perpentykl perpentykl komentáře u knih

☰ menu

Iluze paměti Iluze paměti Julia Shaw

Zajímavé téma, ale tragicky zpracované. Takhle se populárně naučné knihy fakt nepíšou, prokousat se tím bylo utrpení. Neustálé odkazy na studie a citace, mraky čtenářsky nezajímavého balastu... Jak píše Jelitovna - proškrtání na polovinu by knize výrazně prospělo.

16.04.2021 2 z 5


Gentleman v Moskvě Gentleman v Moskvě Amor Towles

Jen stručně. Jedna z nejlepších knih, co jsem v posledních letech četl. Doporučuju!

09.03.2021 5 z 5


Kniha o životě a smrti Kniha o životě a smrti Axel Munthe

Nějak jsem se s autorem nepotkal. Jeho styl vyprávění mě vůbec neoslovil, četl jsem to hodně na sílu a někde v půlce to vzdal. Nehodnotím...

15.02.2021


My proti vám My proti vám Fredrik Backman

Jak jsem psal u Medvědína, Backmanův způsob vykreslování postav a děje mě hodně baví a skvěle se mi čte. Druhej díl mi ale přišel maličko překombinovanej a ta politická linka trochu na sílu... Nicméně na pět hvězd to pořád má :)

15.02.2021 5 z 5


Zajícův rok Zajícův rok Arto Paasilinna

Vánoční dárek, vůbec jsem autora neznal, teda to jsem si myslel, když jsem knihu držel poprvé v ruce. Pak jsem si ale vygooglil, že napsal Autobus sebevrahů, který jsem viděl jako divadelní představení a hodně se mi, až na pár nelogičností výměnou za humor, líbilo. S touto knihou to bylo podobné. Líbil se mi ten živočišný styl příběhu, jak si volně běží, jako ten zajíc - ikdyž tenhle toho teda moc nenaběhal ;)
Dal bych 4,5, protože 4 mi přijde málo. Ale na plnej počet to není, takže 4*

15.02.2021 4 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Tady mi vůbec nedávalo smysl to "módní" poskakování v čase tam a zase zpět. Přijde mi, že to knize spíš ubralo, než přidalo. Oba příběhy se mi líbily a dobře se to četlo, krátké kapitoly mi nevadily. Je to rozhodně nadprůměrná kniha, ale neoslovila mě natolik, abych ji vzal podruhé do ruky a dal plný počet.

15.02.2021 4 z 5


Pravda Pravda Michael Palin

Kniha naprosto postrádá humor, kterého jsem od tohoto autora očekával alespoň špetku, ale moje chyba, neměl jsem ho očekávat. Nicméně, četlo se mi to dobře :)
Příběh ovšem kulminuje v půlce, pak už má děj sestupnou tendenci a rozuzlení je vyloženě banální a nepomůžou tomu ani Karlovy Vary. Působí to na mě dojmem, že si autor řekl: Co by asi Melville nikdy neudělal? A odpověděl si tím, co se nabízí na první dobrou a to do knihy bez velkého přemýšlení dal...
Celkem tedy chápu, proč se prodává v Levných knihách za zlomek původní ceny. Propadák to není, takové lehčí čtení pro nenáročného čtenáře, ale doporučení se ode mě nedočká...

02.02.2020 2 z 5


Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Hokej mě nikdy moc nebavil ale číst Backmana mě baví nesmírně. Málokdo umí tam mistrně vykreslovat děj i postavy. Asi nejlepší kniha, co jsem v poslední době četl a už se těším na pokračování :)

24.01.2020 5 z 5


Ze života fotografa Ze života fotografa Petr Jan Juračka

Dostal jsem knihu k vánocům a byl jsem z toho rozpačitý. O autorovi jsem nikdy neslyšel, vůbec jsem nevěděl, co čekat. Kniha vydaná přes Hithit může být jakákoli. Naštěstí se mé obavy nepotvrdily :)
Je sice poznat, že autor není spisovatel, některé kapitoly jsou literárně celkem prázdné, ale těch je naštěstí menšina. Jeho smysl pro humor a ironii mi velice sedl a nad většinou knihy jsem se výborně bavil, v závěru se i nefalšovaně dojal.
Co mi ale přišlo vyloženě špatně, je papír. Celkem dobře na něm ještě vypadají detailní fotky. Ale krajiny jsou vyložená tragédie. Jestli to byl záměr, aby fotky měly jen ilustrační charakter a nestrhávaly na sebe pozornost... Těžko říct.
A taky musím vyzdvihnout kapitolu, kterou psala autorova žena. Přes rozpačitý úvod je to skvěle napsané a u zábradlí jsem řval smíchy :)

18.02.2019 4 z 5


Síla záměru Síla záměru Valerij Vladimirovič Sineľnikov

Jak prodat dobrou myšlenku na jednu A4? No musíme to nějak nastavit, aby se to dalo prodat jako kniha. Kniha musí mít příběh. Že nesouvisí s tou myšlenkou? Ale to se poddá.
Obsah je min. 50% balastu, který s obsahem buď nesouvisí vůbec (mystický příběh) nebo zcela okrajově. I tak ale může člověku, který má problémy s rozhodováním, něco dát.

25.01.2019 2 z 5


Dobře utajené housle / Jablko je vinno Dobře utajené housle / Jablko je vinno Miroslav Horníček

Horníček je takovej českej Murakami, ale vtipnější.

09.01.2019 3 z 5