terakera terakera komentáře u knih

☰ menu

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Malý princ. Kniha, ze které mám nějakým zbůsobem respekt. Četla se mi famozně, dokázala jsem ji přečíst za asi hodinu a půl. Říkala jsem si že to nebude nic moc ale opravdu to bylo plné jakési hlubší myšlenky a čtení jsem si moc užila. Zkusím i v angličtině.

16.01.2022


První První Kiera Cass

Toto zakončení triologie jsem nebrala moc vážně, už jen proto jak dětisnká mi připadala Elita, druhý díl série. Díky čtivosti, jsem to přelouskala za jeden večer a bylo to fajn. Lépe knihu nazvat nemohu jelikož zde byly nedokonalosti které se při čtení hromadily ve velkém. Opakující se nevychovanost Americy, Maxonova tvrdohlavost, naprosto nepochopitelný konec který byl příšerně napsaný,zbytečné úmrtí spousta lidí naráz a neustálé boje proti rebelům. Byl to takový průměr. Ještě jednou musím zmínit konec který byl hrozně divný a vůbec mi zkazil celý pohled na knihu.

16.01.2022


Zkáza a naděje Zkáza a naděje Leigh Bardugo

Na vyvrcholení jsem moc natěšená nebyla a důvodem byl za mě nepovedený předchozí díl, který mě nadšení naprosto zabil. Přesto jsem se do knížky vrhla a tady to bylo naopak než u druhého dílu: Začátek zcela nudný, nic podstatného ale potom to jelo nahoru a nahoru a konec byl náhodou skvělý.-- -. Nečekaná úmrtí, parádní zvraty, postavy se chýlily k lepšímu, včetně Aliny jenž jsem v předchozích dílech nemusela. S tímto závěrem jsem spokojená.

16.01.2022 4 z 5


Jeden z nás lže Jeden z nás lže Karen M. McManus

Na tuto YA detektivku jsem měla veliká očekávání jelikož je hodně opěvovaná na internetu. Tohle si musíte přečíst! Ta atmosféra která při čtení knize houstla jako hrom vás nabudí aby jste četli dál a dál a zjišťovali, kdo se skrývá za vraždou podivného studenta Simona. Vše se odehrává na Bayviewské střední a příběh vnímáme rovnou ze čtyr pohledů. Asi tak jako většině mi nejvíce sedla Bronwyn, společně s Natem. Knize nechyběla čtivost a vyvíjela se opravdu skvěle ale ten konec, ten mě zklamal. Čekala jsem něco z čeho si sednu na zadek ale bohůžel jsem závěrečné vyvrcholení prokoukla dřívé než bylo odhaleno. Přesto to byla skvělá kniha a já ji můžu doporučit.

12.01.2022 4 z 5


Křiváci Křiváci Maureen Johnson

Křiváci. Ano ano ano. Přikláním se k lidem kterým se tato kniha líbila. Tajuplné prostředí, protínající se linky z minulosti i přítomnosti, skvělá hlavní hrdinka a skvělé vedlejší postavy. Trochu mě mrzí že se v knize v podstatě nevyřešila žádná ze záhad ale aspoň mě o to více zajímá jak se bude vyvíjet druhý díl. Moc se mi líbílo a doporučuji.

12.01.2022 5 z 5


Instant karma Instant karma Marissa Meyer

(SPOILER) Jednoduché, oddychové, úsměvné. Takto bych popsala knihu Marissy Meyerové, která mě poměrně zklamala. Čekala jsem od toho úplně něco jiného ale ve výsledku jsem byla celkem spokojená. Možná bych dala i lepší hodnocení ale ten začátek... To se tak táhlo, nic mě nelákalo číst dál a já měla chuť to vzdát. Až po asi 200 stranách kdy se konečně začalo něco rozvíjet, mě to trochu chytlo. Hlavní hrdinka Prudence mi byla nesympatická a vůbec se mi nelíbil její pohled na svět. Věc kterou nechápu je nevyužité téma které se mohlo mnohem více do podrobna rozepsat a udělat z toho něco víc. Karma. Schopnost, odplatit Karmu, kterou Prudence získala. Použila ji tak nejmíň čtyřikrát a konec, pak už byl příběh stavěn jen na vztahu Prudence a Quinta. Mám k této knize smíšené pocity. Nebylo to špatné, ale dobré to také nebylo.

12.01.2022 3 z 5


Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Naprosto fantasticky napsaná distopie která nám líčí jak fungují hladové hry z pohledu Katniss Everdeenové, již byla vybrána jako splátce společně s Peetou a začiná boj o jejich životy. Pane bože... Tak tohle bylo tak nečekaně úžasné. Vůbec jsem se do hunger games původně nechtěla pouštět ale rozhodně nelituju. Suzanne Collinsová nám ukazuje že je tato kniha opravněně řazená mezi ty nejlepší a nejprodávanější, jelikož píše tak potavě, zajimavě, nádherně. Toto je přesně typ knihy kterou bych si přála přečíst znova s pocitem, že ji čtu poprvé a nevím co se bude dít. Katniss je opravdu velmi inteligentí a zručná ale zároveň není perfektní a nic nezíská jen tak zadarmo. Nebyla část která by mě nebavila a můžu tuto dokonalost doporučit úplně každému, bez ohledu na pohlaví i věkovou kategorii.

12.01.2022 5 z 5


Námi to končí Námi to končí Colleen Hoover

Ani nevím kde začít, protože se nechci příliš rozepsat ale krátce to sepsat prostě nejde. Toto byla naprostá emocionální bomba která se stala mou nejlepší knihou co jsem kdy četla. Hned od začátku mě příběh naprosto pohltil, zamilovala jsem si postavy a četlo se to zcela samo. Objevuje se zde milostný trojúhelník, neoblíbená romantická linka, každopádně naprosto perfektně zpracovaná. Při čtení jsem hltala každé slovo a nemohla jsem přestat. Lili je neskutečně silná, má můj obdiv a respekt. Konec mě naprosto dojal, jestli se to tak dá říct, a jestli nad ní od léta do teď každý den myslím, je to opravdu něco úžasného. Nejsmutnější je na knize to, že je inspirována obdobím, kdy autorčina matka prožívala to stejné co Lilly. Je to podle skutečné události... Tak strašně moc se mi to líbilo, že jsem si to koupila i v angličtině a chystám se na to v blízké době.Myslím se že by si ji každá dívka či žena, měla přečíst, protože vám to má tolik co předat a tolik vám změní pohled na domácí násilí kterým se kniha zabývá.
,,Je mi to tak líto, Lilly. Byla to nehoda. Odpusť mi to.''
,,Spadla jsi ze schodů''
,,Už nemusíš dál plavat, Lilly. Už jsme u břehu.''

11.01.2022 5 z 5


Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Přesto že jsem před čtením už viděla film, který byl mimochodem úžasný, kniha mě naprosto omámila a myslím na ní do teď. Ani slovy to nemůžu popsat protože to bylo tak nádherné, úžasné, místy usměvavé, místy smutné. Louisa je naprostá hrdinka a obdivuju ji za vše co zvládla ale můj obdiv patří hlavně Willovi který se musel potácet se zdravotním postižením.Tato kniha mi utkvěla v srdci. Dokončovala jsem ji v slzách v očích a s naprostou prázdnotou, kterou po mě tento silný emoční příběh nechal.

11.01.2022 5 z 5


Co když jsme to my Co když jsme to my Becky Albertalli

Začátek byl moc fajn, líbilo se mi jak se dvě hlavní postavy, Ben a Arthur, shledávali pomocí inzerátu, dopoisů a letáků. Jejich příběh je sladký, romantický a prostě boží. Přesto ale knihu nehodnotím plným počtem hvězdiček jelikož konec knihy byl hodně slabý . Chybičky to mělo ale beru to spíš jak takovou oddechovou knihu.

11.01.2022 4 z 5


Dva tajemství neudrží Dva tajemství neudrží Karen M. McManus

Tuhle bombu jsem četla již před více než půl rokem takže si ji nepamatuji úplně přesně ale co k tomu jen můžu říci. Skvělé prostředí, nejen jeden tajuplný případ ale rovnou tři, dobré postavy, nečekané rozuzlení a dechberoucí poslední věta. Moc doporučuji.

11.01.2022 5 z 5


Bouře a vzdor Bouře a vzdor Leigh Bardugo

Toto pokračování jsem si ze začátku naprosto užívala a moc mě bavilo. Bylo tam hodně akce a příběh byl poutavý jenomže jakmile jsem se dostala přes něco kolem strany 100, přišlo velké zklamání. Vše se tak táhlo, nic mě nelákalo dál, příběh byl opravdu nudný. Jediným zajimavým plusem se stal Nikolaj, nová postava kterou v této knize blíže poznáváme. Alina mě hrozně štvala,jeji rádoby přítel Mal byl divný a pohoršil si u mě v rozdílu s prvním dílem. Konec knihy byl strašně zamotaný ale byla to tak trochu moje vina protože jsem knihu přelouskala hrozně rychle a moc se na ni nesoustředila takže jsem pak spusta věcí nechápala. Po dočtení jsem ji dala 4 hvězdičky ale když si to všechno trochu srovnám po nějaké době co jsem ji dočetla, více než 3 a půl si nezaslouží.

01.11.2021 4 z 5


Světlo a stíny Světlo a stíny Leigh Bardugo

Griša byla mou první fantasy knížkou a moc se mi líbíla. Myslím že jsem zvolila dobře, jako knihu ze kterou začnu s fantasy. Začátek byl trochu zmatenější ale netrvalo dlouho než jsem se ponořila do nového světa a naprosto se začetla a zamilovala celý příběh a postavy ( i když Alina mi moc sympatická nebyla). Postava Temnyje byla skvělě napsaná. Nejvíce oceňuji orginalitu a nádherný jazyk kterým je kniha napsana. Četlo se mi to natolik dobře že jsem grišu stále odkládala ať si ji užiju a nechtěla jsem ať končí. Lepíkovala jsem jak jsem mohla a moc jsem si čtení užila.

01.11.2021 5 z 5


První První Kiera Cass

(SPOILER) Lepší než první díl to nebylo ale druhý díl to rozhodně překonal. America se sice pořád chová naprosto příšerně ale dá se vystát. Maxon mi připadal poněkud zvláštní :). Nejvíce jsem měla ráda Celeste a otce od Americy. Knize nechyběla čtivost a už jsem si říkala že to bude vlastně fajn oddechové zakončení triologie ale konec mě naprosto zklamal. Maxon a America se už k sobě konečně mají blíže něž kdy předtím a najednou se Maxon dozvídá že se něco dělo mezi Americou a Aspenem. Naprosto chápu že je naštvaný a America si za to může úplně sama ale nepochopím kdyžs v den finále je na ní hnusný ale jakmile umířá pod stolem vylívá si Americe srdce, jak moc ji miluje a je mu jedno že mu celou dobu lhala a chovala se jak kráva. Všechny moje oblíbené postavy umřely :) a bylo to strašně moc náhle. To jak ji požádál o ruku... už i já jsem se cítíla uncomf. A TY ČERVENÉ ŠATY JA UMŘU. Ani mě moc neláká si čist další sequely, nebylo to úžasné ale ani to nebyl žádný opad (tam patří elita). První díl byl nejlepší. Dávám 3,5/5.

01.11.2021


Vždycky budeme mít léto Vždycky budeme mít léto Jenny Han

Hrůza a děs, lepší než předchozí díl ale tuto triologii rozhodně nedoporučuji čtenářům starším 13 let, možná někomu mladšímu se zalíbí ale snad si nebude brát Belly jako vzor protože jeji chování je naprosto dětinské a nepřijatelné. Jednu hvězdičku dávám pouze za čtivost která to drží nad hladinou, jinak není nic co bych na knize mohla chválit.

12.09.2021 1 z 5


Miluju tě. Já vím Miluju tě. Já vím Nofreeusernames (p)

Nečetla jsem ani navždycky a rovnou se vrhla na tohle s ne moc velkým očekáváním. Hlavní hrdinka Ava mi byla šíleně nesympatická. Kniha byla ale šíleně čtivá a to i tím způsobem že se od ní nedalo odtrhnout. Upřímně mi asi nejvíce vadilo, ne styl kterým spisovatelka psala, ale co tam zakomponovávala jako marvel, lego, star wars, často opakované interprety (i když harry styles a niall horan mi nevadili hihi) a prý se tam objevily nějaké spoilery jiné knihy které si už ale nepamatuju. Zápletka mi připadala dobře zpracovaná ale ostatní bylo jen klišé a slaďárna.

01.09.2021 3 z 5


Pět kroků od sebe Pět kroků od sebe Rachael Lippincott

Úžasná, emotivní kniha. Četla jsem ji téměř hned po vydání a vyrazila mi dech. Willa i Stellu jsem si neskutečně moc oblíbila. Miluju název, obálku, nápad, zpracování, postavy, styl psaní, vztah Stelly a Willa, nemělo to jedinou chybu.

01.09.2021 5 z 5


Všem klukům, které jsem milovala Všem klukům, které jsem milovala Jenny Han

Všem klukům jsem četla v jedenácti letech takže si opravdu nepamatuju všechno ale vím že se mi v té době strašně líbila a navedl mě k ní film který byl super ale na knihu rozhodně nemá. Doporučuji pro mladé čtenáře

01.09.2021 5 z 5


P.S. Stále Tě miluju P.S. Stále Tě miluju Jenny Han

Knihu jsem přečetla někdy na začátku roku 2019 takže si ji moc nepamatuju ale rozhodně byla lepší než film. V té době to byla jedna z mála knížek které mě opravdu nadchly a bavily. Můžu tady přepsat mů zápis ze čtenářského deníku kdy mi bylo 11 :D
''Myslím že druhý díl je mnohem lepší a napínavější. Jsem ráda že se Lj a Peter dali dohromady ale nechápu proč se Kavinsky nadále zajímá o Gen. Myslím si že Hanová přimíchala v dobrou dobu do děje Johnyho protože Lara při rozchodu nebyla smutná ani štastná (wtf tero). Byla bych moc ráda kdyby si její táta našel přítelkyni nebo začal chodit s paní Rothschildovou (idk jak se to píše nepřečtu to po sobě). Očekávám že v dalším díle se spolu lj a peter opět rozejdou každopádne s talentem Jenny Hanové čekám mnohem více. Kniha je psaná na vetší úrovni a byla hodně atraktivni (wtf co to melu, asi jsem nevědela co to znamená). Jsem zvědavá jak z toho ztvární film.''

01.09.2021 4 z 5


Bez tebe to není léto Bez tebe to není léto Jenny Han

Celý příběh byl samé klišé a co se týče milostného trojúhelníku tak je Belly rozhodnutá ale přesto si pořád něco začíná s tím druhým. Jedinou postavu kterou jsem měla v prvním díle ráda tak umřela...Potom tady je jediný normální Jeremiah který ještě ujde. Conrad je takový ten klasický tajemný, sad boy, protivný ale jindy milý a prostě furt dokola a už to člověka omrzí. Belly jednou Conrada miluje pak nesnáší pak miluje pak na něho řve, respektive se opět chová jako děcko a o její vztahu s Taylor ani nemluvím. Knihu jsem prečetla za jeden večer, přesto že to za mě nebyla povedená kniha tak už to uzavřu třetím dílem :)

01.09.2021 1 z 5