Miškáá Miškáá komentáře u knih

☰ menu

Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Naprosto dokonale napsaná kniha. Málo která kniha na mě zapůsobila tolik jako tato. Tolik dojmů, kolik mám z této knihy, se nedá ani popsat. Hned zpočátku zaujala, po pár stránkách jsem věděla, že mě kniha bude bavit. A to je nejdůležitější, musí mě zaujmout začátek. Některé části se mnou pořádně otřásly – do detailu popsané boje, umírání, lidé bez hlav, noh a bůhví čeho dalšího. Při popisu zraněných, řvoucích koní – těch nevinných stvoření, které s válkou nemají vůbec nic společného – jsem byla tak vyděšená a nešťastná, že jsem si musela dát na chvíli oddych a knihu odložit. Pak jsem se zase začetla. Litovala jsem všechny ty trpící, vyděšené mladíky, kteří byli donuceni jít na frontu zemřít. Přátelství, které mezi některými panovalo (hlavně mezi Katczou a Pavlem) je krásné. Ještě více jsem si uvědomila nesmyslnost, surovost války, která vzala život tolika lidem, kteří bojovat nechtěli. Upřímně jsem mnohé pasáže probrečela. Postupné umírání Pavlových přátel, nakonec smrt jeho největšího přítele.. Z toho, jak Pavel ubodal člověka, který sklouzl do jeho úkrytu, jsem byla zděšená. Nechápala jsem, jak něco takového dokázal udělat, ovšem ti lidé tam na frontě smýšleli jinak. Buď zabijí nebo budou zabiti. Strašné. Nedivím se proto, že ačkoli někteří válku přežili, nedokázali se vrátit ke svému dřívějšímu životu. Po tom všem, co viděli a prožili.. Možná, že byl Pavel rád, jak to s ním na závěr skončilo. Rozhodně tuto knihu řadím mezi své oblíbené a těším se na další Remarqeovy knihy, které si přečtu.

24.10.2011


Lev, čarodějnice a skříň Lev, čarodějnice a skříň C. S. Lewis (p)

Málokdy se stává, že se mi film líbí více než kniha.. Toto je jedna z těch mála výjimek.
Jako malá jsem po přečtení/shlédnutí furt nakukovala s nadějí do skříně a s obrovským zklamáním jí zase zavírala.. :D

23.10.2011 3 z 5


Vzhůru na kouzelný strom Vzhůru na kouzelný strom Enid Blyton

Naprosto s tebou souhlasím s mySaints. Mám na to stejný názor. Dokonalá knížka, kterou jsem jako dítě milovala, přečetla jsem ji mockrát a asi se k ní brzo vrátím i teď :-D :-))

02.10.2011 5 z 5


Jmenuji se Alice: Jsem narkomanka Jmenuji se Alice: Jsem narkomanka Ivona Březinová

Velice dobrá a poučná kniha ;-) Člověk si uvědomí, jak snadno lze do něčeho takového spadnout. Tím, jak je to psáno střídavě z léčebny a z jejího dřívějšího života, jen dodává na zajímavosti.
Dokonce jsme měli besedu s I. Březinovou :-)
Doporučuji přečíst.

02.10.2011 5 z 5


Kamarádky Kamarádky Bonnie Bryant

Tak tyto knížky spolu s knížkami od J. Wilsonové ze mě udělaly blázna do čtení :-)
Přečetla jsem snad všechny díly (s výjimkou nějakých dvou posledních), a fakt jsem je měla jako malá stráášně ráda. Kvůli těmto knížkám mám hezkých pár let zatím neuskutečněný sen jezdit na koni... :-)
Asi se k nim časem zase někdy vrátím..

02.10.2011 5 z 5


Postel plná růží Postel plná růží Lenka Lanczová

(SPOILER) Ještě nedávno jsem hltala každou knihu Lanczové. Postupem času jsem si jich v knihovně půjčovala stále míň a teď už si nepůjčuju žádnou. Toto je poslední knížka, kterou jsem si koupila, pořád mi totiž vrtalo hlavou, jak dopadne hrdinka z prvního dílu "Hořká chuť lásky".
Stejně jako ostatní se mi i tato líbila, přestože se autorka opakuje a píše stále o tom samém. Jako skoro každá jiná knížka, i tato končí happy endem.
Ale tak třeba po nějakém dlouhém učení do školy a podobně jsou tyto knížky skvělé na odreagování. Pro ty, co stále knihy hltají tak jako já dřív, vřele doporučuji, nezklame Vás ;-)
Já touto knížkou zřejmě zakončuji jednu "etapu" svého života, několik let jsem totiž na nich vyrůstala a dospívala.. :'-)

02.10.2011


Lakomec Lakomec Molière (p)

Přečetla jsem si to, protože to je jedna z možných knih u matury. Je to čtivý, humorný a zábavný děj. Dost jsem se nasmála :) Akorát konec malinko horší ;-)

02.10.2011 4 z 5


Báječná léta pod psa Báječná léta pod psa Michal Viewegh

Celkový dojem z knížky je dobrý. Je zábavná, dost jsem se nasmála. Hlavně teda v první části, kde byl Kvido malý. Příhody z jeho dětství byly často velmi komické. Druhá část už byla vážnější, bylo tam totiž víc politiky a podobně z té doby. Doporučuji přečíst ;-)

02.09.2011 4 z 5


Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Kniha byla docela dobrá, ale nenadchla mě tak, jak jsem si představovala. Nebyla zdlouhavá, což jsem byla v tomto případě ráda. Baví mě knihy z války, což byl jeden z důvodů, proč jsem si tuto knihu půjčila. Děj trošku srovnávám s knihou Romeo, Julie a tma. Obojí je vlastně o osudové lásce dvou mladých lidí, kteří se bohužel potkali v nesprávnou dobu – tedy v době války. Knížka od Jana Otčenáška mě ale zaujala více než tato. V této knížce byly pro mě chvílemi nudné části, bylo tam hodně úvah. Naopak líbilo se mi, jaké sny měli tito dva mladí lidé, jak si představovali svůj budoucí společný život, své bydlení, přestože věděli, že se jim to nemůže splnit. Také se mi líbila povaha Lucie. Věta, že by chtěla aspoň trošku štěstí, a otázka, zda to není příliš sobecké a smělé, byla velmi dojemná.

19.08.2011 3 z 5


Bídníci I. Bídníci I. Victor Hugo

Úžasné, skvělé dílo! Zatím asi jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla. Napětí, smutek, radost, dojetí – toho všechno byla v knize spousta. Doba tehdy byla vážně krutá. Postava Jeana Valjeana si rozhodně zaslouží obdiv. Život měl krutý – 19 let života strávených na galejích… Hrozné. A to vše jen kvůli krádeži chleba, který měl pro hladovějící rodinu. Přesto všechno se z něj nakonec stal slušný, hodný, poctivý, statečný člověk, který byl bohatý, ale peníze dával chudým a sám jako chudák žil. Jeho srdce bylo čisté a necítil nenávist k lidem. Prostě úžasná postava. Smutná a dojemná chvíle byla na barikádě. Chudí muži, kterým ovšem nechyběla statečnost, bojovali proti mnohonásobné přesile vojska. Hlavně chlapec Gavroche mi utkvěl v paměti. Jediné, co bych malinko knize vytkla, že tam je příliš mnoho postav, často je tam nějaká kapitola, která s dějem jakoby nesouvisí, a pak se to později do toho děje zamotá a je tam toho až moc. Jinak nemám výtku.

19.08.2011 5 z 5


Němá barikáda Němá barikáda Jan Drda

Kniha je velmi smutná, spoustu lidí zemře. Přesto ale byla skvělá, všechny povídky jsem přečetla jedním dechem. Povídky byly krátké, u některých bych chtěla, aby byly delší. Líbily se mi mnohé postavy z povídek. Prostí, nicméně velice stateční lidé, kteří neváhají obětovat svůj život v boji za spravedlnost. Právě ta odvaha lidí se mi velmi líbila. Obdivovala jsem je. Zacházení Němců s těmi lidmi se mi hnusilo, vzbuzovalo ve mně nenávist k nim. Asi nejvíce mě dojala povídka „Vyšší princip“. Povaha profesora, jeho odvaha říct svůj názor, přestože mu hrozila smrt, to, že se nenechal přemluvit a neodsoudil jeho studenty.. To bylo krásné. Také povídka „Včelař“ je dobrá. Strašně smutná, čistá povaha starce, jehož jediným smyslem života jsou včely. Umírá s včelí královnou na ruce. Také Pancéřova pěst byla skvělá. Takhle bych mohla vyjmenovávat téměř všechny povídky, protože snad všechny byly dobře napsané. Vážně hrozná byla povídka „Zákeřník“, postavu, co zabila malé dítě… Tak tu jsem fakt nenáviděla. Naštěstí byla potrestána, i když na takový zločin jsou všechny tresty malé. Všem tuto knihu doporučuji přečíst.

19.08.2011 5 z 5


Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

Tuto knihu jsem si velmi oblíbila. Je to velmi čtivý příběh, dojemný a smutný. Je o čisté, opravdové lásce dvou mladých lidí, kterým ale nepřeje doba. Je vážně hrozné, jak se tehdy chovali k Židům, brali je jako něco úplně podřadného, něco, co si nezaslouží slušné zacházení. Láska Pavla a Ester byla opravdová, jeden pro druhého byli schopni zemřít. Bylo pěkné, že měli své sny, že si slibovali, co udělají, až skončí všechny ty hrůzy kolem nich. A je smutné, že se ti dva potkali v tak špatnou dobu. Kniha byla vážně krásná a doporučuji ji přečíst.

19.08.2011 5 z 5


Nový měsíc Nový měsíc Stephenie Meyer

Tento díl mě nebavil. Připadalo mi, že se tam hrozně dlouho nic nedělo, Bella tam pořád dokola říkala, že jí Edward strašně chybí. Jen na začátku a na konci knihy se tam dělo něco zajímavého, prostředek byl takový zdlouhavější a nezajímavý. Film byl pro mě výjimečně lepší, ty nudnější části knížky se tam vynechaly.

19.08.2011 1 z 5


Oliver Twist Oliver Twist Charles Dickens

Příběh je úžasný. Je velmi dojemný a často i smutný, život sirotků v té době byl vážně hrozný. Postavu ubohého Olivera nejde jinak než obdivovat, osud mu zezačátku vůbec nepřál, ale přesto všechno necítil nenávist k lidem, zůstal hodný, oddaný, měl dobré srdce a byl schopný lásky, které se jemu nedostávalo. Prostě krásná, dojemná, emotivní kniha.

19.08.2011 5 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Kniha se mi velice líbila. Po dlouhé době to bylo takové příjemné oddechové čtení. Je v ní romantika, humor, ironie.. Skvěle napsaná. Je zde skvěle, vtipně a s ironií popsaná tehdejší doba, smýšlení lidí.
Hlavní hrdinka Elizabeth zaslouží uznání. Na všechno dokáže vymyslet vtipnou odpověď, vše bere s nadhledem, ani vtipy na svou osobu a postavení nebere nijak vážně. Je inteligentní a má vlastní hlavu – stojí za vlastním názorem a nenechá se ovlivnit.
Jane a Bingley jsou skvělé postavy, upřímní, dobrosrdeční, milí.
Darcy se mi už od počátku líbil, ačkoliv byl první namyšlený a nepříjemný.
Velice se mi líbí ta doba, i když to bylo určitě trochu těžší, než jak je to popsané v této knize. Muži opravdoví gentlemani, časté plesy, místo sms a chatování na počítači se psaly dopisy… To vše se už bohužel vytratilo.

19.08.2011 5 z 5