pietroaretino pietroaretino komentáře u knih

☰ menu

Ztroskotanec Ztroskotanec Thomas Bernhard

" Teoreticky lidem rozumíme, ale prakticky je nemůžeme vystát, pomyslel jsem si, nejčastěji s nimi zacházíme s velkou nechutí a jednáme s nimi výhradně z našeho hlediska. Lidi bychom ale neměli nahlížet jenom z našeho hlediska, měli bychom je pozorovat a jednat s nimi ze všech zorných úhlů, pomyslel jsem si, zacházet s nimi takovým způsobem, abychom mohli říci, že jsme s nimi zacházeli takříkajíc dokonale nepředpojatě, což se však nepodaří, protože ve skutečnosti jsme vždycky a vůči každému předpojatí. "

19.04.2018 5 z 5


Myslete na děti! Myslete na děti! Ian McEwan

"Obrovské štěstí, když přijdete na svět s náležitě zformovanými tělesnými orgány na správném místě, když se narodíte rodičům, kteří jsou láskyplní, nikoli krutí, nebo když se díky nějaké geografické nebo společenské náhodě vyhnete válce nebo chudobě. A jestliže to všechno naleznete, je mnohem snazší být bezúhonný a počestný."

14.03.2018 5 z 5


Tiché dny v Mixing Part Tiché dny v Mixing Part Erlend Loe

" Divadlo musí bolet. Musí především bolet. Musí bolet tvůrce, zprostředkovatele a v neposlední řadě příjemce. Když byť jen v jednom z těch článků uspokojuje, pak to není divadlo. Pak je to jenom obyčejná inscenace. Bolelo to? To by měla být kontrolní otázka pro všechny, kdo vycházejí z divadelního sálu.
Divadlo by mělo pravidelně platit lidi, aby stáli venku a kladli tuhle otázku těm, kteří po představení vycházejí ven. A pak je zmlátili. Tak by se oddělil póvl, ti, co tam chodí pít bílé víno a předvádět kožich ze stříbrné lišky.Pryč s nimi. "

28.02.2018 3 z 5


Stín někdejšího času Stín někdejšího času Luis Sepúlveda

" Svoboda je stav milosti, a my jsme svobodní, jen pokud za ni bojujeme. "

28.02.2018 3 z 5


Gottland Gottland Mariusz Szczygieł

V situaci, kdy by měl někdo říct: "O tom jsem se bál mluvit", "Na to jsem neměl odvahu se zeptat", O tom jsem neměl tušení", říká: "O tom se nemluvilo". "To se nevědělo". " Takové otázky se nedávaly".

08.01.2018 4 z 5


Můj Janáček Můj Janáček Milan Kundera

"Janáček musel trpět, když viděl, jak Pastorkyňa, neslyšena, stárne".

25.02.2016 5 z 5


Podvolení Podvolení Michel Houellebecq

" Ježíšovým problémem bylo, že příliš miloval lidi. Nechat se kvůli nim ukřižovat je minimálně projevem nevkusu, jak by řekla ona stará buzna (míněn Nietzsche). A ani ostatní jeho činy nesvědčí o velké soudnosti, jako například odpuštění cizoložnici s argumenty typu, " ať ten, kdo nezhřešil" atd. Vyřešit by se to přitom dalo tak snadno, stačilo zavolat sedmileté dítě - malej fakan by ten první kámen hodil. "

07.01.2016 5 z 5


Delfíní lidé Delfíní lidé Torsten Krol

" Máma mě kdysi nosila v břiše a já jí pak vyšel z těla vagínou. Teď jsem měl v žaludku pro změnu já ji a brzy mi měla z těla vyjít zadkem. "

08.10.2015 4 z 5


Mýcení Mýcení Thomas Bernhard

" Léta z nějakého člověka všechno vysáváme, a najednou řekneme, že tento člověk, kterého jsme málem úplně vysáli, vysává NÁS. A s tímto sprosťáctvím se pak musíme po zbytek života, vyrovnávat, pomyslel jsem si nyní."

29.04.2015 5 z 5


Na svatého Dyndy Na svatého Dyndy Raymond Queneau

" Cizinci žijí v krabicích. Vedle sebe položené krabice tvoří byt. Na sebe položené krabice tvoří dům. Jsou tam proraženy díry, aby se tam dostali obyvatelé, zima a déšť. Otáčivá víka z neprůhledné hmoty oddělují obyvatele jedné krabice, ovšem pod podmínkou, že i v nich je proražena díra, nazývaná klíčová dírka.........................."
" Osoby, které se halí do prostěradla, aby zmizely z provozu, kladou Cizinci do krabic, a ty zahrabávají. Dvě velké krabice u sebe, z nichž byla vyňata společná stěna, se nazývají divadlo. Do krabice vlevo se nacpou diváci, do pravé herci. Diváci jsou lidé, kteří se shromažďují, aby dělali hluk tím způsobem, že tlučou rukama o sebe. Herci jsou lidé, kteří si povídají nahlas v intervalech ticha, jež jim ponechají diváci............."

03.04.2015 4 z 5


Následující příběh Následující příběh Cees Nooteboom

" Většinou stačím vystopovat své myšlenky až k té pošetilé, ponižující chvíli usnutí, kdy se duch musí vzdát potřebám těla, jež se s otrockou podřízeností ukládá do temna noci a nic mu není milejší než předstírat nepřítomnost."

03.04.2015 4 z 5


Parfém: Příběh vraha Parfém: Příběh vraha Patrick Süskind

" On, Jean-Baptiste Grenouile, narozený bez pachu na nejsmradlavějším místě světa, pocházející z odpadu, kalu a hniloby, vyrostlý bez lásky, žijící bez teplé lidské duše jedině ze zarputilosti a ze síly hnusu, malý, hrbatý, kulhavý, ošklivý tvor, jemuž se každý vyhýbal, obluda uvnitř stejně jako zevně - dosáhl toho, že si ho oblíbil celý svět. "

25.02.2015 4 z 5


Chceme to, co máte vy Chceme to, co máte vy John Lanchester

"Čtivý Lanchesterův román je pozoruhodnou sondou do dnešní Británie, především do současného Londýna, který je dynamickým mikrosvětem moderní společnosti - se všemi klady a zápory, kkteré to v dnešním světe obnáší. Je dobré takové knihy číst, protože bychom měli vědět, co se děje. "

26.12.2014 5 z 5


Divocí detektivové Divocí detektivové Roberto Bolaño

" DIVOCÍ DETEKTIVOVÉ jsou kromě jiného i klíčovým románem a recesí v cimrmanovském duchu a rozklíčovat všechna jména možná dokážou jen nejbližší Bolaňovi přátelé, navíc nadaní encyklopedickými vědomostmi. "

27.11.2014 4 z 5


Mše za město Arras Mše za město Arras Andrzej Szczypiorski

" Domnívám se, že každý nosí nějaké břemeno a že je příliš nevnímá. Nastane však chvíle, kdy stéblo slámy přihozené na jeho bedra způsobí, že se celá postava sehne k zemi, dech zeslábne, pot stéká do očí a všechny city se mění ve zvířecí touhu po odpočinku. Jen odhodit tu tíhu, jenom se uvolnit z jařma. V tu chvíli si nepamatujeme, že nás tlačí stéblo slámy, a zdá se nám, že celá země, a dokonce i nebesa leží na našich bedrech. Každý se v tom okamžiku bázlivě rozhlíží, kam by to břemeno shodil, a když spatří souseda - s čistým srdcem ho rozdrtí! "

12.11.2014 4 z 5


Opojení z proměny Opojení z proměny Stefan Zweig

" Každá látka v sobě nese určitou míru napětí, jejíž další stupňování už nesnese. Voda má svůj bod varu, kovy svůj bod tání, a ani prvky duše nemohou uniknout tomu nezvratnému zákonu. Radost může dosáhnout určitého stupně a nic navíc už člověk necítí, a stejně tak bolest, zoufalství, zdrcenost, hnus a strach. Když je vnitřní nádoba naplněna po okraj, nepojme do sebe už ani o jedinou kapku světa víc. "

05.11.2014 4 z 5


Kapitán Kloss Kapitán Kloss Zbigniew Safjan

Ňam, to je žvanec !!

11.10.2014 5 z 5


Ilustrovaná frazeologie Ilustrovaná frazeologie Josef Lada

- Je špatně naložen.
- Je z toho jelen.
- Šel zpitý pod obraz.
- Je u vytržení.
- Nešlo mu to do hlavy.
- Vzal nohy na ramena a utíkal.

A teď to, pane Lado nakreslete...

11.10.2014 5 z 5


Sto veselých kreseb Sto veselých kreseb Josef Lada

- Proč jste opustil své poslední místo?
- Pro dobré chování.
- Jak to?
- Pro dobré chování mi byl zbytek trestu prominut.

11.10.2014 5 z 5


Povídání pro děti Povídání pro děti Peter Bichsel

V Zacharovi došlo na Zacharovi u Zachara k Zacharovi, který si vyžádal dva Zachary. Zachar jel po Zacharovi ze Zachara do Zachara. O Zachara později došlo na Zacharovi ze Zachara k Zacharovi se Zacharem. Zachar Zachara, Zachar Zachar, a jeho Zachar, Zachar Zachar, byli na Zacharovi mrtví.

04.09.2014 5 z 5