Pod hladinou

Pod hladinou https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516602/bmid_pod-hladinou-1Xq-516602.png 4 286 95

Desítky metrů pod vlnami oceánu vyčkává hřbitov Před lety se během rutinní zaoceánské plavby beze stopy ztratila SS Arcadia. Vyslala sice podivné, pomatené volání o pomoc, ale parník ani nikdo z lidí na palubě se nikdy nenašel. O sto let později vrak lodi konečně objevili více než pět set kilometrů od její zamýšlené trasy mlčenlivý hřbitov hluboko pod hladinou oceánu, který dychtivě čeká na první známky života. Cove a její potápěčský tým získal povolení rezavějící trup Arcadie prozkoumat. Jejich cíl je jasný: prohlédnout vrak, všechno natočit a pokud možno zjistit, jak a proč tato údajně nepotopitelná loď klesla ke dnu. Arcadia se však ještě nenabažila smrti. Pod hladinou číhá něco temného a hladového. Cove a její tým mají omezené zásoby kyslíku a loď se kolem nich pomalu uzavírá. Budou se muset probojovat na svobodu z nevýslovné hrůzy, která se je zoufale snaží polapit. Protože až budou uvěznění pod vlnami oceánu, už nebude cesty zpět.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Fobos
Originální název:

From Below , 2022


více info...

Přidat komentář

čef
dnes 4 z 5

Tak nemrtví jsou i pod hladinou a u této autorky se tomu může divit málokdo. Skupina skoro amatérů se potápí, aby za pěkný peníz natočila to, jak vypadá vrak, který se potopil někdy před sto lety. No čeká je pěkné překvapení a ohrožení jejich života nejen od podvodního živlu. Takže honičky, pračky a něco o podmořském potápění. To je tak asi vše, ale nadšencům tohoto žánru to určitě bude bohatě stačit.

stojinek
26.04.2024 4 z 5

Čteno v AJ a musím přiznat, že chvílemi byl dej zbytecne rozvlekly. Jinak námět se mi libil...netradiční prostředí...a prolínání dvou časových etap bylo dobre uchopeno.


Amitiel76
26.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Knihu s podobným námětem jsem ještě nikdy nečetla. Skupina amatérských potápěčů, se vydá na dno oceánu, aby zde prozkoumala a zdokumentovala nález vraku zaoceánského parníku Arcadia. Trvalo více než sto let, než bylo místo jeho ztroskotání nalezeno. Ale doposud nikdo netuší, proč k němu vůbec došlo. Jaké tajemství Arcadia ukrývá? Jaké hrůzy tu na ně čekají?
Kniha měla trochu pomalejší rozjezd. Nic moc se nedělo. Ale když došlo k prvnímu ponoru, měla jsem už oči přišpendlené ke stránkám. Autorka si tu pohrála s dokonale tísnivou, klaustrofobickou atmosférou. Houstla s každou další stránkou. Boj o poslední zbytky kyslíku, panika, ztráta orientace. Uvíznutí v naprosté temnotě. Strach, úzkost, podezřívání jeden druhého....
A do toho....oživlé mrtvoly. A já zaúpěla. Už zase!? To je ta Darcy musí nacpat opravdu všude? Celkový dojem z příběhu mi to pochopitelně nahlodalo. Za to jednu hvězdičku dolů. Na konci jsem očekávala nějaké smysluplné vysvětlení. Že například z těch barelů které převáželi, unikala jakási chemická látka, která způsobila, že se mrtví pasažéři i posádka, probrali zpět k životu. Ale bohužel. Nic. Závěr si domysli každý sám.

tereza1964
19.04.2024 5 z 5

Mně se líbila kniha od začátku, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Autorka dobře pracuje s atmosférou a ač by se mi líbilo, kdyby se konec odehrál jinak, jako celek je kniha skvělá.

Nevr
18.04.2024 3 z 5

Na knihu jsem byla zvědavá - jedni ji vyzdvihovali jako nejlepší od Coats, druzí jako nejhorší, no já bych řekla, že je jiná. Začátek mi celkem ubíhal, ale jak přišlo na věc, tak to byl děs. Všechno pořád stále stejně dokola, že už jsem to dočetla tak jaksi z povinnosti. Souhlasím s tvrzením ostatních, že by knize slušelo ubrat na stránkách, a že autorka svůj geniální nápad moc nevyužila....

Polieta
17.04.2024 5 z 5

Začátek byl o ničem, říkala jsem si zda mám číst dál, jméno hlavní hrdinky mi vůbec nesedlo.Po začtení jsem se nemohla odtrhnout a čekala jsem co za tím vším tedy je.Konec jsem teda nečekala.Až na ten začátek tak super kniha

0323
02.04.2024 1 z 5

Zklamání. Prala jsem se s touto knihou snad půl roku. Pořád jsem ji odkládala a četla mezitím jiné. Jen mi bylo líto Darcy jen tak odložit a nedočíst. Moc zdlouhavé.

judas.1988
30.03.2024 1 z 5

Jednou to přijít asi muselo... Ale po 150 stránkách přemlouvání a trpění určité demence hlavních hrdinů jsem knihu odložil. První od autorky co už nemám zájem dočíst. Jak píši jednou to asi přijít muselo.

gordon13
25.03.2024 3 z 5

No, moc mě to nenadchlo, ani pořádně nevím proč.
Za mě průměr.

EvelynRose
24.03.2024 5 z 5

Já se přiznám, že se mi do téhle knihy vůbec nechtělo, asi kvůli tomu, kde se děj odehrává. Jsem moc ráda, že jsem jí dala šanci a nevzdala to hned na začátku, protože ten se autorce opravdu nepovedl. Postavy byli příjemné, prostředí zajímavé a napětí se hezky stupňovalo. Po přečtení mě jako první napadlo, že bych si moc přála i filmovou verzi.

Hvězdinka
13.03.2024 2 z 5

Když jsem četla Kořist, bála jsem se, že konec bude z oblasti nadpřirozené, ale nestalo se tak, až tady. To, co se dělo pod hladinou, není můj oblíbený žánr a já celou dobu doufala, že to dopadne jako v Kořisti. Bohužel... Jinak čtivé, napínavé, ale...

Miška74
12.03.2024 4 z 5

Kniha se mi líbila, i když začátek byl trochu pomalý.
Příběh, z pro mě naprosto neznámého prostředí, mě upoutal. Děj byl na začátku trochu pomalý a bez chuti, ale to se brzy změnilo a kniha se četla výborně.
Jsem zvědavá, jaký příběh si pro nás připraví příště.

sarka0168
11.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Moc mě to bavilo až do chvíle... vlastně nemůžu nic psát, abych nespoilerovala - no reálný závěr bych brala spíš. Fantasmagorie nejsou nic pro mě...

Saturnia
09.03.2024 5 z 5

Od Darcy jsem četla dvě knihy, Kořist a Tajemství sídla Craven Manor a doufala jsem, že se tato bude podobat Kořisti, jelikož ta se mi strašně líbila (ta druhá na mě byla moc fantasy a konec mi nesedl).
Nakonec nebyla úplně na stejném principu, ve který jsem doufala, ale i tak mě nadchla.

Děj je velmi poutavý, ke konci už jsem nedokázala přestat číst.
Postavy byly sympatické.
V žádném bodě jsem se při čtení nezadrhla, že by něco nedávalo smysl, nebo by tam byla nějaká nezajímavá část, což velmi oceňuji.
Jediné, co jsem si říkala je, že mají nějak moc štěstí :)

Autorka opět předvedla, jak napínavě a děsivě dokáže psát!
Těším se na další podobné knihy :))

Tereza137
04.03.2024 3 z 5

Ach jo!!! Tak velký potenciál měla tato kniha, jenže mám pocit, že autorka ho tak úplně plně nevyužila.

Ze začátku to bylo dobrý, napínavý, strašidelný - teda minimálně pro mě, jelikož mi fakt nahánělo strach se potopit do necelých 100m, do tmy a ještě bez možnosti úniku.

Bohužel autorka trochu přestřelila rozsah stran - 402 stránek je opravdu neskutečně moc, kdyby bylo aspoň o 100 méně, tak by udělala dobře. Zhruba před půlkou děje jsem se začala opravdu nudit, nic se nedělo, napětí skoro nulové, samé dialogy a různé strategie, a ke konci to bylo už úplně katastrofální, měla jsem pocit, že to snad ani nedočtu a skoro jsem stránky přeskakovala.

A ta zápletka? Opravdu? Já mám pocit, že Coates umí jen jednu jedinou zápletku vymyslet, kterou má snad v každé knize a nic víc, žádná originalita (kromě prostředí, ve kterém se příběh odehrával) se nekonala, bohužel. Přitom si myslím, že by se toho dalo tolik vymyslet.

Za mě nejslabší kniha od autorky.

sipkulka
03.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Začátek knihy mi moc nesedl, strašně pomalý rozjezd, ale od prvního ponoru příběh eskaloval a vydrželo mu to až do konce.

Avšak chvíle kdy kvůli prstenu Aiden opět vlezl do vraku plného mrtvol a ostatní se ho vydali zachránit mi přišla již zbytečně překombinovaná a tak nějak navíc, takže jednu hvězdu ubírám.

jana1853
02.03.2024 4 z 5

Coby instruktorka potápění jsem tuhle knížku nemohla minout. Autorka si vybrala vskutku náročné téma technického potápění (složité k pochopení lidmi, kteří se nepotápí, nebo se potápějí jen rekreačně). Nicméně, poprala se s tím vcelku decentně, i když některé technické detaily byly víceméně úsměvné, ale s tím se předem počítalo. I tak mi nedá tápat, zda byly tyto nesrovnalosti dílem autorky nebo českého překladu. Některé české výrazy by potápěč nepoužil - například "nádrže" - běžný potápěč říká "lahve", nebo "nemoc z potápění" = dekompresní nemoc. Ovšem je potřeba pochválit, že se překladatel zdržel termínu "kyslíková bomba" :) Nicméně, pro správnou terminologii stačilo oslovit jakéhokoli profesionálního potápěče.

Každopádně, k tématu knihy - první půlka vlažná, pomalý rozjezd. Od 200. stránky už to nabralo spád. Autorčina fantazie se umí rozjet, nicméně knize by slušel spíše než rozvleklý začátek propracovanější závěr.

tereza3242
25.02.2024 5 z 5

Začátek knihy je slabší, děj se rozjíždí hodně pozvolna a přiznávám, že prvních pár kapitol jsem si říkala, zda jsem tentokrát nesáhla po špatné knize. Jak ale začínalo docházet na věc, děj mě začal vtahovat čím dál víc a ke konci už jsem hltala každé slovo a nemohla se odtrhnout. Asi padesát stran před koncem jsem očekávala poklidné zakončení, ale místo toho přišlo ještě větší napětí a famózní zakončení.
I když byl začátek nic moc, z mého pohledu je to spíš překladem než autorkou, dávám plný počet

Šárka88
25.02.2024 3 z 5

Mám ráda od této autorky knížky, ale tohle mi moc nesedlo. Za mě 402 stránek je až moc, když se v podstatě nic neděje. Žádné napětí, akce, zápletka a v podstatě nic k udržení pozornosti, chvílemi jsem se nudila Konec zvláštní .

MatBla
25.02.2024 5 z 5

Skvělé, do půlky jsem čekala, co bude a od půlky naprosto strhující. I když se nepotápím, v létě budu mít u moře trochu problém:)