robosick robosick komentáře u knih

☰ menu

Smršť Smršť Jozef Karika

Absolutně nechápu kritiku této knihy. Nejsem úplně největším fanouškem Kariky, četl jsem mimo této knihy jen tři jeho knihy a vše to byly mysteriózní thrillery. Příběh je jednoduchý, ale co se budování strachu týče, funguje stoprocentně.
Výstavba charakteru hrdinů je u Kariky trochu zvláštní, minimálně v těch knihách, které jsem četl, často figuruje hlavní postava, která se neživý tvrdou prací, často vysokoškolsky vzdělaná, nezastupuje zrovna maskulinní spektrum chování. Ve všech těchto knihách funguje i žena, do které je hrdina zamilovaný. Ženská postava je většinou citově vyzrálejší, v problematickém vztahu.
Přijde mi smutné, že lidé odsuzují tuto knihu, za poněkud složitější pasáže, které se opírají o různé filozofické teorie. Chápu, že mnoho lidí čte knihy, aby se odreagovali. Právě proto jsem vděčný za Kariku, který mimo toho, že je zdatný vypravěč, dokáže aplikovat tolik popkulturních či vědeckých narážek ve svých knihách, že je to až pozoruhodné, ale rozšíří takto obzory čtenáři běžných knih, které najdete na ve výlohách "průmyslových" knihkupectví.

07.01.2021 4 z 5


Všechny kočky jsou šedé: Hudba úzkosti Všechny kočky jsou šedé: Hudba úzkosti Karel Veselý

Čtivě napsané shrnutí historie melancholie, beznaděje a frustrace v populární hudbě, zahrnující dobový kontext i osobní vhled autorů. Doporučuji všemi deseti.
P.S. Na Spotify a Youtube je sestavený playlist skladeb, tak si ke čtení můžete i poslechnout zmiňovanou hudbu.

07.01.2021 5 z 5


Teogenní zlo Teogenní zlo Josef Halata

Čtivě napsaný text. Ideální ke konfrontaci věřící matky.

07.01.2021 4 z 5


Na poště Na poště Charles Bukowski

Pro mě jedna z nejlepších knih, kterou Bukowski napsal. Narazil jsem na ni v antikvariátu a během necelých 24 hodin ji zhltnul.

07.01.2021 5 z 5