nandapanda nandapanda komentáře u knih

☰ menu

Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Ačkoli kniha Petr a Lucie pozbývá příběhu, dokáže zanechat ve čtenáři pocity jako jakékoliv dílo se srdceryvným dějem. Líbí se mi námět - děj je z válečného prostředí, ale přece se války skoro ani nedotkne. Je to příběh dvou milenců, kterým nevadí válka, protože mají jeden druhého.

Přečetla jsem knihu k maturitě. Jednoznačné pozitivum je délka knihy - ani ne 100 stran. Další vlastnosti, které oceňuji, jsou lyrické prvky v díle a lehce identifikovatelné symboly (pro ty, kteří jako já nerozumí poezii a ukrytým slovům mezi řádky hotový zázrak). Nezařadila bych knihu mezi své nejoblíbenější, ale určitě ji dávám do poličky "Tohle by si měl každý přečíst než umře". Pěkné dílo k zamyšlení.

01.03.2016 4 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Vybrala jsem si Saturnina jako četbu k maturitě. Původně na jeho místě byl Hordubal od Karla Čapka. Jsem moc ráda, že jsem ho vyměnila. (Ačkoliv Hordubala si chci také někdy přečíst.)
Zpočátku jsem byla ke knize trochu skeptická. Asi jsem nevěřila, že bude tak "úžasná, vtipná a poutavá", jak všichni říkali. Teď mohu s klidným svědomím říct, že (spolu s Vejce a já) je nejlepší knihou, kterou jsem ze svého seznamu k maturitní zkoušce přečetla.
Příběh je opravdu "úžasný, vtipný a poutavý". Při čtení jsem se smála nahlas - a to se mi moc často nestává - a přelouskala jsem ho celkem rychle. Doporučuji všem, ať už k maturitě nebo jen tak. Je to úchvatné dílo.

18.02.2016 5 z 5


Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Kniha patří mezi mé nejoblíbenější kousky. Čtení mě bavilo od začátku až do konce. Autorka (a zároveň hlavní hrdinka) upoutá čtenáře svým vtipem a originálním popisným stylem. Obyčejně mě dlouhé popisné pasáže odradí, ale v této knize nebyly vůbec na závadu. Hlavní hrdinka je naprosto geniálně napsaná a její charakter je přímo kouzelný. Také se mi líbí, že je příběh rozdělen do jednotlivých zážitků, zkušeností a témat - tudíž nemá jednolitou dějovou linii.
Rozhodně si Vejce a já přečtu ještě několikrát.

03.02.2016 5 z 5


Pád Pád Lauren Kate

U téhle knihy pro mě platí "nesuď knihu podle obalu", neboť obal je v tomto případě mnohem přitažlivější než obsah knihy. Celou dobu jsem čekala, až se začne dít něco pořádného a najednou byl konec. Zajímavé téma, které ale mohlo být zvládnuto mnohem lépe. Na druhou stranu se kniha nečetla obtížně, zvládla jsem ji za poměrně krátkou dobu. Stejně, nemám v plánu číst další díly.

29.01.2016 2 z 5


Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Těšila jsem se, až si tuhle knihu přečtu. Asi jsem si to zavinila sama, protože jsem měla možná příliš velká očekávání. Postava Langa byla zvládnuta perfektně. Bylo zajímavé sledovat jeho psychiku, vývoj, uvažování a myšlenky. Líbí se mi, že předlohou pro hlavního hrdinu díla byla skutečná postava. To, co mi na díle vadilo, byla pomalost děje. Neskutečně dlouho jsem se prokousávala první polovinou knihy, která pro mě nebyla tak atraktivní, jako polovina druhá, v které už je Lang v Osvětimi. Knihu bych zařadila mezi mé oblíbené, kdyby mě děj držel od začátku až do konce a nepustil. Tím nechci říct, že je Smrt je mým řemeslem špatné dílo. Naopak. Je to skvělá kniha, ovšem ne každý si ji umí užít.

29.01.2016 3 z 5