Oscar_the_Freak Oscar_the_Freak komentáře u knih

☰ menu

Pod hladinou Pod hladinou Darcy Coates

Tato kniha byla první co jsem od Darcy Coates četl, přiznám se, že jsem od toho ze začátku moc nečekal. Snažím se od knih co jsou vyloženě nové nic neočekávat, poté nehrozí tak velké zklamání. Mohu s potěšením napsat, že jsem byl příjemně překvapen.

Kniha je svižná, na každé straně se něco děje a člověk se tak nezačíná okamžitě nudit. Občas jsem se v rámci zvratů dostal do okamžiku, kdy jsem se sám sebe ptal, co se může ještě podělat. No, vzhledem k tomu, že většina děje knihy se odehrává pod vodou v neprozkoumaném vraku lodi, která se potopila za zvláštních okolností, tak odpověď je snadná - podělat se může vlastně úplně všechno.

Jako velké plus beru to, že kniha má dvě dějové linky, kdy jedna se odehrává před potopením samotné Arcadie a druhá, která začíná před prvním ponorem k vraku. Díky tomuto rozložení je kniha napínavější a zároveň čtenář může teoretizovat jak nad tím, proč došlo k potopení a následně hádat proč se potápěčům děje to, co se jim děje.

Postavy jsou napsané dobře a snadno by člověk řekl, že to mohou být skuteční lidé. Mají své světlé stránky, ale i ty stinné, díky kterým jsou uvěřitelnější. Od prvního zvratu/zádrhele jsem si v hlavě začal dělat mapu toho, kdo by mohl vše špatné mít na svědomí.

Od začátku mi kniha atmosférou připomínala kombinaci různých filmů, konkrétně Titanic, Blair witch project, Ghost ship, The Thing a The Descent.

Celkově hodnotím knihu 4/5 neboť konec mi přišel celkem odfláknutý, jak kdyby kniha přestala autorku bavit nebo kdyby to vše chtěla ukončit pro ní snadným způsobem a odmítala použít kreativnější řešení než to snadné, které ve finále použila.

19.08.2023 4 z 5


Obraz Doriana Graye (grafický román) Obraz Doriana Graye (grafický román) Amálie Kovářová

Otřesné, urážlivé, nedostačující. Takto jednoduše lze popsat zpracování jednoho z nejikoničtějších děl světové klasiky.

Obraz Doriana Graye je mou nejoblíbenější knihou co jsem kdy četl a sbírám různá zpracování a tudíž bylo nevyhnutelné, že se i toto zpracování objeví v mé knihovně a musím říct, že jsem více než zklamaný.

Jedná se o velice hrubé zpracování původního příběhu, spíše jen nastínění příběhu než kompletní komiksové zpracování. Stěžejní momenty byly sice zachyceny, ale v jaké kvalitě? Také je na pováženou to, jak jdou určité části po sobě, nebo spíše jak nejdou.

Suma sumárum - kniha je uspořádaná nelogicky, ilustrace v mnoha případech neodpovídají původnímu popisu postav, mnohdy se zpracování jeví spíše jako hrubé nastínění možného výsledku. Příběh jako takový je samozřejmě skvělý, ale to je tím, že to je jednoduše Wilde. Myslím, že takto ledabylé zpracování uráží původní dílo i samotného autora, který se musí obracet v hrobě.

05.04.2023 1 z 5


Držet břitvu na tepu doby Držet břitvu na tepu doby Adam Pýcha

Přečíst tohle dílo bylo dost komplikované a nebylo to z důvodu, že by se jednalo o poezii, neboť tohle označit za 'poezii' skutečně nemůžu. Pro mou osobu má poezie hlubší význam a také nějaký formát. To co se nachází v této knize to nesplňuje.

Když se u toho člověk hodně soustředí, tak místy odhadne na co by mohl autor reagovat, případně co by jej mohlo inspirovat, ale jedno vím jistě - Freud by se na autorovi vážně vyřádil - a co mohu doporučit za sebe je to, že by nebylo špatné začít navštěvovat terapeuta.

Díky této knize jsem přesvědčený, že když má člověk vliv ve firmě jejíž součástí je nakladatelství, tak mu vydají naprosto cokoli a to i v případě, že jsou to splašky navoněné tak aby vypadaly jako poezie.

Věřím, že tahle kniha, i díky rozvržení jednotlivých stran, mohla naprosto v klidu vyjít ve formátu A6 a s měkkou vazbou a ušetřilo by se tím dost materiálu, zvlášť v době, kdy je ho nedostatek.

V rámci jakéhosi shrnutí: Jsem velice rád, že jsem knihu měl pouze půjčenou, protože tohle by byla asi první kniha v životě jejíž koupi bych si opravdu vyčítal. Doufám, že příště až bude autor vydávat nějaké své dílo, tak to dá přečíst nezaujatému čtenáři, který si nebude brát servítky při hodnocení, neboť když dáte něco přečíst rodině či přátelům, je jasné, že budou nějakým způsobem zaujatý a nikdy vám neřeknou pravdu o tom, jaká sračka to je.

02.06.2022 odpad!