Sinuhet.Knihozr Sinuhet.Knihozr komentáře u knih

☰ menu

Její ozvěna Její ozvěna Sarah Gailey

Dobrá sci-fi jednohubka. Neurazí, neosilní, ale rozhodně nebude nudit. Nemáte o víkendu co dělat? Máte rádi scifi, klonování lidí a podobná témata? Pak si tuhle knihu rozhodně přečtěte.

07.01.2023


Lekce chemie Lekce chemie Bonnie Garmus

Jedním slovem: S K V Ě L Á!!!! Víc není potřeba. Za mě má tato kniha vše co skvělá kniha má mít. Uvěřitelný a velmi hutný příběh, skutečně chytlavé, uvěřitelné a živé postavy, dost humoru, trochu dramatu a hlavně hodně dobře napsané stále pro některé dost ožehavé nosné téma - feminismus, ženská práva, zlý bílý muž. Opravdu bravurní text, který by si měl přečíst každý.

07.01.2023


Pandora Pandora Susan Stokes-Chapman

Ze začátku jsem měl trochu problém se začíst, ale po nějakých 40 stránkách jsem se naopak nemohl odtrhnout. Skvělý historický román s krásným tajemným podtextem. Rozhodně doporučuji na ponurá zimní odpoledne s dobrým čajem :-)

07.01.2023


Soumrak mužů Soumrak mužů Christina Sweeney-Baird

Dobrá kniha. Popis, který by bohatě mohl stačit. Je to opravdu dobrá kniha. Dobrý nosný příběh, dobré postavy, dobrý konec. Dobrý, je ale za tři. Kniha je ke konci hrozně utahaná, postavy nejsou ve většině případů dostatečně zajímavé, aby Vás jejich trápení vlastně zajímalo. To proč Vás to zajímá je, že se to odehrává v post-pandemické době. V době, kdy si mnoho lidí prošlo podobnými příběhy jako hrdinové knihy. Naštěstí pro nás, covidová pandemie nebyla tak smrtící. Konec je navíc trochu až přehnaně feministický. Opravdu ,kniha není špatná, co jí ovšem hodně sráží dolů je obrovské množství překlepů a chyb. Omlouvám se, ale tohle je poslední dobou už asi třetí kniha, kde se tento problém objevuje.

07.01.2023


Pohřbený obr Pohřbený obr Kazuo Ishiguro

Dneska jsem dočetl další neskutečně zajímavou knihu. Pohrbeny obr - Kazuo Ishiguro. Zcela výjimečná kniha, příběh na pomezí fantasy a historického románu. Dej je zasazený do středověké Anglie do času post-artusovskych, do času, kdy zemi zachvátila mlha zapomnění. Do času kdy dva stáří manželé musí odejít na pouť za sebepoznáním a osvobozením.
.
Kniha se dá číst na dvou rovinách. První ciste povrchní rovina příběhové linie, která zaujme mysticnosti, obraznosti a opravdu skvělým stylem psaní a jazykem autora a zajímavými postavami.
.
Druhá možnost jak číst pohrbeneho obra je začít kopat hluboko a odhalovat jednotlivé vrstvy jednu podruhe. A oba způsoby čtení přináší uspokojení a radost i přes moře melancholie, ktere se příběhem line.
.
Příběh se zabývá otázkami stáří, partnerského svazku, co přináší zapominani a rozpominani. Jestli zapomenutí naší vlastní ale kolektivní historie může přinést něco dobrého, nebo je nutné nezapomínat. Ukazuje jak kolektivní i osobní historie a vzpomínky jsou protknute a úzce spolu souvisí.
.
Moje první setkání s tímto výjimečným autorem dopadlo na výbornou. Mám rád to mysticno a tajemno, kterým je celá kniha krásně protkana. Mám rád dobu do které je příběh zasazen a je skvělé jak si umí autor pohrát s alegoriemi artusovske legendy. Líbí se mi, jak se příběh postupně odkrývá a postupně ukazuje svoji hloubku.
.
Těším se na další setkání s autorem a tuto knihu doporučuji všemi deseti a nebojte se toho, je to výjimečne dílo.

30.01.2022 5 z 5


Muž, který spadl na Zemi Muž, který spadl na Zemi Walter Tevis

Za svůj život jsem přečetl hodně knih a hodně jsem jich taky nedocetl, ale těch dotčených je mnohonásobně vic. Urcite si nepamatuji všechny co jsem přečetl, to by asi ani nebylo možné, ale pár jich na me zapůsobilo natolik, že se k nim rád vracím a nezapomenu na ně nikdy - Egypťan Sinuhet, Hodiny, Harry Potter, Pán Prstenů, Alchymista nebo třeba Pilíře Země to jen namátkou. Dnes k nim přibude další - MUŽ KTERÝ SPADL NA ZEMI.

Nejdřív začnu tím, že řeknu že autor Walter Tevis je génius.

Krásny, ale smutný pribeh může jménem Thomas Newton, který přichází na planetu Zemi, aby zachránil svůj umírající lid. Příběh o nevinnosti, síle odhodlání, ale také o ztrátě iluzí a zklamání.

Je to ten typ knihy, kterou nechcete odložit, protože se nemůžete nabažit. Kdy každou větu opatrně čtěte abyste ji nezničili svoji zbrklosti. Kniha tak melancholicka, že po jejím docteni jsem na malou chvíli ztratil víru v lidstvo. Jsme jako lidstvo hodni záchrany? Dokážeme se poučit z našich chyb? Jsme odsouzeni ke nekonečném zklamání nad naším konáním? Na to vám kniha odpovědi nedá, ale to není ani jejím ucelem.

Ten typ sci-fi, které se do vás zakousne a nepustí a nepotřebuje k tomu ani rozmachle galaxie, nablyskane vesmírné koraby a exotické mimozemské řasy. Kniha tak prosta až je opravdu geniální. Kniha napsaná v 60. letech a odehrávající se v letech 80. a přesto dokonale nadčasová svoji myšlenkou.

Jasně, mnozí řeknou, že objevuji Ameriku, a ano je to tak ale není na tom nic špatného. Občas je zapotřebí znovuobjevit co jiní považuji za jasne aby to nebylo ztraceno nadobro.

25.01.2022 5 z 5


Egypťan Sinuhet Egypťan Sinuhet Mika Waltari

Tohle je pro mě nejlepší kniha že všech. Poprvé jsem ji četl když mi bylo asi 12 a přitáhla mě ke čtení. Od té doby jsem ji otevřel už 4x a pokaždé v ní najdu něco nového. Je to krásná kniha o síle přátelství, o lidství ve všech jeho podobách a o síle přání. Kniha je to krásné mnohovrstevnata a její jazyk je tak kosaty a bohatý. Na této knize je vše dobře a správně. Alespoň pro mě. Prostě nádherný příběh ze starověkého Egypta.

23.01.2022 5 z 5


Mexická gotika Mexická gotika Silvia Moreno-Garcia

O poznání lepší druhé setkání s autorkou. Četl jsem již její plytke "Bohové jadeitu a stinu" ale tady v Mexicke gotice si mě získala. Mohlo to být o chlup lepší, vidím tam pár promarnenych možnosti a příležitosti ale jako celek to funguje dobře. Mám trochu problém s autorcinym stylem psaní, ale je možné, že se jedná zpusob překladu. Možná. Celkově, ale Mexická gotika prijemne mrazí tam, kde mrazit má, je to čtivé, svižné a pointa rozhodně není nezajímavá, jen trochu moc fantasmagoricka na můj vkus. Za mě 3,5*/5 ale velmi solidní a blíž te 4*.

23.01.2022 4 z 5


Ve jménu Metody Ve jménu Metody Juli Zeh

Nechápu tak nízké hodnocení. Za mě naprosto vynikající dystopicka záležitost. Jasně, je to krátké, chybí hlubší vysvětlení zákonitosti světa, vysvětlení přesnější principu fungování Metody. Ale ve výsledku to nevadí. Kniha i přes své relativní stáří (14let) je neskutečně aktuální. Je to dílo svižně, čtivé a vtáhnout mě od první chvíle. Rád si časem přečtu znovu.

23.01.2022 5 z 5


Nemám ústa & musím křičet Nemám ústa & musím křičet Harlan Ellison

No.... co říct. Očekávání velká a u toho zůstalo. Je to takové nevyvazene a zůstává po tom pachuť ztraceného času. Dvě povídky famozni - Nemám ústa a musím křičet a Velký Sam byl můj kamarád. Jedna povidka dobrá - Samobol a zbytek plytký. 3,5*/5

23.01.2022 3 z 5


Propast Propast Jozef Karika

Tohle jsem nečekal. Ten hype kolem autora nechápu. Je to utáhne, je to neuvěřitelné prostě ne. Zůstala mi potom neprijemna pachuť ztráty času. Bohužel. Moc jsem se těšil.

23.01.2022 2 z 5


Horkou jehlou Horkou jehlou Rudolf Havlík

Beze slov. Co víc od knihy chtít- ctiva, zábavná, poucna, emotivni, akční. Všechno tam je a je to zatraceně dobrý!!!

23.01.2022 5 z 5


Mateřský kód Mateřský kód Carole Stivers

Dávám 4* ale s odrenyma ušima. Kniha byla psaná takovým strohym vědeckým jazykem - zejména pasáže před pandemii, a to mi prostě nějak nesedlo. Jinak je kniha skvělá. Má vše. Pandemii, roboty a svižný příběh. Rozhodně doporučuji a sám se ke knize časem rád vrátím a dám jí ještě jednu šanci aby tam těch 5* bylo, protože na to má!!

23.01.2022 4 z 5


Tady, teď a tehdy Tady, teď a tehdy Mike Chen

Tak tohle jo. Tohle si líbit nechám. Perfektní scifi o cestování v čase, které je podáno krásně lehce a jednoduše. Psaný jazyk je krásně svižný bez zbytečných zakrýt a celé se to čte velmi snadno. Doporučuji všemi deseti.

23.01.2022 4 z 5


Bohové jadeitu a stínu Bohové jadeitu a stínu Silvia Moreno-Garcia

Za mě ne. Obálka je nádherná, premisa více než slibna, ale u toho to končí. Jasně nejsem cilovka a mohl jsem to tušit, že se to nepotká, ale ono je to prostě celé takove "duh". Nudné. Nevím zda je chyba v překladu, ale je to psané hrozně naivně a bez kouzla a emocí. Zklamání bylo veliké. Stejně jako očekávání. Bohužel. Ale věrné čtenáře si kniha najde toho se nebojím. Za mě Mexická gotika od této autorky mnohem lepší.

23.01.2022 2 z 5


Hladový lán Hladový lán Andrew Michael Hurley

Nová hororová klasika. Mělo to všechno co mít mělo!!!! Závěr byl neskutečně atmosférický a děsivý. Kniha, která v člověku rozhodně vyvolá příjemné nepříjemné pocity.

23.01.2022 5 z 5


Kirké Kirké Madeline Miller

Prijemne podání neprilis zname postavy z řeckych báji - respektive zname ale upozadene. Docela jsem se bal protoze nejsem, zrovna fanousek zanru, ale musim ricz, ze jsem byl spokojený i přes pár zadrhnuti a skobrdnuti. Kniha není dokonalá, ale příběh je svižný a psaný jazyk lehce stravitelny.

23.01.2022 4 z 5


Poutník před branami moudrosti Poutník před branami moudrosti John Boyne

Moje první setkání s autorem a hned trefa do černého. Originální putování milníky lidské historie mě vtahlo a pustilo až na úplném konci. Kdybych něco měl vytknout, tak snad jen absenci větší katarze, nějakého většího vyústěnív uplnem zaveru, ale v tomto případě se kupodivu jedna jen o maličkost. Katarze přicházejí v průběhu celé knihy. Byl jsem opravdu maximálně spokojen.

23.01.2022 5 z 5


Zítra je taky den Zítra je taky den Rudolf Havlík

Tak tohle pro mě bylo naprosté překvapení. Rudolf Havlík je Mistr a míst pera! Jedná se o jednu z nejlepších knih moderní české literatury. Je to akční, svižné a zábavné. Neskutečně zábavné. Kniha vás ale také poučí a chytí za srdce.

20.01.2022 5 z 5


Vánoční prasátko Vánoční prasátko J. K. Rowling (p)

Rowlingová to opět dokázala. Vanocni prasátko, je nádherným příběhem o lásce a přátelství. Pro děti je dostatečně hravé a pro dospělé čtenáře překvapivě mnohovrstevnate. Rowlingová ukazuje, že je opravdovou mistryní pera. Jeden z nejlepších vánočních příběhu všech dob.

20.01.2022 5 z 5