PanZahadnyCZ PanZahadnyCZ komentáře u knih

☰ menu

Jak jsem potkal český film Jak jsem potkal český film Pavel Taussig

Kniha neurazí, je to hezky poskládaný časosběr, ale asi nebudete potřebovat se k němu vracet nebo z něj čerpat. Rozhovory jsou vedeny jak s profláklými profesionáli, tak s méně známými, avšak neméně důležitými osobnostmi, které nějakým způsobem ovlivňovali nebo byli ovlivňováni československou filmovou a televizní tvorbou. Asi nejvýraznější a nejčastější téma je popisování změn na Barrandově po roce 1968 a omezování či zakazování tvorby.

08.12.2019 3 z 5


Chyť ten zvuk Chyť ten zvuk Ennio Morricone

Zhruba první polovina knihy je zaměřena spíše pro nadšence filmové. Popisuje se v ní Enniova spolupráce s tím kterým režisérem vzhledem ke konkrétním filmům a s nimi spjatými soundtracky, nejčastěji je samozřejmě rozebírána spolupráce se Sergiem Leonem. V druhé polovině knihy jsem měl tendenci občas vypínat, protože Alessandro De Rosa (autor knihy, Enniův žák a vlastně i kolega) často zabrušuje do muzikologického slangu a problematik, jímž já, jakožto pouhý laik, nemám šanci tak dobře rozumět, a bohužel před tímto nejste jakožto čtenář varováni, ani zde není nic jako vysvětlivky. Svým způsobem je to ale dobře, že vás tato kniha nevodí za ručičku, ale naopak vám nasadí brouka do hlavy. Zřejmě počítá se vzdělaným čtenářem jak v oblasti filmové, tak v oblasti hudební. Z mého pohledu je důležitější znát spíše filmy, o kterých je řeč, jinak vám popisování procesu skládání hudby k nim nebude říkat mnoho, když si melodii nebo samotný film nedokážete při čtení zpětně vybavit. Zhruba posledních sto stran jsou časem posbírané ódy na maestra Morriconeho, od jeho nejbližších spolupracovníků a kolegů. Koncept knihy je příjemný a lepší životopis by dnes dal jen těžko někdo dohromady.

16.08.2019 5 z 5


Generace normalizace. Ztracená naděje českého filmu? Generace normalizace. Ztracená naděje českého filmu? Tereza Czesany Dvořáková

Autentické rozhovory se studenty FAMU, jejichž potenciál a tvůrčí možnosti umlčelo temné období prorežimní normalizační kinematografie, které od Srpna '68 vládlo skoro až do počátku 80. let. Šílená doba. Velmi přínosné čtení i pro takové čtenáře, kteří se o film zajímají jen okrajově.

02.09.2017 4 z 5


Odstřelovačské eso - Deník z východní fronty a sovětského zajetí Odstřelovačské eso - Deník z východní fronty a sovětského zajetí Bruno Sutkus

První část knihy je velmi otravná. Vychloubačný Bruno nezajímavě popisuje jeden zásah za druhým, ale nic víc. Když to ale překousnete, tak zhruba v půlce knihy autor popisuje svůj pobyt na Sibiři a na ostatních místech v SSSR, kde nuceně desítky let živořil, a to už je mnohem poutavější čtení. Napínavé, výřečné a neuvěřitelné. Přestože autor má tendenci k přehánění (jak ostatně nejednou přiznávají i poznámky od překladatele), tak je to dechberoucí čtení. Jako stvořené pro výpravnou historickou TV minisérii.

17.01.2017 4 z 5


Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

I přes poměrně zdlouhavý rozjezd (ani ve filmu ho moc nemám rád) Tolkien efektivně střídá jak bojové pasáže, tak i ty, kde se Družině dostává klidu a míru. S každou přečtenou stránkou mě překvapuje, co všechno bylo ve filmu směle vynecháno, nebo naopak vystiženo tak dokonale, že by to nikdy jiný, než trio scénáristů Fran Walsh, Philippa Boyens a Peter Jackson nezvládl. Není to sice zas tak jednorázové a poutavé čtení jako Hobit, přesto jsem ale čtením této knížky uchvácen.

21.08.2016 5 z 5


Encyklopedie dějin USA Encyklopedie dějin USA Thomas L. Purvis

Skvělá kniha na souvislé abecední čtení, ale zároveň ochotný pomocník při hledání konkrétního historického termínu. Výborně zpracované, doporučuji.

13.04.2015 5 z 5