Nataliee Nataliee komentáře u knih

☰ menu

Mechanický pomeranč Mechanický pomeranč Anthony Burgess

Alex jakožto ukázkový příklad antihrdiny vám prostě přiroste k srdci. Chvíli trvá, než si zvyknete na slangové vyjadřování týnů. Je to ale kniha, respektive překlad, který si zaslouží o to víc pozornosti. Zjednodušeně řečeno je to dost promyšlená práce, a proto má překladatel (L. Šenkyřík) můj obdiv.
Je dost neuvěřitelné, že byl Alex schopen ve svém věku se svými frendíky páchat to, co páchal. Dovolím si zmínit něco, co už někdo psal níže – sice na Alexovi páchali opravdová zvěrstva, nerozumím ale tomu, že se takřka z ničeho nic napravil jen tím, že dospěl. Zkrátka se ale při čtení zasmějete, popřemýšlíte si a trochu budete žasnout nad tím, jak se lidi dokáží chovat (a to nejen Alex, Pítrs, Jiřík a Tupoun, ale i ostatní postavy).

05.08.2017 4 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Měla jsem velká očekávání, která se naplnila. Je těžké teď sesmolit nějaký smysluplný komentář. Jako nejzásadnější ale považuji ocenit téma, promyšlenost a volbu jazyka. Všechno v té knize je tak realisticky a dokonale popsáno, že člověku nezbývá nic jiného než se do tehdejšího světa „teleportovat“ a tím se stát součástí příběhu. Lehce mě iritovalo, když jsem nevěděla, proč se něco stalo, vzápětí mi to ale bylo v další kapitole osvětleno. Způsob, jakým je tato kniha psána, je neobvyklý a určitě jí dodal na jedinečnosti. Celý příběh měl spád, myslím si, že se nic netáhlo. Co víc dodat. „Nikdy nesmíš přestat věřit.“

13.07.2017 5 z 5


Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Genialita. Naprostá genialita.
Knihu jsme probírali na semináři, věděla jsem, jak dopadne, i přesto jsem se rozhodla ji přečíst. Při prvním pokusu jsem přečetla první kapitolu. Ke knize jsem se včera vrátila po dvou měsících a stále nevím, jaké mám mít pocity, neboť jsem se s Holdenem tak ztotožňovala.
Chápu všechny komentáře, které nejsou kladné. Holt jsou na světě i lidé, kteří prostě nezažívají to, co zažíval Holden. Někomu kniha sedne a někomu zase ne.
Za mě ano. Velké ano. Uvidíme, jak se na knihu budu dívat za deset let.
Pro mě je to mistrovské a nadčasové dílo.

09.05.2016 5 z 5