Kluk odnikud

Kluk odnikud https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416263/bmid_kluk-odnikud-T8G-416263.jpg 5 80 24

Čtrnáctiletý Ahmed prchá s otcem před válkou, která zuří v jeho vlasti. Po riskantní plavbě v gumovém člunu se ocitá v Bruselu, sám, bez peněz, bez dokladů, bez mobilu. Po tristní zkušenosti s pašeráky lidí nikomu nedůvěřuje, ukrývá se ve sklepě velké vily a pomalu ztrácí naději. A pak se seznámí s Maxem, třináctiletým Američanem, jehož rodiče v Bruselu pracují pro NATO. Max se také cítí osamělý a vykořeněný: francouzsky se teprve učí, a tak si těžko hledá kamarády, ve škole se mu nedaří, a navíc se stal terčem šikany. Když pomůže Ahmedovi, aby v Bruselu mohl zůstat, začíná se Maxův pocit, že je k ničemu, pomalu rozplývat Na pozadí uprchlické krize vypráví Katherine Marshová poutavý, dojemný příběh o houževnatosti, přátelství, naději i odvaze o velkých činech obyčejných hrdinů.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Nowhere Boy , 2018


více info...

Přidat komentář

Nezletilci
29.05.2023 4 z 5

Takto knihu hodnotí Barborka (14 let), celou její recenzi najdete ve skupině Nezletilí kritici na Facebooku: "Dojemný a napínavý příběh o přátelství dvou dospívajících osamělých kluků. Max je osamělý psychicky, má kolem sebe svoji rodinu, ale v Bruselu nikoho nezná a připadá si na všechno sám. Ahmed je opuštěný fyzicky, nemá rodinu, nemá kamarády, nemá nic. Je obdivuhodné, že Ahmed přes všechnu nepřízeň osudu zůstává milý a hodný na všechny okolo sebe. I Max, když vidí, že někdo potřebuje pomoc, nikdy neváhá a nabídne se. Vyvolává to ve mně příjemný pocit, že na světě existují dobří lidé..."

katerina1237
30.04.2023 5 z 5

Souhlasím s ostatními komentáři, je to velmi dobrá knížka o problému uprchlictvi a dalších těžkých překážkách, které potkaly dva skoro stejně staré kluky, proste stojí za to přečíst. Cca od poloviny jsem se od toho nemohla odtrhnout. Klidně bych ji četla stokrát. Moc se mi líbila a nemůžu jinak než zase 5 hvězdičkami. Takže kdo neví, jestli si ma knihu koupit, neváhejte! Nejsem jediná kdo si čtení užil a vám se může zalíbit také.


Anonymousquirel
19.03.2023 5 z 5

Tahle kniha si zaslouzi vice pozornosti. Nemam slov... uzasne. Proste si to prectete, stoji to za to :)

simca9342
04.02.2023 5 z 5

napínavý příběh o uprchlictví a pomoci, který vypráví 2 kluci. Jeden se jako uprchlík objeví v úplně cizi zemi ve sklepě, kde se musí schovávat. Skamarádí se se skoro stejně věkově starým klukem , který
se do stejné země nastěhoval, ale z úplně jiného důvodu. Jak silné bude jejich kamarádství a pomoc jeden druhému v neznámém státu?

zuzulique
02.01.2023 4 z 5

Určite máte okolo seba ľudí, podľa ktorých sú všetci moslimovia teroristi, resp. všetci utečenci zo Sýrie. Nielen im, ale aj tínedžerom, môžete dať prečítať knižku Kluk odnikud o Ahmedovi, ktorý sa po strate celej svojej rodiny ocitá v cudzom svete.

Alebo nie. Je dosť pravdepodobné, že takíto ľudia ani nečítajú a žijú s klapkami na očiach.

Štěpánka_010
27.11.2022 5 z 5

Milý příběh dvou chlapců díky jejichž přátelství a vzájemné podpoře dokážou překonat i sebetěžší překážky. Ačkoliv Max a Ahmed pochází ze zcela odlišného prostředí dokážou si vzájemně porozumět. Celkově je to kniha popisující velmi složitý a ne vždy zcela jasny problém, uprchlictví. Mnoho lidí má mnoho názorů a tato kniha jako by je dokázala zkombinovat a vytvořit tak příběh který poukazuje na většinu aspektů této problematiky. Ještě bych chtěla dodat, že celý příběh pro mě osobně působil poměrně realisticky.

Kenan
25.06.2022 5 z 5

Souhlasím již s napsanými komentáři. Krásný příběh, který jsem hltala až do samého konce. Otvírá vážná témata obav z uprchlíků, hrozbu terorismu, i to, že nelze všechny házet do jednoho pytle. Dětští hrdinové, ale čtení je určené jak pro mládež, tak i pro dospělé. Užila jsem si to.

Dadulina
28.03.2022 5 z 5

Úchvatný příběh, který vás donutí soucítit a kouknout se na problém uprchlictví z druhé strany. Podtrhlo to mé přesvědčení, že lidi můžou být stádo vystrašených ovcí, ale když se najde alespoň jeden či dva “jiní”, kteří se postaví svým obavám, nemůže to mít jiný než nadějný konec.

veru1367
04.04.2021 5 z 5

Kniha se mi velice líbila. Nemohla jsem se odtrhnout. Krásná kniha, která z trochu jiného pohledu popisuje toto téma. Určitě dopuručuji. :)

Sofonisba
13.03.2021 5 z 5

Dojemný příběh dvou kluků, kteří by snad ani nemohli být odlišnější. Na jedné straně kluk z Washingtonu, ve kterém úspěšní rodiče a nadaná sestra vidí outsidera. Na druhé straně muslimský sirotek, s láskou vzpomínající na svou ztracenou rodinu. Setkají se a přes jazykové bariéry, počáteční strach a nedůvěru dokáží najít nejen řeč, ale porušit ve jménu opravdového přátelství všechna pravidla světa dospělých.

Šebestová3
11.03.2021 5 z 5

Neházet všechny do jednoho pytle, jakožto hlavní myšlenka celé knihy, je tak strašně důležitá!!! Zároveň oceňuji, že autorka zmiňuje také strach z imigrantů spojený s teroristickými útoky, xenofobii, to že nic není černobílé. Výsledkem je nádherný příběh o přátelství dvou chlapců, kteří jsou oba v Belgii vlastně cizí.

Skejťák
28.02.2021

Kniha je o přátelství dvou chlapců, Maxe a Ahmeda, kteří se zpočátku vůbec neznali. Max je 13. lety američan žijící ve washingtonu a jeho rodiče pracují pro NATO. Kvůli jedné misi se na rok musí přestěhovat do Bruselu. Ahmed prchá před válkou, ve které přišel o rodinu kromě otce. Otec se snaží dostat se s ahmedem do Británie. Jenže cestou přijde i o otce a musí zůstat v Bruselu. Kde se seznámí s maxem a vznikne mezi nima přátelství.

Kniha ukazuje na problém uprchlíků a jak je to těžké hlavně pro ně.
Kniha se mi líbila.

Rostlina
28.01.2021 odpad!

Tendencni, lacine, nudne.

čika
13.12.2020 5 z 5

Moc pekne a citlivo napisane, pre deti aj dospelych. Aktualne a napinave az do konca... Chvalim krasnu obalku.

Knihomolka506
23.06.2020 5 z 5

Pomoc jednoho kluka druhému se dnes už málokdy vidí. Někdy je jen malá pomoc hodně vzácná. Tenhle příběh je tím vzorem.
Ahmed a Max , každý z jiného státu, oba se potkají za nepříznivých podmínek. Válka nejen, že lidi rozděluje, jinde je opět spojuje.

MarMarMar007
16.06.2020

Moc hezký příběh dvou kluků o naději, přátelství a uvědomění si problémů druhých. Rozhodně moc doporučuji.

KKlara
03.05.2020 4 z 5

Detsky jazyk, detsky pribeh a pritom dospelacke tema. Trochu prvoplanove, ale otevreně. Moc hezka knizka.

Knihomlok2015
29.02.2020 4 z 5

Krásná pohádka o tom, jaký by svět měl být. A že bychom takových pohádek potřebovali mnohem víc je doufám jasné všem.

sadlo
05.01.2020

Doporučuji učitelům češtiny, učitelům ZSV, ať tuto úžasnou knihu doporučí svým žákům, studentům. Jak jednoduše vysvětleno , jak pojmenovat zlo, které způsobuje tolik trápení celému světu. Tím myslím sobectví, nenávist, závist, touha po majetku.

Nielada
28.12.2019 5 z 5

Tleskám. Z knihy jsem byla nadšená od první stránky a tento pocit mě neopustil ani u té poslední. Skvěle napsaný, silný a vysoce aktuální příběh, který by se měl dostat do učebnic. Velmi citlivě zpracované téma uprchlictví, které pomohlo i mně samotné podívat se na věc z trochu jiného pohledu. Myslím si, že když děti (a nejen ony) prožijí spolu s hlavními hrdiny jejich trable i radosti, pochopí toho mnohem více než z kusých a mnohdy velmi pokroucených informací, kterých se naší společnosti ve velké míře dostává.