Qercus Qercus komentáře u knih

☰ menu

Neděle u Bouvines 27. červenec 1214 Neděle u Bouvines 27. červenec 1214 Georges Duby

Georges Duby nás vezme na výlet do dob kdy panovník musel před šlechtou a hlavně před Bohem dokázat, že je vyvolený vládnout. Duby a Le Goff jsou klasikové, kteří budou ovlivňovat stejnou měrou odborníky jako nás nadšence. Děkuji moc za nádherný výlet do míst a časů, která jsou tak odlišná od našich.

22.05.2023 5 z 5


Dějiny Španělska Dějiny Španělska Antonio Ubieto Arteta

Tyto dějiny Španělska předpokládají poměrně dobrou znalost Španělských dějin. Pokud ji člověk má vřele doporučuju. Pokud ne z této knihy je nezískáte.

06.03.2023 5 z 5


Náměsíčníci - Jak Evropa v roce 1914 dospěla k válce Náměsíčníci - Jak Evropa v roce 1914 dospěla k válce Christopher Clark

Tahle kniha je opravdu pecka. Četlo se to báječně. U některých kapitol bych ani nevěřil že popisují 120 let staré události. Ruský imperialismus a Srbský nacionalismus stále ještě rezonují v obou národech. Tak doufejme, že nezpůsobí žádný další průšvih.

23.02.2023 5 z 5


Nepřemožitelný Nepřemožitelný Peter Englund

Tato kniha je o tom co se stane, když na trůn moderního Švédska bez peněz, dosedne skopčák bez pudu sebezáchovy, ale s hlavou plnou vizí.

Napínavý příběh plný létajících končetin, moru, chrabrých protivníků a hamižných zkorumpovaných, často také nekompetentních politiků, vládců a vojevůdců.

Přidat trochu (hodně) sexu a ubrat smrad z polního ležení, vkusně nalíčit vojenské prostitutky, zbavit je syfla a alespoň z 1/10 udělat lesby. Z geniálního a bezohledného Wrangela udělat černocha a hádám může z toho Hollywood udělat dokonalý filmový spektákl vedle kterého bude blednout i Hra o trůny.

Ano tato kniha je napsaná hodně čtivě a napínavě. Dost tomu pomáhá autorův styl a ještě víc doba, která nebyla nudná.(Co by dali sedláci za pár let klidu).

04.01.2023 5 z 5


První kníže, aneb Předtucha moci První kníže, aneb Předtucha moci Jiří Bílek

Čtení této knihy bych připodobnil cévkování ostnatým drátem. 1/3 knihy jsem čekal na světlý moment který by ospravedlnil čas strávený u této knížky. Žel větší šance byla najít celosvětový mír na dně sedmého škopku v nádražní restauraci. Nenašel jsem ani jedno a tak kniha putovala nedočtená zpět do knihovny.

05.08.2022 odpad!


Normani v evropských dějinách Normani v evropských dějinách Charles Homer Haskins

Kniha se moc pěkně čte. Je jednoduchá a i přesto, že jsem v ní nenašel moc nových informací byla pro mě přínosem. Je stará a v některých ohledech je to na ní znát(pokud by dnes pan profesor napsal, že USA založili potomci britských kolonistů může si rovnou sbalit a jít montovat auta k panu Muskovi). Autor popisuje historii Normanů, díky tomu že není ani Angličan ani Francouz, bez emočního náboje což je moc dobře.

05.08.2022 5 z 5


Meč a kříž Meč a kříž Jiří Kovařík

Co k této knize napsat?

Hans Christian Andersen by s pokorou zahodil pero a papír, kdyby žil v jeho době pan Kovařík, takové pohádky jsem už dlouho nečetl. Možná by bylo lepší zařadit tuto knihu raději do sci-fi než do naučné literatury.

05.08.2022 1 z 5


Potopené zrcadlo - Legendy, pověsti a pověry z Bretaně Potopené zrcadlo - Legendy, pověsti a pověry z Bretaně Ivana Tomková

Četl jsem dětem před spaním.

Krásné pohádky

27.07.2022 5 z 5


Čtvrtý králův pes Čtvrtý králův pes František Niedl

Tato kniha je jako kebab o druhé ráno, když se člověk vrací zduněný a hladový po prohýřené noci.

Nasytí a když není člověk jó velká fajnovka tak v sobě i udrží.....

Čteno ve vlaku do práce a po půl roce si pamatuji jen přechod zimních Alp hlavním hrdinou a úprk před laškujícími Kumány.
Kniha nenudila, velká literatura to ovšem není.

27.07.2022 3 z 5