sokolovi sokolovi komentáře u knih

☰ menu

Anna In v hrobech světa Anna In v hrobech světa Olga Tokarczuk

Uau, to bylo teda něco! Epická báseň? Pohádka? Sci-fi? Horor? Tento převyprávěný starověký mýtus slovy Tokarczukové s prvky hlubinné psychologie se dá číst nekolika způsoby. Tisíc plošin? Či spíše výtahů od sestřičky smrti k nebezkým božstvům? A rikša, polomrtvé mouchy, maso zabité Aničky na háku, frajer zahradník... Tokarczuková je zde neskutečná, tolik obrazů fantasie, slovních spojení a moudrosti předků...

08.07.2023 5 z 5


Maus I: Otcova krvavá pouť dějinami Maus I: Otcova krvavá pouť dějinami Art Spiegelman

No comment, opravdu došla slova. Propojení několika skvělých úrovní (příběhová linie, malby, symboly, všednodenní trápení, hrůzy holocaustu) v jeden obrovský úžas...

21.12.2017 5 z 5


Pedagogika volného času Pedagogika volného času Jiřina Pávková

Pro studenty PVČ tzv. evangelium dle J. Pávkové. Kdo zná, ví :)

12.08.2016 1 z 5


Eben Eben Ryszard Kapuściński

To není jen cestopis, ale i výborná antrolopogická studie Afriky, která vlastně, aspoň dle autora, neexistuje, či spíše nedá se vzhledem různorodosti celkově zachytit. Výborná kniha.

13.05.2015 5 z 5


Objevení nebe Objevení nebe Harry Mulisch

Tak to bylo teda něco!!! Takovouhle "mňamku" jsem dlouho nečetl!! Opravdu jedna z nejlepších a nejpozoruhodnějších knih, které jsem četl. Dokonce jsem si ji i zakoupil, abych se ke knize mohl vracet. V tomto doslova literárním koncentrátu se dají neustále objevovat nové a nové roviny a nejen to - autor v tomto jeho „Opus Magnum“odkazuje na spoustu symbolů a odkazů skrytých v naší evropské kultuře s níž se srovnává, a to jak v rovině historické tak alchymisticko-filosoficko-gnostické ale i náboženské. Vše s příchutí absurdního humoru se smyslem pro drama a „mystično“, které vrcholí překvapivým závěrem v němž na nás autor apeluje.

13.06.2014 5 z 5


Dobrodružství pobytu vezdejšího Dobrodružství pobytu vezdejšího Radim Palouš

Seznámení s obdivuhodným životem pana prof. Palouše na pozadí dějin naší republiky. Opravdu vynikající čtení.

04.06.2013 5 z 5


Nebe, peklo, ráj Nebe, peklo, ráj Julio Cortázar

Jedna z nejsvobodnějších a nejdivočejších knih, které jsem kdy četl. Způsob čtení si může čtenář sám stanovit. Opravdu velice originální dílo, plné nejrůznějších překvapení. Vřele doporučuji.

04.06.2013 5 z 5


Indoevropané v pravlasti Indoevropané v pravlasti Milan Machovec

Velice zajímavé čtení. Knihu jsem přečetl jedním dechem. Velice zajímavé hledání souvislostí mezi významy užívaných slov z různých jazyků. Autor se takto snaží poukázat na společný jazykový původ indoevropských jazyků. Kniha je velmi čtivá a "hravá".

03.06.2013 5 z 5


Smysl a svět Smysl a svět Zdeněk Neubauer

Asi jedna z nejnáročnějších a nejvíce obdivuhodných knih, které jsem kdy četl. Kniha je, dle mého názoru, ohromný koncentrát myšlenek autora, kterou stojí za to si přečíst a "prokousat se" tímto dílem.

03.06.2013 5 z 5


Výchova, zřejmost, vědomí Výchova, zřejmost, vědomí Zdeněk Kratochvíl

Pro studenty pedagogiky nepostradatelný materiál učiva. Tato kniha, společně s dílem prof. Radima Palouše, je studnice poznání o tom, o čem ve výchově (a v podstatě i v pedagogice a filosofii) vlastně jde. Samotné čteni bylo sice náročnější, ale o to jsem si jej vychutnal a více reflektoval autorovy myšlenky.

03.06.2013 5 z 5


Kacířské eseje o filosofii dějin Kacířské eseje o filosofii dějin Jan Patočka

Je to sice náročné čtení, ale stojí to za to. Při čtení tohoto díla jako by člověk meditoval a sám sebe pozoroval a de facto vychovával...Člověk touto knihu musí doslova prožít a vyzkoušet si na sobě onu fenomenologickou cestu poznání...Obzvláště ony 3 dějinné pohyby, o nichž se autor zmiňuje, jsou výchovnými elementy, které mohou čtenáře inspirovat a poskytnout mu náhled vlastní reflexe...

03.06.2013 5 z 5