sybik1 sybik1 komentáře u knih

☰ menu

Pozorovatel, jeho stezka a zákonitost Pozorovatel, jeho stezka a zákonitost Jiří Krutina

Knihu lze považovat za re-formulaci učení prezentovaného J. Vackem do jazyka používaného J. Krutinou. Oba mají technické či přírodovědecké vzdělání (spoiler: autor tohoto komentáře též) a na formulacích je to znát. Např. pro některé lidi v mém okolí je to velmi těžko čitelné a mně se to také někdy hůře čte. Na jednu stranu je to dobře - vyžaduje to se soustředit, někdy přečíst větu/formulaci vícekrát. Na druhou stranu někdy člověk chce něco jednoduššího; takové knihy také existují (zpravidla od jiných autorů).

23.12.2023 5 z 5


Ježíšova Modlitba Páně Ježíšova Modlitba Páně Jiří Vacek

Komentář a výklad Otčenáše, známé křesťanské modlitby, vycházející z aramejského znění a uvádějící paralely k východním duchovním směrům, zejména kašmírskému šivaismu. Slouží k prohloubení/připomenutí pochopení slov, která jsme se mohli naučit vyslovovat pouze mechanicky. Může tak přispět ke zlepšení modlitby.

30.12.2019 5 z 5


Pečuj o své démony Pečuj o své démony Tsultrim Allione

Praktická několika-kroková metoda sebe-terapie nenáročná na vnější potřeby; základem je potkávání se s potlačovanými věcmi v sobě (démoni) a v jejím rámci naplňováním souvisejících skutečných potřeb ("pečování"), tj. ne pouze uspokojování lokálních tužeb. Obsahuje spoustu příkladů z praktikování jednotlivými osobami. Pokročilé kapitoly (o egu a přímém osvobození) jsem četl jedním dechem, jejich uskutečňování ovšem vyžaduje patřičný cvik.

30.12.2019 5 z 5


Kaleidoskop (70 povídek) Kaleidoskop (70 povídek) Ray Bradbury (p)

Klasický Bradbury v často překvapivě vypointovaných povídkách rozdělených do několika žánrů. Zajímavá je např. povídka "Modrá láhev" s duchovním přesahem o hledání a jeho konci.

30.12.2019 4 z 5


O bibli a jejím učení 3. díl O bibli a jejím učení 3. díl Jiří Vacek

Rozvíjení mystického výkladu Bible se zaměřením na aspekt lásky (tj. blízké bhakti józe ve východním pojetí). Četlo/Studovalo se mi velmi příjemně a přístup láskou byl pro mne nabíjející touhou k další duchovní praxi.

30.12.2019 5 z 5


Zázraky meditace - 2. díl Zázraky meditace - 2. díl Jiří Vacek

Oproti prvnímu dílu jsem vnímal jako mírně "slabší", ale stále motivující, chcete-li povzbudit k vlastní praxi, eventuelně se poučit.

30.12.2019 4 z 5


Zázraky meditace - 1. díl Zázraky meditace - 1. díl Jiří Vacek

Opravdu příjemně motivující zážitky praktikujících meditaci dle J. Vacka sesbírané formou dopisů a komentářů/odpovědí.

30.12.2019 5 z 5