PavelS PavelS komentáře u knih

☰ menu

Ztracena v dobré knize Ztracena v dobré knize Jasper Fforde

Skvělá kniha. Bohužel vydány jen první dva díly. Nakladatelé, kteří skončí v polovině série, by se měli věšet za koule do průvanu.

07.07.2023 5 z 5


Praví bastardi Praví bastardi Jonathan French

Ve srovnání s prvním dílem došlo ke značnému poklesu kvality. Má to snad být fantasy ze "země, která není pro starý", kde hlavní hrdina by měl řešit to, zda vůbec přežije do příští stránky. A co se místo toho minimálně v půlce textu řeší? Hrdinové půlku knihy debatují a rozjímají nad gendrovými a rasovými předsudky svého světa. No hnus velebnosti.

30.12.2022 1 z 5


Smrt nosí rudé škorně Smrt nosí rudé škorně Pavel Hrdlička

V komentářích se lze dočíst různých srovnání s Vondruškou. Pokud bych se měl dopustit téhož, tak musím říct, že Vondruška ač historik nesahá autorovi této knihy co do historických reálií ani po kotníky. Je to podstatně lepší kniha než už bohužel Vondruškův stokrát vylouhovaný pytlík čaje.

15.01.2021 4 z 5


Židovský policejní klub Židovský policejní klub Michael Chabon

Výborná kniha.

20.02.2018 5 z 5


Andělé a démoni Andělé a démoni Dan Brown

Neuvěřitelná srágora.

04.02.2018 odpad!


Inferno Inferno Dan Brown

Inferno mne znovu ujistilo v tom, že Brown jako spisovatel je schopen jediného, a to kunsthistorických výkladů. Zcela určitě neumí vymyslet zápletku, která má hlavu a patu. Pokud zápletku neukrade, viz Šifra mistra Leonarda, tak jeho romány stojí za prd. Ty úchylnosti, které převáděl v Andělech a démonech, aby děj jakžtakž plynul, jsou fakticky drsné. Třeba ta Brownova konstrukce, kdy Landgon letí přes oceán raketoplánem X33, aby stihnul šibeniční termín, je pro kohokoli s alespoň minimálními technickými znalostmi zcela a neprosto nesmyslná a nepoužitelná ani pro béčkové scifi, o vyhození Vatikánu do vzduchu pomocí antihmoty nemluvě. V Infermu předvádí podobné nelogické zhovadilosti, které se s realitou míjejí na sto honů. Akorát se z nich místo fyziků a techniků, bude zvedat žaludek biologům, genetikům a demografům. Četli jste třeba jedno z ranných Brownových "děl" Pavučinu lží? Pokud ne, tak vřele nedoporučuju. Je to slabá slátanina. Inferno patří do stejné kategorie. Bohužel mezi tím si Brown "udělal jméno" Šifrou mistra Leonarda, která jediná stojí za to, snad díky ukradené zápletce. Takže vše co Brown vyplodil po ní, berou nakladatelé a čtenáři jako veledílo, i když je to stejná slabota, jako vše co bylo před Šifrou.

16.10.2016 odpad!


Flashback Flashback Dan Simmons

Výborná kniha a realisticky popsaný rozklad budoucí společnosti, způsobený nápady a regulacemi červených a zelených vylízanců. Bohužel EU k tomu má nakročeno mnohem víc než USA.

05.07.2016 5 z 5


Řeky Londýna Řeky Londýna Ben Aaronovitch

V předchozím komentáři byl zmíněn Harry Potter. Já musím konstatovat, že Potter je ve srovnání s Řekami Londýna ubohá slátanina.

04.03.2016 4 z 5