Iluze paměti

Iluze paměti https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334221/bmid_iluze-pameti-dK6-334221.jpg 4 17 6

Možná jste někdo jiný. Stává se vám, že najednou zapomenete, co jste chtěli udělat? Nemůžete přijít na jméno známého, kterého jste právě potkali? Tímto způsobem paměť chybuje celkem běžně. Co když se ale dopouští naprosto zásadních omylů, co když vámi dokonce manipuluje a vytváří vlastní verze vzpomínek a vybájenou minulost? Forenzní psycholožka Julia Shawová ve své knize zkoumá různé způsoby, kterými nás mozek vodí za nos. Staví na skutečných případech falešných přiznání, přiznání ke zločinům, jež se nikdy nestaly, ukradených vzpomínek cizích lidí a bludech všeho druhu. Především ale radí, jak posílit paměť právě na základě vědomí, že je nedokonalá a nespolehlivá. Iluze paměti nabízí jedinečný, ohromující vhled do lidské mysli a klade znepokojivou otázku, zda jsme schopní sami sebe opravdu poznat.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Psychologie a pedagogika , Věda

Vydáno: , Paseka
Originální název:

The Memory Illusion , 2016


více info...

Přidat komentář

knihyKeMne
19.09.2021 4 z 5

Překvapuje mě, že řada čtenářů hodnotí styl napsání této knihy tak negativně, já s tím problém neměla. Naopak mi to přišlo jako moderní popularizačně naučný styl, s jakým jsem se setkala i v jiných knihách.

Obsah knihy byl také dost zajímavý, i když výsledkem je poznání, že se skutečně nemůžeme na své vzpomínky spolehnout. Autorka se to v poslední kapitole snaží odlehčit hledáním pozitivní stránky věci, stejně je to ale frustrující. Protože člověk by se rád viděl dokonalejší, než je. Zajímavé byly dopady tohoto fenoménu např. na soudnictví. Určitě to stojí za přečtení.

P.S.: Jestli někdo chápete, proč jsou na obálce ty brýle, prosím písněte mi to. Ještě kdyby tak byly růžové, to bych možná ještě pochopila.

zahadum
10.06.2021 2 z 5

Žiaľ musím súhlasiť s ľuďmi ktorí písali, že kniha je zle napísaná. Skutočne je to veľmi nudné, nezáživné napísaná vedecká kniha. Je paradoxne o pamäti ale mal som problém si spomenúť čo bolo stranu predtým písané. Môže za to autorkin nešťastný štýl ktorým čitateľa unavuje, uspáva a odrádza od ďalšieho čítania. Tak som sa tešil na knižku od autorky ktorá sama robí vedecký výskum v danej oblasti a takto to dopadlo. Ľutujem kúpu tejto knihy.


perpentykl
16.04.2021 2 z 5

Zajímavé téma, ale tragicky zpracované. Takhle se populárně naučné knihy fakt nepíšou, prokousat se tím bylo utrpení. Neustálé odkazy na studie a citace, mraky čtenářsky nezajímavého balastu... Jak píše Jelitovna - proškrtání na polovinu by knize výrazně prospělo.

hu_87
07.12.2020 5 z 5

(SPOILER) Poctivě zpracovaná knížka nabalená informacemi. Je psaná vědecky, podložená vědeckými studiemi, takže jí ocení v prvé řadě lidé, kteří se o problematiku zajímají, popř. studují psychologii a příbuzné obory.
Poslední dvě kapitoly mě teda nebavily tak jako zbytek knížky, to ale neznamená, že ta knížka není dobrá.
Výcuc některých informací:
- mozek je neuvěřitelně tvárný a plastický orgán
- zapomínání je pro mozek zdravé
- emočně nabité vzpomínky mají tendenci se lépe ukládat do paměťi (avšak přílišný afektivní náboj může být z hlediska vštípivosti negativní v tom smyslu, že se zaměřuje pozornost na úzký okruh informací a nezapamatuje se pak to relevantní)
- autisti mají horší autobiografickou paměť
- lidé s posttraumatickým šokem si více pamatují věci, které v pokusu mají zapomenout (což tak odpovídá jejich flashbakům, které by chtěli zapomenoutú)
- ve spánku se mozek očišťuje od potenciálně neurotoxického glutamátu, jehož nadbytek způsobí poškození neuronů a nadbytek vápníku
- volíme lepší roli sebe sama: když se lidem ukážou jejich skutečné tváře a upravené tak, aby byly podle měřítek více atraktivní, považují lidé za vlastní tváře ty upravené
- za některých podmínek je dokonce pozitivní, když spolu mohou svědci trávit čas ve skupině

Jelitovna
07.11.2019 3 z 5

Hrozně jsem se při čtení nudila, což není výhodné rozpoložení pro zapamatování si sdělovaných informací. Zrovna autorka by si toho mohla být vědoma a své dílko tomu přizpůsobit. Možná se snažila, jen pokud jde o mě, tak se jí to prostě nepovedlo. Nemůžu tedy doporučit k přečtení všem, zároveň jsem však přesvědčená, že by co nejvíce lidí mělo vědět například že: "Všichni snadno podléháme stejným paměťovým klamům a přílišné sebedůvěře." a nebo také že: "Našimi vzpomínkami se dá snadno manipulovat, ať jsou emocionální, verbální nebo vizuální."
Kdyby měly "Iluze paměti" poloviční rozsah, dostaly by ode mne o hvězdičku víc.

Márinka
20.07.2017 5 z 5

Ve svých kurzech trénování paměti dávám přednost praxi před teorií. Vím ale, že ke hře potřebujeme "hřiště". A tím je právě ona "nudná" teorie.

Kniha Iluze paměti je pro naprostého laika možná trochu náročnější. Přesto ji doporučuji všem, kdo se o paměť, její selhávání či trénování zajímají. Obsahuje informace z mnoha starších i aktuálních průzkumů, projektů a testování. Dovíte se např. co s naším mozkem dělají prášky na spaní, proč je k ukládání informací do paměti nutná pozornost, jak nám média přetvářejí paměť, že asociace se považují za základ mysli již od dob Platóna i proč potřebujeme zapomínat.

Štítky knihy

paměť, trénink paměti

Autorovy další knížky

Julia Shaw
německá, 1987
2020  76%Zlo: Věda o temných stránkách lidství
2017  78%Iluze paměti

Kniha Iluze paměti je v

Právě čtených1x
Přečtených27x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce13x
Chystám se číst67x
Chci si koupit20x