mili0278 mili0278 komentáře u knih

☰ menu

Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

Mám ráda styl psaní Radky Třeštíkové, je to jako proud toho, co se vám děje v hlavě a co nikomu neříkáte.
Každopádně Foukneš do pěny ani nenadchne, ani neurazí. Na oddech parádní!

27.05.2020 2 z 5


Jantarové oči Jantarové oči Vilma Kadlečková

Trvalo mi půl knihy, než jsem se zorientovala, ale rozhodně to stálo za to. Jedno z nejlepších sci-fi, které jsem četla a napsala ho česká autorka!
Třepu se na Led pod kůží!

23.02.2020 5 z 5


Najdi mě Najdi mě André Aciman

Kniha na mě neměla stejný účinek, jako CMBYN, což je dobře. Dvě psychická zhroucení a silný několikatýdenní syndrom zlomeného srdce, by asi šťastně vdané ženě a matce od dětí, neprošly.

Každopádně kniha zalepila krvácející ránu. Samuelova část nebyla špatná, Aciman umí psát. Neříkám, že byla úplně zbytečná, jen jsem chtěla víc Olivera a víc Elia, než jsem dostala.

Eliova část s Michelem už byla lepší, potřebovala jsem před kýženým závěrem zjistit co se z Elia stalo, jak dospěl a jak uvažuje. Bavila mě i záhada s partiturou, ale přiznávám, že jsem četla rychle a zběsile, protože Oliver čekal.

A Oliver, to už byl návrat do známých končin. Asi jako každý, kdo intenzivně prožil CMBYN, jsem potřebovala ujistit, že nezapomněl a mělo to na něj stejný vliv, jako na Elia. Doporučuji přečíst si před touto částí poslední kapitolu CMBYN, sedne to přesně na místo.

SPOILER:
A jako milovník uzavřených příběhů, oceňuji závěrečnou část. Samozřejmě, že to nešlo hned samo. Nejsme v šťastných hollywoodských filmech. Líbí se mi, že si nepadli do náručí s ohňostroji v pozadí, že nebyla nijak zmírněna tragédie dvaceti let odloučení a to, že cestou ublížili mnoha lidem.
Takhle to mělo být. Takhle to v životě funguje. Našli se.

Strašně se mi po přečtení ulevilo. A taky jsem ráda, že vím kdo jsem a kde mám být.

08.02.2020 5 z 5


Facka Facka Christos Tsiolkas

Přiznávám, že jsem od knihy mnoho neočekávala a to se vyplatilo. V podstatě naplnila očekávání mé temné duše. V některých pasážích už bylo na můj vkus moc sprostých výrazů. Ale mám moc ráda různé pohledy na jednu událost a sonda do australské společnosti mě vlastně potěšila.

17.01.2020


Příběh ztracené holčičky Příběh ztracené holčičky Elena Ferrante

Bylo to náročných 14 dnů, s Neapolskou sérií, hlavně pro mou rodinu. Je dobře, že jsem dočetla v pátek, jinak by o víkendu obědvali rohlík s paštikou...
Ještě nikdy jsem nečetla nic podobného, byly to opravdu mimořádné knihy. Rozhodně doporučuji!

22.11.2019 4 z 5


Příběh nového jména Příběh nového jména Elena Ferrante

Dech beroucí pokračování! Žila jsem příběhem obou hrdinek, v noci volala ze spaní Nina, kterého jsem milovala stejně jako ony přesto, nebo možná právě proto, co je za člověka. Dokonale vystihnuta vášeň a pomatení smyslů z lásky a přitom autorka nezabředla do patetického světa ženských románků. Brilantní jazyk a sugestivní líčení prostředí.
Jako bych tam byla s nimi, nebo spíše jako bych byla přímo jimi.

18.11.2019 5 z 5


Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

První díl tohoto fenoménu se mi nečetl úplně lehce. Od začátku mě rozčilovaly obě hlavní hrdinky, vůbec mi nebyly sympatické. Ovšem jazyk, kterým je kniha psána a dokonalé líčení poválečné Itálie, mě donutilo číst dál.
A musím říct, že nelituji. V druhém díle jsem pochopila Elenu i Lilu a začala je obě milovat a žít s nimi jejich příběh.
Rozhodně vytrvejte, pokračování stojí za to.

15.11.2019


Neviděli jste Melody? Neviděli jste Melody? Sophie Hannah

Větší blbost jsem dlouho nečetla a to dokážu přečíst téměř vše. Hlavní hrdinka mě popouzela, měla by jít fňukat do výměny manželek. Dvě hvězdy za vcelku slušný námět.

28.10.2019 1 z 5


Paměť mojí babičce Paměť mojí babičce Petra Hůlová

Vynikající kniha přečtena jedním dechem. Dva dny jsem strávila v Mongolsku a teď se mi bude špatně vracet zpět.

28.10.2019 5 z 5


Dej mi své jméno Dej mi své jméno André Aciman

Ač žiji dosti často v knižních světech, tak tento mě překvapil. Zlomil srdce, rozbil na tisíc kousků.
Už několik dnů si snažím utříbit myšlenky a vyjádřit, co tato kniha zanechala. Netroufám si tvrdit, že je o lásce. Je to mnohem hlubší cit, prolnutí těl i duší...
Vlastně jsem ráda za ten závěr, protože tento silný a zároveň křehký vztah by realitu běžného života nepřežil.
Nevím, jestli dokážu přečíst Najdi mě. Bojím se, že mě uvede do hlubší melancholie, než Dej mi své jméno.

06.10.2019 5 z 5