kteří normálně nevyhledávají YA literaturu. Pokud chcete čtivou knížku s mrazivou tematikou tak určitě sáhněte po Suchu.

30.07.2020 5 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Původně se mi do knihy moc nechtělo, protože sci-fi nečtu a nějak zvlášť mě neláká, ale po přečtení převážně velmi pozitivních recenzí, jsem si knížku přečetla a teď jsem za to opravdu ráda. Prvních cca 40 stran se mi příliš nezamlouvalo, ale pak se to začalo rozjíždět a od 100 stránky vás kniha chytne a nepustí! Nejvíce musím pochválit originalitu a nápad knihy. Pak taky vykreslení světa, hlavních postav a celkově velmi dobré popisování smrtek a jejich poslání. Kniha je čtivá, čte se rychle a je tam spoustu zvratů a akce. Původně jsem knihu nechtěla hodnotit pěti hvězdičkami, ale po přečtení jsem musela, protože ten konec byl wow! A už se hrozně těším na druhý díl.
Opravdu moc doporučuju.

24.07.2020 5 z 5


Nyxia nespoutaná Nyxia nespoutaná Scott Reintgen

Druhý díl Nyxii předčil moje očekávání, protože první díl mě moc nenadchl, ale tenhle byl určitě posun k lepšímu! Kniha mě chytla hned na první straně a bylo to o hodně záživnější tím, že se to odehrává na planetě Eden a poznáváme zdejší obyvatelé a jejich historii, kulturu atd. Kniha se četla hodně rychle a plus je i její čtivost. Bylo tu taky o hodně víc akce a zvratů! Je napínavá od začátku do konce a rozhodně to nebyl vycpávkový díl. Oblíbila jsem si většinu hlavních postav. Teď už se nemůžu dočkat třetího a zároveň posledního dílu, na který mě to opravdu nalákalo.
Tuhle knížku vám stoprocentně doporučuju, právě pokud vás nechytl první díl, tak tenhle vás překvapí!

24.07.2020 5 z 5