Terazky Terazky komentáře u knih

☰ menu

Anna Kareninová Anna Kareninová Lev Nikolajevič Tolstoj

(SPOILER) Ach, nešťastná Anna vláčející následky svého činu.

Byla mi nejprve sympatická, ale po její nevěře se mi začala vzdalovat. Chování a myšlenky v rozporu s jejím dřívějším "já".
Chce rozvod × chce Serjožu
Chce život s Vronským × nemá ráda jejich dceru
...tak si holka vyber, co vlastně chceš.

Nevím proč, ale smrtí Anny Arkaďjevny se mi nechtělo číst dál. Přišlo mi, že její smrtí by měl příběh skončit, i když mě zajímaly reakce a pocity (viny - že Vronskij?) ostatních postav :) Ale nemohla jsem se začíst - mozek jako by mi naprosto vypnul a nebyla jsem schopna vnímat, proto jsem to rychle prolistovala.

18.08.2023 4 z 5


M*A*S*H aneb Jak to bylo doopravdy M*A*S*H aneb Jak to bylo doopravdy Richard Hooker

"Stačilo smočit kolík a začala sebou házet jak divá."

I já patřím mezi milovníky kultovního seriálu, který je pro mě od dětství znamená velmi mnoho. Když jsem viděla poprvé film, neměla jsem tušení, že vychází z knihy, a bilo mě do očí, že tam skoro každý nosí brýle. Docela se mi líbil, ale už bych se na něj nedívala s dabingem. Teď jsem dočetla knížku autora, který vůbec MASH 4077 stvořil a s ním postavy Hawkeye, Trappera, Radara, Henryho, Hot Lips, Burnse a Mulcahye, které tak dobře známe ze seriálu.
ALE! Nemá cenu porovnávat knihu nebo film se seriálem, protože zde vystupují ve většině rozdílné postavy, které mají společné snad jen jména. Tvůrci seriálu předlohu, z níž vycházeli, zničili. Vylepšili, ale zničili. Proto nechápu, proč se na film a knihu hází (říkám přehnaně) špína. Jsou dvě odlišné věci a nebýt této knihy, tak není ani seriál.
Jdu se dívat na film.

04.08.2023 4 z 5


Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Karla Kubíková

Knihu jsem dostala jako dárek, takže bych se k ní sama určitě nedostala.
Naprosto mě uchvátila a snad nikdy jsem tak nefandila hlavnímu hrdinovi (zde hrdince :)), jako tady Lindě.

02.04.2023 5 z 5


Johnny si vzal pušku Johnny si vzal pušku Dalton Trumbo

Nemám slov...
Tohle by si měl každý jednou přečíst.

09.02.2023 5 z 5


Nebožtík Mattia Pascal Nebožtík Mattia Pascal Luigi Pirandello

Knížku jsem získala úplnou náhodou a děkuji za ni! Sice začátek nic moc, ale ta originální zápletka mě naprosto nadchla :))

11.11.2022 4 z 5


Velký čin malé církve Velký čin malé církve kolektiv autorů

Nečetla jsem, jen si prohlédla reprodukované fotografie parašutistů, u nich popisky a to mi naprosto stačilo...

29.01.2022


L&S – 1 L&S – 1 Milan Lasica

Lasicu a Satinského naprosto miluju, ale nevím proč, pouhé čtení mě příliš nebavilo. Raději si pustím nějaký záznam a budu se dívat a poslouchat :)

23.11.2021


Čtvero ročních období v Římě Čtvero ročních období v Římě Anthony Doerr

Knihu jsem dostala jako dárek, jelikož se do Říma chystám, baví mě jeho císařská historie, je to město Felliniho, ale tohle... Bohužel mě vůbec kniha neoslovila, spíš naopak. Vadily mi "střihy" krátkých popisků všeho možného, co viděl, sdělování, co všechno dvojčata dělají nebo nedělají a autorův styl psaní.

18.08.2021 1 z 5


V jiné době V jiné době Jillian Cantor

Na romantické příběhy a lásku opravdu vůbec nejsem a nevyhledávám to ani ve filmech... ani v knihách. Ale tuhle jsem dostala na Vánoce, a jako všechny knižní dárky čekají ve frontě, až na ně taky přijde konečně řada. Přiznám se, že jsem nebyla nadšená, že kniha vypráví o lásce dvou lidí. Ale za prvé: dostala jsem ji jako dárek, a za druhé se odehrává v období před a po druhé světové válce, což je mimo jiné téma mého několikátého zájmu - proto jsem se odhodlala a přečetla. Za dva dny...
Jak píší někteří přede mnou - ono "cestování" mi celou dobu vadilo, dokud jsem se nedostala na úplný konec knihy. Byla jsem nadšená a unesená velmi zajímavým příběhem a živými postavami, které momentálně z mysli jen tak nepustím. A objevila jsem novou spisovatelku :)

01.08.2021 5 z 5


Slečna Julie Slečna Julie August Strindberg

Mnohovrstevnatý živočišný Jean - takové temné až lehce zrůdné postavičky jsou fajn a baví mě.
Ale ženské typy Julie mi jdou silně proti srsti, jsou odporné.

21.12.2020 3 z 5


Kámen a bolest Kámen a bolest Karel Schulz

Karla Schulze znám jen díky jeho příbuzenství s Topoly. Nevím proč, ale název ve mně vždy evokoval, že se jedná o básnickou sbírku (aniž bych se namáhala tuto bichli otevřít :)).
Renesance mi byla cizí a lhostejná. Až doteď. Mám dočteno a mísí se ve mně mnoho rozličných pocitů - melancholie (autor tento skvost, božskou knihu bohužel nedokončil a nedozvím se další Michelangelovy pocity, ani detaily jeho děl na zakázku, vnitřně výbušnou vášeň a touhu poznat poznamenaná místa renesanční - válčící, zamořené, náboženské, mystické, umělecké a horkem spalující - Itálie a obdivovat zmíněná díla a budovy, představovat si ony postavy a jejich možné konání a činy. Už se mi po Michelagelovi stýská... Ale neviděli jsme se naposledy, brzy se opět shledáme. Velmi brzy.

02.11.2020 5 z 5


Rozmarné léto Rozmarné léto Vladislav Vančura

První dílo, které jsem od Vančury četla. V žádném případě nezklamalo. Kdo by řekl, že je ta čeština tak bohatá? :)

03.07.2017 5 z 5


Bratři Karamazovi Bratři Karamazovi Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Amen, amen pravím vám: Zrno pšeničné
padna v zemi, neumře-li, onoť samo zůstane,
a pakliť umře, mnohý užitek přinese.

...nádherná kniha, u které jsem se nenudila (u kterého díla od Dostojevského se člověk nudí?) a tajně doufám, že plány s Míťou dobře dopadly... :) Nejlepší kniha, co kdy byla napsána, pro mě je to Kniha knih.

26.05.2017 5 z 5


Protektorátem po stopách parašutistů Protektorátem po stopách parašutistů Pavel Šmejkal

Moc krásná bichle, kterou budu louskat a učit se hodně dlouho... :)

06.12.2016 5 z 5


Dvacet tisíc mil pod mořem Dvacet tisíc mil pod mořem Jules Verne

Pokud pominu docela často vyjmenovávání a do detailu popisované ryby nebo měkkýše, což bylo (aspoň pro mne) na obtíž, byla jsem z těch jejich dobrodružstvích na větvi (samozřejmě v dobrém slova smyslu a asi proto, že to byla má první verneovka).

09.08.2016 5 z 5


Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

Klasika, to bezpochyby, ale mně se to četlo velmi špatně, občas nudné a nicneříkající pasáže... Bohužel nedočteno.

12.06.2016


Smrt si říká Engelchen Smrt si říká Engelchen Ladislav Mňačko

Neuvěřitelný, silný a bohužel pravdivý příběh. Knihy, které se odehrávají kolem druhé světové války by neměly být opomíjené, každý by měl vědět, jaké hrůzy se, nejen u nás, děly.

11.06.2016 5 z 5


Chrám Matky Boží v Paříži Chrám Matky Boží v Paříži Victor Hugo

Knihu jsem bohužel nedočetla, ty nudné a složité popisy na začátku a pak dál mne od té knihy naprosto odradily, ale tajně doufám, že se k ní vrátím a zkusím si ji celou přečíst.

19.03.2016


Báječná léta pod psa Báječná léta pod psa Michal Viewegh

Na to, že Viewegha nemám ráda, kniha byla opravdu hodně povedená.

18.02.2016 5 z 5


Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Na nějaké romantické příběhy moc nejsem, ale tohle se odehrává uprostřed první světové války, takže to bylo o něco (pro mne) zajímavější. Občas mě nebavily dlouze sepsané pocity, ale jako celek to bylo vynikající. A také jsem se s touto knihou setkala díky povinné četbě.

25.12.2015 4 z 5