sara8768 sara8768 komentáře u knih

☰ menu

Říše upíra Říše upíra Jay Kristoff

Příběh nebyl špatný. Místy byl napínavý, některé postavy byly sympatické. Tím ale pozitiva končí. Vytvořené náboženství je podivně předělané křesťanství. Bohužel ale nepůsobí jako záměrný odkaz, nýbrž jen jako výpůjčka, jelikož autor neměl dostatek inspirace. Příběh kopíruje klasickou fantasy šablonu, kdy se k hlavnímu hrdinovy přidává družina, což není nutně na škodu. Co mi ale velice vadilo byl styl vyprávění. Zatímco se ve fantasy běžně používá postava učně a učitele pro zasvěcení do světa, zde autor využil dvě postavy, které jsou s chodem světa obeznámeny. Tím pádem vznikají velmi podivné rozhovory, kdy si postavy navzájem sdělují fakta, o kterých oba ví, že je znají, pouze je musí vyslovit nahlas. To vše působí neskutečně nepřirozeně. Přitom autor se věnuje i dětství hrdiny, tedy tyto informace nám mohl podat v této fázi a vše by bylo přirozené. Další velké mínus je jazyk, zde za velkou část může možná i překlad. Jazyk si hraje na rádoby vzletný, ale vše je nedotažené a nesmyslné (- Ústa zamčená jako tajemství - a podobné perly) zde by stačilo vložit lehký forshadowing na jakékoli z tajemství, která v knize jsou a větu dokončit nějak smysluplně. např. - které mu matka nikdy nesdělila - . Ale tak se zde neděje a takové podivné věty se táhnou celou knihou a je jich opravdu požehnaně. Popisy bojů jsou nezajímavé a občas se v nich objeví také nějaký rádoby vznosný jazyk, který celou dramatickou situaci naprosto zničí (např. Když čepel létá jako motýlí křídla). Do tohoto vznosného jazyka autor vkládá plno vulgarismů, které působí nuceně a nepřirozeně. Ve spojení s francouzským posh přízvukem hlavního hrdiny vše působí jako dort Pejska a Kočičky. Dále se zde vyskytují nudné a zbytečné skoro sexuální scény pro mě velmi rušivé.
Celá kniha na mě působila jako nepřirozená nepovedená snaha o stylizace na vysokou fantasy psanou studentem prvního ročníku gymnázia na literárním semináři. Vše je velmi nedotažené a kvality se dotýká jen okrajově, což je škoda, námět by mohl být zajímavý pro oddechovou knihu. Slyšela jsem pár přirovnání k Zaklínači, což je absolutně nesmyslné. Tato kniha nemá žádná hlubší témata a vrstvy, propracovanost, experiment s narativem nebo cokoli z toho, co Zaklínač představuje.

31.08.2023 1 z 5


Oceán na konci uličky Oceán na konci uličky Neil Gaiman

Úžasná kniha. Autor mistrně balancuje mezi realitou a dětskou představivostí. Fantasy prvky, které jsou zde spíš vyjádření psychologie postav. Čtení je velmi smutné a nepříjemné, autor zde ukryl mnoho témat, nad kterými můžete přemýšlet i dlouho po dočtení. Velmi silný několikavrstevný příběh. V knize jsou velmi neobvyklým způsobem zpracována těžká témata jako smrt, týrání dětí, problematická rodina. Pokud má člověk soucit, bude ho čtení velmi bolet, ale bude rád, že si příběh přečetl.

20.03.2023


Dražba série č. 49 Dražba série č. 49 Thomas Pynchon

Náročnější na sledování, čtenář musí být pozorný, ale je to naprosto skvělé.

10.01.2023 5 z 5


Dítě boží Dítě boží Cormac McCarthy

Trochu netypický styl psaní, autor píše tak, aby si čtenář věci postupně pospojoval a musel trochu přemýšlet. Skvělé dílo.

09.01.2023 4 z 5


Zahrada mrtvých duší Zahrada mrtvých duší Lukáš Boček

Dlouho se mi nestalo, že bych knížku přečetla takhle rychle. Normálně u knihy celý den nevydržím, tentokrát jsem měla za den a půl dočteno. To se mi u české tvorby daří snad jen u Hostovského. A možná mě částečně vtáhla i právě ta podobná atmosféra tajemství a rodinných problémů.
Je opravdu vidět, kolik práce a výzkumu psaní knihy muselo dát. Vše je velice propracované a navázané. Celou dobu jsem byla ve střehu, aby mi neunikl nějaký náznak nebo vodítko. Hrozně jsem si užila malé “ukazatele”, které byly pro další vývoj příběhu důležité. Do poslední chvíle jsem si nebyla jistá, jak se věci mají a jestli někdo říká úplnou pravdu. Všechno prožívání a pocity byly popsané tak, aby vše vyznělo reálně a člověk sám se do nich dokázal vcítit a mnoho z nich i sám znal. Téma knihy je značně depresivní, ale tím víc si z toho může člověk odnést.
Obrovský klobouk dolů autorovi, velmi kvalitní kniha, která vám nedovolí přestat číst, i když občas je dobré se zastavit a nad vším se zamyslet a zavzpomínat na to, co bylo v knize řečeno dřív.

Malý spoiler
.
.
Upřímně mě pobavila narážka na Jiráskovy romány i Kafkův nástup na scénu.

07.06.2022 5 z 5