Skejťák Skejťák komentáře u knih

☰ menu

Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

(SPOILER) OBSAH :
Kniha je o Arthurovi Dentanovi, který se jednoho rána probudí a kolem jeho baráku jsou demoliční buldozery, které se chystají zničit jeho dům. V tom ho vyruší jeho přítel Ford Prefect, který mu vysvětlí, že je to jedno, protože Země bude zničena kvůli stavbě nové intergalaktické dálnice. Ford se s Arthurem zachrání tím, že si stopnou vogonskou vesmírnou loď. Vogoni zjistí, že jsou na palubě 2 stopaři a nechají je vyhodit do kosmu, kde mají pár vteřin na záchranu. Oni mají, ale velké štěstí, nabere je loď Srdce ze zlata, kterou ukradl prezident Galaxie, aby našel planetu Magratheu. To se jim podaří a dozví se, že před miliony lety vynalezli ten nejlepší počítač Hlubina myšlení, který dokáže odpovědět na otázku Života, vesmíru a vůbec. Po 7,5 milionu let odpověď zjistil. Odpověď je 42. Nikdo, ale neví, co to znamená, tak postaví nový nejvýkonnější počítač, kterým byla planeta Země. Zemi si objednali myši, aby dělali pokusy na lidech, protože lidi byli správou rasou na zjištění souvislosti s odpovědí 42. ….

HODNOCENÍ :
Tato knížka se mi moc líbila, byla vtipná, napínavá, hezky se mi četla.
Moje oblíbená postava je hluboce deprimovaný robot Marvin.

03.04.2022


Nejznámější Ezopovy bajky Nejznámější Ezopovy bajky Ezop

Bajka je literární žánr, kde mají hlavní roli zvířata, které mají lidské vlastnosti, např. (liška je vychytralá, vrána důmyslná) . Většinou by z bajek mělo vyplývat nějaké ponaučení.

Já jsem vybral bajku Pes a lev.
Je to o tom, jak se pes vydal na cestu do džungle, v které nikdy nebyl. Pes se nebál toho kdo všechno žije v džungli, protože u něho v domově se ho všichni bojí. Když už byl v džungli, tak narazil na lva. Potom co se pes přiblížil ke lvovi tak vycítil, že bude lev silnější. Lev se otočil a zařval. Pes se začal bát a utekl.
Ponaučení je „Dřív, než se pustíme do boje, měli bychom o soupeři vědět co nejvíc.“ a taky mě napadlo, že by jsme se neměli podceňovat.

Knížka se my líbila, dobře se četla, protože jsou v ní krátké povídky a je tam hezká ilustrace.

11.10.2021


Prašina Prašina Vojtěch Matocha

Kniha je o skupině kamarádů Jirky, Tondy a En, kteří pátrají po tajemství prašiny. Ale během pátrání tam mají různé dobrodružství. Prašina je tajuplná čtvrť Prahy, kde nefunguje elektřina, nesvítí lampy a není signál. Kniha začíná tak, že Jirka přišel navštívit svého dědu na Prašinu a přinést mu nějaké jídlo, protože na Prašině nejsou obchody a vůbec nefunguje elektřina, proto je také Prašina pro mnohé vědce stále velkým oříškem. Po této návštěvě se odehraje řada zvláštních a tajemných příhod a začne velké dobrodružství, v němž půjde Jirkovi a jeho kamarádům dokonce i o život.

Mě se kniha velmi líbila, byla zajímavá, dobrodružná a čtivá.

02.05.2021


Kluk odnikud Kluk odnikud Katherine Marsh

Kniha je o přátelství dvou chlapců, Maxe a Ahmeda, kteří se zpočátku vůbec neznali. Max je 13. lety američan žijící ve washingtonu a jeho rodiče pracují pro NATO. Kvůli jedné misi se na rok musí přestěhovat do Bruselu. Ahmed prchá před válkou, ve které přišel o rodinu kromě otce. Otec se snaží dostat se s ahmedem do Británie. Jenže cestou přijde i o otce a musí zůstat v Bruselu. Kde se seznámí s maxem a vznikne mezi nima přátelství.

Kniha ukazuje na problém uprchlíků a jak je to těžké hlavně pro ně.
Kniha se mi líbila.

28.02.2021


Nové Mikulášovy patálie – Návrat z prázdnin Nové Mikulášovy patálie – Návrat z prázdnin René Goscinny

Kniha začíná tím, kdy končí prázdniny a maminka vzala Mikuláše nakupovat věci do školy. Mikuláš se těší na kamarády, až budou dělat další lumpárny. Před začátkem školního roku jako obvykle se tatínek s maminkou pohádají. Ve škole dělali různé lumpárny se svojí partou kde byl Mikuláš, Vendelín, Kryšpín, Albín, Augustýn.

Mě nejvíce zaujala kapitola Školní jídelna.
Rodiče mu řekli, že bude muset zůstat ve škole na oběd,protože rodiče nebudou celý den doma. Mikuláš se rozbrečel a řekl, že do školní jídelny nechce a že by radši nejedl. Ale nakonec tam stejně musel. Ve škole už nato ani nemyslel, protože ho to tam bavilo. Oběd mu nakonec chutnal, pak šel s Vendelínem ven hrát kuličky. Rodiče ho tam pak vyzvedli a jel domů. Nakonec se mu tam líbilo.

Hodnocení: Kniha se mi líbila, byla vtipná. Líbilo se mi že mezi kapitolami nebyla velká návaznost, každá kapitola má svůj příběh.

20.12.2020


Sopka se probouzí: přežil jsem zkázu Pompejí, 79 n. l. Sopka se probouzí: přežil jsem zkázu Pompejí, 79 n. l. Lauren Tarshis

Kniha byla o tom jak v tom městě žili. Hlavní postavě Markusovi se tam dějí různé příběhy. Například, že se Markus s tátou dostali do gladiátorského ringu. Zavřeli je do cel. A měli bojovat proti sobě. Markus bude vymýšlet, jak se s tátou dostat bezpečně ven. Napadne ho spoustu nápadu, ale uskuteční jen jeden. A to ten, že se převlékne za někoho bohatého a že se k tátovi dostane a utečou. To se mu bohužel nepovedlo a Markuse zavřeli zpátky do cely. A najednou se začne třást zem, padají kusy zdí a v tu dobu Markus s tátou utečou.
To je jen jeden příběh, je jich tam více.
Kniha se mi líbila,byla napínavá.

09.10.2020


Loď duchů Loď duchů Thomas Brezina

Kniha se mi líbila, je napínavá. Má hezký děj, hezky se do ní začtete. Kapitoly nejsou moc obsáhlé. Parta lidí se vydala hledat ponorkou potopený Titanic, který chteli prozkumat. Když se k Titaniku dostali, ponorka vjela do velké lodě a začali si ji prohlížet. Při prohlídce Titaniku videli na různých místech postavy, které se hýbali, mysleli si, že jsou to duchové. Měli pocit, že s nimi duchové bojují a že je nepustí nikdy zpátky. Snažili se dostat ponorkou z vraku lodi ven. Členové výpravy se dozvěděli , že Titanik se objevuje na hladině moře a tiše pluje nevěřili tomu a snažili se zjistit jestli je to pravda. Nejvíce se mi líbila kapitola MRTVÁ LOĎ, která je o tom, jak se dostali dovnitř Titaniku a co se tam dělo.

Doporučuji

10.06.2020


Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Kniha je o skupině lidí, kteří byli pozváni na Černochův ostrov. Bydleli v moderní vile. Jednou se z gramofonu ozval hlas, který každého obvinil z vraždy. Chvíli potom jeden z návštěvníků zemřel potom, co se napil. Po té šli prohledávat ostro, jestli tam není vrah. Postupně začínají umírat i další hosté. Zjistili, že každá vražda je podle dětské říkanky “ Deset malých černoušků “.


Kniha mě ze začátku nebavila, ale potom to začalo být napínavé.

30.03.2020 4 z 5


Hvězdy F1 2003 Hvězdy F1 2003 Richard Plos

V knize je spousta zajímavých informací o formulích. Dozvíte se spoustu o pilotech, týmu, a různých známých okruzích. Kniha by mohla být trošku zestručněná a mohli by tam být v té knize více vysvětlené různé zkratky.
Jinak je kniha hezká čte se dobře je plná hezkých obrázků. mě se nejvíce líbila kapitola o pilotu Michael Schumacherovi který jezdil za Ferrari. A taky je tam vždycky něco napsaný o jezdcích třeba jaky měli jiné koníčky.

18.02.2020 3 z 5


Biblické příběhy Biblické příběhy Ivan Olbracht (p)

V knize je hodne hezkých příběhů. Jsou to biblické příběhy, kde vystupují bohové a lidé a vypráví se tam například o stvoření světa, o potopě světa. Je tam také hodně černobílých obrázků. Ale mně se nejvíc líbil příběh Stavění věžě a zmatení jazyků,který je o třech synech,kteří šli na pastvinu na krásné zelené louce a řekli si,že tam udělají město s věží, krerá bude mít vrcholek až u nebe. Na stavbu vypalovali cihly ,protože tam nebylo kamení a začali stavět. Ale bohu se jejich pýcha nelíbila a sestoupil z nebes, nelíbilo se mu, že si nedají stavbu rozmluvit. Tak udělal to, že zmátl jejich jazyky, aby si vzájemně nerozuměli. lidé museli nechat stavění, protože se nemohli dorozumět.
Kniha se moc dobře nečte, je zde spousta slov, kterým jsem nerozuměl.

27.11.2019 2 z 5


Chemický chaos Chemický chaos Nick Arnold

Kniha je plná zajímavých a vtipných experimentů a pokusů ,které jsou lehce vysvětleny. Zaujal mě pokus, kde se zkouší, jestli bude stejne chutnat čaj do ,kterého se nalije mléko nebo čaj, který se nalije do mléka. Zjistili jsem, že chut obou nápojů bude jiná. Byly tam také pokusy jako třeba chemické vaření, nebo jak si vydobýt svůj vlastní plyn.

Kniha se mi líbila, protože bála vtipná a naučná a hezky se mi četla.

30.09.2019 2 z 5